Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ενδιαφέρον της Daewoo για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας! Επιτέλους φως στο τούνελ;



“Φως στο τούνελ” για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας; Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την αγορά τους από τα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding. Συζητήσεις έχουν γίνει,
πρόταση υπάρχει και οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  πρόσφατα έγινε  σύσκεψη για θέμα στο Μέγαρο Μαξίμου. Το θέμα “καίει” το ΠΝ που αναμένει την παράδοση των δύο τελευταίων πυραυλακάτων αλλά και που θέλει να υπάρχουν στην Ελλάδα ισχυρά ναυπηγεία.
Είναι τουλάχιστον παράδοξο μια χώρα όπως η Ελλάδα, σ΄ αυτή τη γωνιά του πλανήτη να μην διαθέτει “ζωντανά” ναυπηγεία.

Όπως και να ΄χει είναι το πρώτο μεγάλο όνομα εταιρείας που ενδιαφέρεται έστω να συζητήσει την προοπτική να εμπλακεί επιχειρηματικά στο ναυπηγικό κλάδο της Ελλάδας που υποφέρει. Πιθανόν αν όλα πάνε καλά η πρόταση να “ανοίξει” και για τον Σκαραμαγκά; Πολύ νωρίς για να γίνουν τέτοιες εκτιμήσεις.

Το ναυπηγείο της Daewoo έχει δώσει δείγματα γραφής στην ελληνική ναυτιλιακή αγορά, αφού εκεί έχουν ναυπηγηθεί πλοία της Blue Star.

Βέβαια θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα ναυπηγεία της Νότιας Κορέας (Daewoo Shipbuilding, Hyundai Heavy και Samsung Heavy)  κατέχουν ηγετική – σε παγκόσμιο επίπεδο – θέση σε ό,τι αφορά την κατασκευή μεγάλων τάνκερ, τα οποία χρησιμοποιούνται ως επί το πλείστον για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Όμως τα τελευταία χρόνια, έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα από τις χαμηλού κόστους υπηρεσίες που παρέχουν τα ναυπηγεία της Κίνας.

Σωρευτικά, τα τρία ναυπηγεία της Νοτίου Κορέας εμφάνισαν καθαρές ζημιές ύψους 4,9 δισ. δολαρίων το 2015, σχεδόν διπλάσιες από τις ζημιές των 2,5 δισ. δολαρίων που είχαν ανακοινώσει σωρευτικά το 2014.

Πέρυσι η κυβέρνηση της Σεούλ χορήγησε στα ναυπηγεία κρατική βοήθεια – συνολικού ύψους 9,5 δισ. δολαρίων –. Από την πλευρά του όμως και τα τρία ναυπηγεία – Daewoo Shipbuilding, Hyundai Heavy και Samsung Heavy – κατόρθωσαν να αντλήσουν ποσό ύψους 7,3 δισ. δολάρια μέσω πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων.

Επισημαίνουμε το θέμα της κρατικής βοήθειας που για τα ελληνικά ναυπηγεία θεωρήθηκε “έγκλημα” με τη τιμωρία σ΄ ότι αφορά στον Σκαραμαγκά να είναι μέχρι στιγμής καταδικαστική για το μέλλον του ναυπηγείου.

πηγή: militaire.gr/Παρις Καρβουνόπουλος
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια