Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τσαβούσογλου: Θα λάβουμε μέτρα - Τσίπρας: Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας

Επικίνδυνα ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία με αφορμή την έναρξη των γεωτρήσεων για τους 



υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα λάβει μέτρα, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του έχει δικαιώματα στα κοιτάσματα. 

Άμεση ήταν η απάντηση από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα είναι πάντα έτοιμη να υπερασπισθεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει». Αυτό απάντησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για την προκλητικότητα της Τουρκίας και τις εξελίξεις στο «οικόπεδο 11» της κυπριακής ΑΟΖ, όπου άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάντερ Βούτσιτς.

«Στην εξωτερική πολιτική θυμάμαι μία ρήση, που την κρατάω πάντοτε στο μυαλό μου, η οποία λέει ότι αποτελεσματικότερος σκύλος δεν είναι αυτός που γαβγίζει, αλλά αυτός που είναι καλός φύλακας δεν χρειάζεται να γαβγίζει», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, δεν έχουμε μεγάλες κορώνες, ούτε γαβγίζουμε πολύ, αλλά πιστεύω ότι προασπίζουμε αποτελεσματικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «φυσιολογική» τη χθεσινή εξέλιξη στην κυπριακή ΑΟΖ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι και τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μία «φυσιολογική» εξέλιξη και για την Τουρκία παρατήρησε: «Ας κρατήσουν αυτήν τη ρήση και οι γείτονές μας. Διότι κάποια στιγμή, ξέρετε, όταν φωνάζεις πολύ και δημιουργείς φασαρία, τότε δεν κάνεις καλό. Ούτε στα σχέδιά σου, ούτε μπορείς να πετύχεις πολλά πράγματα».

«Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας βασικός πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει από μία μακρόχρονη οικονομική κρίση ξανακερδίζει χαμένο έδαφος και αναδεικνύεται σαν μία χώρα πολύτιμη για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βαλκανική, μία χώρα πολύτιμος εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία χώρα πολύτιμη στο ΝΑΤΟ, εξαιτίας και των ιδιαίτερων σχέσεων που έχει με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο κ. Τσίπρας και εξήρε τη σημασία των χειρισμών στον τομέα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σημειώνοντας: «Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι όποιος έχει σχέδιο, στρατηγική, δημιουργεί διεθνή ερείσματα δεν αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, αλλά είναι σταθερός στις θέσεις του, διαπραγματεύεται με δημιουργικό τρόπο, αλλά, ταυτόχρονα, είναι σταθερά προσανατολισμένος στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, τότε καταφέρνει να δημιουργεί ερείσματα και δυνατότητες να πετυχαίνει».

Αναφερόμενος στη Διάσκεψη τη Ελβετίας για το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που πολλές φορές αρέσκεται να μη σέβεται το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτό».

Ευθεία απειλή Τσαβούσογλου

Η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο από την ελληνοκυπριακή πλευρά, προειδοποίησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σε αυτά τα κοιτάσματα.
Ο Τσαβούσογλου εξήγησε πως τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς», όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της ελληνικής πλευράς.
Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η αποστολή ενός πλοίου γεωτρήσεων δείχνει την «ανειλικρίνεια» της ελληνικής πλευράς στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.


protothema.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια