Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Με τα ψέματα δεν σβήνουν οι φωτιές

Η Δυτική Ελλάδα και όχι μόνο η Ηλεία, χωρίς κάλυψη στις πυρκαγιές - Σωτήρια η επέμβαση του Ericsson της Ελευσίνας, στη φωτιά του Γρύλλου.


Του Γιάννη Σπυρούνη
Ήταν 22 Μαΐου όταν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος δεσμευόταν επισκεπτόμενος τον Πύργο, πως η Ηλεία δεν θα πρέπει να φοβάται για την εναέρια κάλυψη των πυρκαγιών, αφού διαθέτει τα αεροσκάφη Canadair και το ελικόπτερο Ericsson. Ήταν η απάντηση που είχε δώσει στην ερώτηση αν θα επιστρέψουν τα αεροσκάφη PZL. Η έλευση του Ericsson είναι κάτι που αποτελεί θέμα καθημερινής συζήτησης στο νομό αφού δεν ήρθε ποτέ και οι όποιες φωτιές μικρές ή μεγάλες έως τώρα αντιμετωπίστηκαν με μεγάλο κόπο του προσωπικού και καταπόνηση των επίγειων μέσων. Και δεν ήταν μόνο η δέσμευση απάντηση που είχε δώσει εκείνη τη μέρα σε εμάς ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και η αντίστοιχη διαβεβαίωση σε βουλευτές και αιρετούς του νομού. Και μαζί του και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Τόσκας. Όμως με τα ψέματα δεν σβήνουν οι φωτιές… Όπως καταλαβαίνουν είναι εκτεθειμένοι απέναντι τους πολίτες όλη της Δυτ. Ελλάδας, της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων.
«… Με τα εναέρια δεν έχετε πρόβλημα. Τα PZL δεν θα έρθουν στην Ηλεία. Ότι ίσχυσε και πέρυσι θα ισχύει και φέτος. Η διασπορά των εναέριων μέσων είναι με βάση την κάλυψη των περιοχών. Στη Δυτική Ελλάδα έχετε μεγάλη κάλυψη. Έχετε πρώτα από όλα ένα Eriksson που δεν το έχουν άλλες περιοχές. Και αυτό μόνο φτάνει. Αλλά και τα Canadair είναι πολύ καλά στο έργο τους. Είστε μια περιοχή που έχετε δύο σημαντικά εργαλεία. Σε σχέση με άλλες περιοχές που δεν έχουν καθόλου, ή η Μεσσηνία που έχει μόνο PZL ή περιοχές όπως η Θεσσαλία χωρίς εναέρια, εδώ είστε ευνοούμενοι» είχε πει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.
Φυσικά η «γκρίνια» για το Ericsson δεν αφορά μόνο την Ηλεία. Τα επιχειρησιακά εναέρια μέσα που μετασταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, καλύπτουν όλη την Πελοπόννησο, τα νησιά του Ιονίου και τη Δυτ. Ελλάδα. Αν χρειαστεί θα πετάξουν στη Ζάκυνθο που φέτος έχει κατακαεί ή όπου αλλού. Αφήνοντας μόνο δύο αεροσκάφη Canadair στην Ανδραβίδα, δεν μένει ακάλυπτη η Ηλεία αλλά ολόκληρη η ευρύτερη περιοχή. Σήμερα όπου χρειάστηκε άμεση επέμβαση σε μεγάλη δασική φωτιά στο Γρύλλο, έφτασαν πρώτα τα PZL από την Μεσσηνία, έως ότου ετοιμαστούν τα Canadair από την Ανδραβίδα. Και για να καταλάβει το αναγνωστικό κοινό τι εννοούμε, τα PZL έχουν τη δυνατότητα μικρού χρόνου αναμονής και προετοιμασίας και σχεδόν άμεσης απογείωσης σε σχέση με τα υπόλοιπα μέσα και ειδικά τα Canadair που θέλουν 30 με 40 λεπτά. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την άμεση επέμβαση σε μια πυρκαγιά σε ένα νομό όπως η Ηλεία…
Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και θέλουμε να πιστεύουμε πως το Ericsson που έπρεπε να βρίσκεται στην Ανδραβίδα και είναι στην Κρήτη θα επιστρέψει… Όσο για την έλευση για μια ημέρα του αντίστοιχου Ericsson που εδρεύει στην Ελευσίνα, στην πυρκαγιά του Γρύλλου, επέμβαση που χαρακτηρίστηκε σωτήρια, αντιλαμβάνεστε πως επιβεβαιώνει τα γραφόμενά μας.

ilialive.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια