Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τόσκας: Δεν πρόκειται να δεχθώ συνδιοίκηση με τα συνδικαλιστικά όργανα - Τί είπε για Εξάρχεια και Δυτική Αττική

Τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι της Βουλής παραχώρησε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Σε αυτήν αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τους συνδικαλιστές Αστυνομίας και
Πυροσβεστικής, αλλά και στα προβλήματα των Εξαρχείων και της Δυτικής Αττικής. Διαβάστε το απομαγνητοφωνημένο κείμενο:

Δημοσιογράφος: Μάλιστα, θα μου επιτρέψετε λίγο να πάμε σε ένα θέμα το οποίο έχει να κάνει με τους πυροσβέστες και με τη σύγκρουση που είχατε μαζί τους αλλά και με τους αστυνομικούς συνδικαλιστές. Οι πυροσβέστες επισήμαναν ότι υπάρχουν ελλείψεις αυτός είναι και ο ρόλος τους άλλωστε, να έρθουν σε εσάς, τον αρμόδιο Υπουργό, να σας πουν ποια είναι τα προβλήματά τους και οι αστυνομικοί συνδικαλιστές έθιξαν ένα πολύ μεγάλο θέμα, ένα θέμα ταμπού, το άβατο των Εξαρχείων.
Σας κατηγορούν ότι αντί να δείτε τα προβλήματά στην αστυνομία και την πυροσβεστική τους βάλατε να… μάλλον είπατε ότι είναι υποκινούμενοι από την αντιπολίτευση. Θα ήθελα λίγο να το σχολιάστε αυτό…
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το ένα σκέλος, για τους πυροσβέστες. Πέραν του ότι είναι εποχιακή η διαμαρτυρία τους, γιατί ένα μεγάλο μέρος των συνδικαλιστών -και υπάρχουν πάρα πολλές συνδικαλιστικές οργανώσεις, 12 ομοσπονδίες, είναι μεγάλη διάσπαση, μεγάλη διάσπαση σημαίνει μεγάλες οι διαμάχες μεταξύ τους. Για να σκεφτείτε, οι διάφορες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες δεν έρχονται όλες μαζί, έρχονται λίγες-λίγες αλλά όταν φωνάζει κάποιος πρέπει να κάνει και κάτι και να προσπαθεί και να συμβάλλει στην καλύτερη εκπαίδευση των πυροσβεστών, στην καλύτερη οργάνωση του πυροσβεστικού σώματος και όχι στη μεγαλύτερη διάσπαση του πυροσβεστικού σώματος και των πυροσβεστών.
Δυστυχώς, παρέλαβα μια κατάσταση στην οποία συνδιοικούσαν διάφοροι συνδικαλιστές με τους προηγούμενους Υπουργούς. Υπενθυμίζω ότι ο ρόλος των συνδικαλιστικών οργάνων δεν είναι να συνδιοικούν με τους Υπουργούς και μάλιστα όταν αυτή η συνδιοίκηση συμβάλλει στην πολυδιάσπαση και στη ζημιά, όχι στο καλό.



Εγώ δεν το δέχομαι αυτό, δεν πρόκειται να το δεχτώ. Συνδιοίκηση με τα συνδικαλιστικά όργανα τα οποία ήθελαν να αποτρέψουν, για παράδειγμα, τη δημιουργία Πυροσβεστικής Σχολής προκειμένου να είναι εδώ στην Αθήνα και να βολεύονται κάποιοι. Αυτά τα πράγματα και αυτά τα κολπάκια δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν. Τα συνδικαλιστικά όργανα να ασχοληθούν με τα θέματα διαβίωσης, με θέματα των αμοιβών, με τα θέματα τα καθαρά τα συνδικαλιστικά και αυτό αφορά τους πυροσβέστες.
Πολύ κακή η κατάσταση στο πυροσβεστικό σώμα, πολύ κακές οι δομές, πολύ κακή η εκπαίδευση και το όλο σύστημα στηρίζεται στην αυτοθυσία ενός μεγάλου μέρους των πυροσβεστών και στα ιπτάμενα μέσα. Εμείς κοιτάζουμε να εκπαιδεύσουμε αυτό τον κόσμο, να φτιάξουμε καλύτερες δομές, να υπάρξει μεγαλύτερη σύμπνοια και όχι μεγαλύτερη κατάσταση.
Δημοσιογράφος: Άρα το αποδίδετε περισσότερο, όπως είπατε σε ανθρώπους που θέλουν να δημιουργήσουν προβλήματα, λόγω της συνδικαλιστικής τους ιδιότητας;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι πάντα, όχι πάντα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις. Eγώ θα τους δω και αυτές τις ημέρες να δω τι άλλο έχουν να πουν, αλλά ξέρετε κάτι; Εγώ δεν πρόκειται να δεχτώ, τους το έχω πει, μεγάλες συσκέψεις σε τουριστικά μέρη καταμεσής του καλοκαιριού, όπως έγινε πέρσι. Ή διάφοροι τρόποι απόδρασης από την πραγματική δουλειά δεν θα γίνουν ανεχτοί, γιατί εδώ το κοινωνικό σύνολο, η κοινωνία μας πληρώνει και ζητάει από αυτούς τους ανθρώπους σύσσωμοι να δουλέψουν για την αντιμετώπιση πυρκαγιών, όπως δουλεύουν πολύ φιλότιμα το 99% και το 1%  πρέπει να συμπαραταχθεί με αυτούς.
Σε ό,τι αφορά τους αστυνομικούς. Με τους αστυνομικούς πολύ καλή συνεργασία έχουμε, θα έλεγα σε αντίθεση με τους πυροσβέστες, εννοώ και τους συνδικαλιστές αστυνομικούς.

Παρόλο αυτά θέλησαν να κάνουν αυτή τη συγκέντρωση. Εγώ νομίζω και πιστεύουμε, ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού συστήματος ασχέτως σε πιο πολιτικό χώρο βρίσκεται, πιστεύει ότι δεν πρέπει τα συνδικαλιστικά όργανα του σκληρού μηχανισμού του κράτους, δηλαδή των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας να φεύγουν στις όποιες διεκδικήσεις τους πέρα από τα καθαρά συνδικαλιστικά τους πλαίσια, δηλαδή να πηγαίνουν σε κοινωνικές διεκδικήσεις, γιατί έτσι δημιουργούνται προβλήματα και μπερδεύονται οι ρόλοι οι θεσμικοί. Αυτή ήταν η αντίθεση μου, πέρα από την άλλη συνεργασία που έχουμε με αυτούς τους ανθρώπους.
Δημοσιογράφος: Επειδή σας είπα, σας έθιξαν ένα θέμα οι συνδικαλιστές αστυνομικοί που έχει να κάνει με το άβατο των Εξαρχείων. Είναι πολύ μεγάλο θέμα, σίγουρα σας προβληματίζει και εσάς ως Υπουργός ότι έχει γίνει πεδίο βολής για εκπαιδευόμενους εκεί  κουκουλοφόρους, μπορούμε να το πούμε έτσι και μάλιστα ο κόσμος κάθε βράδυ συζητά ότι πέφτουν βροχή οι μολότοφ και δεν έχουμε συλλήψεις, όταν πέφτουνε, δεν μπορώ να πω ότι είναι συνεχές το φαινόμενο, αυτό γιατί δεν αντιμετωπίζεται Υπουργέ; 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, επειδή η Νέα Δημοκρατία έβαλε τον εξής στόχο για λόγους προπαγανδιστικούς. Είδαν ότι εμείς χτυπάμε με σκληρά μέτρα, με πολύ αποτελεσματικά μέτρα το κοινό έγκλημα, οπουδήποτε. Βλέπετε τί γίνεται στις ειδήσεις, κάθε μέρα σχεδόν μεγάλες συμμορίες εγκληματιών πως απενεργοποιούνται, πως συλλαμβάνονται. Μιλάω για μεγάλο έγκλημα, μεγάλες συμμορίες με πανελλαδική δραστηριότητα. Οπότε, κάποιοι επικοινωνιακοί κύκλοι της Ν.Δ. λένε, ωραία, να βάλουμε ένα στόχο που δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα, να βάλουμε τα Εξάρχεια και εκεί να χτυπάμε την Κυβέρνηση.
Αυτό το καταλαβαίνω προπαγανδιστικά -τα έχω σπουδάσει και εγώ λίγο ξέρετε αυτά, άσχετα αν δεν τα εφαρμόζω- και μιλάνε συνέχεια για τα Εξάρχεια. Και τον τελευταίο πορτοφολά να πιάσουμε στην Ελλάδα, κάποιοι θα μιλούν για Εξάρχεια.
Στα Εξάρχεια έχουν γίνει επιχειρήσεις που δεν έχουν γίνει ποτέ, εδώ και τριάντα χρόνια λένε οι αστυνομικοί, επιχειρήσεις απέναντι σε συμμορίες, σε κυκλώματα ναρκωτικών, απέναντι σε άλλες συμμορίες. Δεν έχουν επιτευχθεί άλλα πράγματα στα Εξάρχεια, τα οποία σιγά -σιγά προσπαθούμε, αλλά όλος αυτός ο θόρυβος γύρω από τα Εξάρχεια έχει σχέση με πραγματικά περιστατικά και έχει κατά ένα άλλο μέρος σχέση με προπαγανδιστικές επιδιώξεις της αντιπολίτευσης.

Για παράδειγμα, εδώ και δύο χρόνια φωνάζω ότι το πραγματικό άβατο είναι η Δυτική Αττική. Έγιναν αυτά τα προβλήματα στη Δυτική Αττική, έγιναν οι μεγάλες αυτές επιχειρήσεις  οι οποίες δεν καλύφθηκαν επικοινωνιακά καθόλου. Αυτή τη στιγμή επικρατεί ένα διαφορετικό κλίμα στη Δυτική Αττική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαλειφθεί τα προβλήματα, προβλήματα που έχουν σχέση με κοινωνικούς λόγους .
Δημοσιογράφος: Μιλάτε για την επέμβαση που έγινε στο στρατόπεδο  Καποτά και γενικά στο Μενίδι ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν έγινε μια, στο στρατόπεδο Καποτά, εκεί που δεν είχε μπει αστυνομικός εδώ και αρκετά χρόνια από το ‘99 και αρκετές άλλες επιχειρήσεις.
Τα προβλήματα στη Δυτική Αττική έχουν σχέση με κοινωνικούς λόγους. Δεν είναι θέμα μόνο αστυνομικό, χρειάζονται πολλές παρεμβάσεις. Η Δυτική Αττική εχρησιμοποιείτο  σαν το χαλί κάτω από το οποίο σκουπίζονταν τα προβλήματα της υπόλοιπης Αττικής.

Χρειάζονται πάρα πολλά μέτρα  που δεν είναι μέτρα των 24 ωρών ή της μίας εβδομάδας. Παρόλα αυτά άρχισαν να δημιουργούνται και κάποιες εντυπώσεις από ορισμένους κύκλους ότι να οι πεταμένες σφαίρες, να η σφαίρα στον τοίχο... Ερευνούμε το θέμα και η σφαίρα στον τοίχο μπορεί να μην πήγε και τυχαία εκεί.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια