Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τροποποίηση του σχεδίου πόλης για την ανέγερση του αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο

Με ομόφωνη απόφαση του το δημοτικό συμβούλιο χθες ενέκρινε την τροποποίηση του σχεδίου


 πόλης και τον χαρακτηρισμό χώρου που σήμερα στεγάζεται η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων, προκειμένου εκεί να ανεγερθεί το νέο αστυνομικό μέγαρο.

Ήδη ο μελετητής του Γραφείου Παλιάς Πόλης του δήμου, αρχιτέκτονας Μάνος Τσάκωνας, οριστικοποίησε σε συνεργασία με τους μηχανικούς του αρμόδιου υπουργείου Προστασίας του Πολίτη όλες τις λεπτομέρειες σε ότι αφορά τον διαχωρισμό της οικοπεδικής έκτασης του χώρου -ο οποίος θα τεμαχιστεί σε τρία τμήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 300 τ.μ. θα καταλαμβάνει η εκκλησία της Αγίας Ειρήνης που βρίσκεται εντός του χώρου, περίπου 10.500 τ.μ. θα καταλαμβάνει η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων ενώ σε έκταση 3.000 τ.μ. θα ανεγερθεί το νέο αστυνομικό μέγαρο.
Χθες στην εισήγηση του ο αντιδήμαρχος Χωροταξίας, Πολεοδομίας και βιώσιμη κινητικότητας Άγγελος Μαλάς ανέφερε ότι χρειάζεται να γίνει μια αναδιάταξη των κοινόχρηστων και των κοινωφελών χώρων και να καθοριστούν οι όροι δόμησης, οι οποίοι όπως τόνισε, είναι υπέρ του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου.
Ειδικότερα ο κ. Μαλάς ανέφερε: «Η ανέγερση του κτιρίου θα γίνει σε χώρο 1.170 τ.μ. με γραφειακούς χώρους και 65 τ.μ. αποθηκευτικούς χώρους, με στεγασμένους και μη χώρους στάθμευσης 40 ΙΧ, 2 λεωφορείων και 15 μοτοσικλετών. Θα είναι σε πέντε επίπεδα, ένα υπόγειο, τέσσερα υπέργεια. Η κύρια είσοδος θα είναι από την οδό Ζυμβρακάκη, όμως λόγω της υψομετρικής διαφοράς που υπάρχει θα έχει 4 ορόφους, ενώ από την οδό Δαφέρμου θα έχει τρεις. Το οικόπεδο αυτό φαίνεται ότι ήταν το 1953 ιδιοκτησία του Ρεθύμνου με έκτακτη χρησικτησία και περιελάμβανε το συγκρότημα του παλιού δημοτικού νοσοκομείου, οικοπέδου και τέως γυμναστηρίου. Με την απόφαση του 1955 δωρητήριο παραχωρήθηκε στο δημόσιο για να στεγάσει τη Σχολή Χωροφυλακής που λειτουργεί έως σήμερα. Στο κτηματολόγιο το οικόπεδο είναι καταγεγραμμένο στο ελληνικό δημόσιο. Με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης μέρος του χώρου της σχολής από το 1951 χρησιμοποιείται για υπαίθριες και στεγασμένες δραστηριότητες και θα αποδοθεί για ανέγερση νέου αστυνομικού μεγάρου. Οι προτεινόμενοι συντελεστές δόμησης είναι το 1.6. Η κάλυψη είναι 60% και ύψος 15,2. Εν ολίγοις η προτεινόμενη τροποποίηση προβλέπει την προέκταση υφιστάμενης οδού Δαφέρμου εντός του τμήματος της σχολής και με την προτεινομένη τροποποίηση σχεδίου καταργείται τμήμα της οδού, το οποίο αποδίδεται για ανέγερση νέου μεγάρου και τη δημιουργία στο σχέδιο πόλης τμήματος της οδού Δαφέρμου που δεν περιλαμβάνονται στο σημερινό σχέδιο. Γίνεται αύξηση κοινωφελούς χώρου κατά 2083,66 τ.μ., αύξηση του κοινόχρηστου χώρου 94,59 τ.μ. και μείωση του οικοδομικού τετραγώνου του ιδιωτικού χώρου κατά 1913,35 τ.μ. Συνεπώς η προτεινομένη τροποποίηση είναι υπέρ του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου και δεν επιφέρει μείωση κοινόχρηστου χώρου».
Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ρέθυμνο Αξίζεις» Θοδωρής Νίνος στην εισήγηση του επανέλαβε την επιτακτική ανάγκη μεταστέγασης των αστυνομικών υπηρεσιών σε ένα νέο και αξιοπρεπή χώρο. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τροποποίηση του σχεδίου πόλης και παρατήρηση ότι ενδεχομένως θα μπορούσε στα σχέδια να γίνει μια μικρή μετατόπιση της βορεινής πλευράς όπου έχει σχεδιαστεί να γίνει μια μικρή πλατεία. Μεταξύ άλλων ο Θοδωρής Νίνος ανέφερε: «Έχουμε επισημάνει επανειλημμένως την αρνητική εικόνα που επικρατεί στο κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες της αστυνομικής διεύθυνσης. Είναι επιτακτική ανάγκη η μεταστέγαση τους σε ένα αξιοπρεπή χώρο. Εφόσον δεν έχουμε περιβαλλοντική επιβάρυνση η παράταξη μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την τροποποίηση του σχεδίου πόλης. Με βάση το διάγραμμα θα προτείναμε η βορεινή πλευρά της εκκλησίας που θα γίνει πλατεΐτσα να μετατοπιστεί λίγο βορειοτέρα κατά 2.5 μέτρα» .
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ρέθυμνο -Αλληλεγγύη-Ανατροπή» Μιχάλης Ανδρουλάκης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη δρομολόγηση του θέματος της ανέγερσης του νέου αστυνομικού μεγάρου τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μας βρίσκει σύμφωνους η τροποποίηση αυτή του σχεδίου πόλης. Το συγκεκριμένο θέμα μάς έχει απασχολήσει και στο παρελθόν και σαφώς και είμαστε υπέρ της κατασκευής του νέου αστυνομικού μεγάρου γιατί πραγματικά στο σημερινό κτίριο οι συνθήκες δεν είναι καθόλου καλές. Η απόφαση η σημερινή του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και η κυβερνητική απόφαση για να ανεγερθεί ένα νέο μέγαρο δίνει μια θετική αναβάθμιση και των εργαζομένων, όσον αφορά τον νέο χώρο αλλά αναβαθμίζει και την ίδια την πόλη».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μανούσος Μανουσογιάννης τόνισε ότι «είναι ανάγκη όλοι οι εργαζόμενοι, γιατί εργαζόμενοι είναι και οι αστυνομικοί, να εργάζονται σε ανθρώπινες συνθήκες. Από αυτή την άποψη έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να υπάρξει ένα κτίριο αξιοπρεπές καθώς και οι πολίτες που εξυπηρετούνται αλλά και οι κρατούμενοι πρέπει να είναι σε ανθρώπινες συνθήκες».
Υπενθυμίζεται όπως έχουν αναφέρει σε πρόσφατο ρεπορτάζ τους τα «Ρ.Ν.» ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέλαβε τη χρηματοδότηση της μελέτης που αφορά στη στατικότητα του κτιρίου και τον ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, βήμα το οποίο επίσης χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα θετικό για την επίσπευση των διαδικασιών.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η μελέτη γίνεται με βάση το κτιριολογικό πρόγραμμα που έχει δοθεί στον κ. Τσάκωνα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η μελέτη αφορά ένα σύγχρονο και ασφαλές κτίριο, σύμφωνα με τα δεδομένα που απαιτεί η σημερινή εποχή και σύμφωνα με τα δεδομένα που σχετίζονται με ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον.
Πρόκειται για κτίριο τεσσάρων επιπέδων: ισόγειο και τρεις όροφοι συν το υπόγειο (έχει αφαιρεθεί το ένα εκ των δυο υπογείων).
Το αστυνομικό μέγαρο θα εκταθεί σε οικόπεδο 2.700 τ.μ. Η δόμησή του αφορά 2.100 τ.μ., εκ των οποίων τα 600 αφορούν κλιμακοστάσια και άλλους μη εργασιακούς χώρους ή υπηρεσίες. Δηλαδή, σύμφωνα με τον κ. Τσάκωνα, οι «καθαροί χώροι» γραφείων και άλλων αιθουσών θα είναι 1.500 τ.μ. Μεταξύ άλλων στον χώρο του ισογείου προβλέπονται γραφεία εξυπηρέτησης του κοινού, όπως το γραφείο υποδοχής, το γραφείο ταυτοτήτων, τα οποία θα είναι κάπως αυτόνομα χωρίς να χρειάζεται ο πολίτης να μπει στο κυρίως κτίριο, χωρίς να χρειάζεται το κοινό να μπαίνει στο εσωτερικό του κτιρίου.
Τα γραφεία των αστυνομικών υπηρεσιών θα καταλαμβάνουν χώρους στο ισόγειο και στα υπόλοιπα τρία επίπεδα.
Στον πρώτο όροφο η μελέτη μεταξύ των άλλων προβλέπει ένα μικρό αμφιθέατρο, 70 περίπου θέσεων που μπορεί να έχει διάφορες χρήσεις, όπως ομιλίες, εκδηλώσεις κ.λπ. Στον ίδιο όροφο προβλέπεται και καφέ - κυλικείο.
Στο τέταρτο επίπεδο, στον τέταρτο όροφο δηλαδή, θα είναι τα γραφεία του αστυνομικού διευθυντή και των διοικητών των υπηρεσιών όπως και αίθουσα συσκέψεων.
Το γκαράζ θα βρίσκεται στο υπόγειο και θα επικοινωνεί άμεσα με τα κρατητήρια, που θα βρίσκονται στο ισόγειο, με τρόπο τέτοιο ώστε να είναι ανεξάρτητα από το υπόλοιπο κτίριο.
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου στα τέλη Γενάρη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, σε συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο και τα μέλη της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου είχε δεσμευτεί ότι θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό ένα κονδύλι, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι πρώτες διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών ανέγερσης του μεγάρου.

rethnea.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια