Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αλλεπάλληλα τα κρούσματα επιθέσεων σε Θεσπρωτία - Πωγώνι - Κόνιτσα

Αισθάνονται ανασφαλείς, αφημένοι στην τύχη τους από την Πολιτεία, καθώς πολύ συχνά σε πολλά



 σπίτια γίνονται ληστείες και διαρρήξεις από συμμορίες, προερχόμενες κυρίως από Αλβανία. Πέρα από την περιουσία τους, τονίζουν, κινδυνεύει και η ίδια η ζωή τους!

Το θέμα της ανασφάλειας στην ακριτική Ήπειρο είναι… διαχρονικό και απασχολεί κατοίκους και απόδημους καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, χωρίς όμως μέχρι σήμερα η Πολιτεία να λαμβάνει τα ενδεδειγμένα μέτρα για την θωράκιση της παραμεθορίου! Μάλιστα σχεδόν κάθε καλοκαίρι, που για λίγες μέρες αποκτούν ζωή τα χωριά μας,  διοργανώνονται και ειδικές ημερίδες, με θέμα την ασφάλεια – μια τέτοια θα πραγματοποιηθεί στις 13 Αυγούστου στη Βήσσανη Πωγωνίου – όμως, δυστυχώς, οι προσπάθειες που γίνονται για να αφυπνισθούν τα αρμόδια Υπουργεία, μέχρι σήμερα έχουν πέσει στο κενό!


Συνεχή τα κρούσματα
Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι είναι συνεχώς εκτεθειμένοι στο κίνδυνο κι αυτό το μαρτυρούν τα αλλεπάλληλα περιστατικά που καταγράφονται, αλλά και άλλα που δεν καταγράφονται γιατί δεν καταγγέλλονται!
Τελευταίες περιπτώσεις η εξιχνίαση διάρρηξης από σπίτι στο Ασπροκκλήσι Θεσπρωτίας, για την οποία συνελήφθησαν τρεις Αλβανοί, αλλά και η κλοπή μοτοσικλετών στο Ασπροκκλήσι με την σύλληψη ενός από τους δυο δράστες να γίνεται στους Φιλιάτες και μάλιστα με τραυματισμό ενός αστυνομικού.


Με συνεργασία
Πιο συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση η κλοπή που εξιχνιάστηκε είχε γίνει σε σπίτι στο Ασπροκκλήσι, κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα και  για την υπόθεση συνελήφθησαν στο πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας με την Αλβανική Αστυνομία, τρεις Αλβανοί.
Ειδικότερα, καταγγέλθηκε στο κέντρο της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσπρωτίας, ότι, άγνωστοι δράστες διέρρηξαν διώροφη οικία και αφαίρεσαν χρυσαφικά και κινητό τηλέφωνο των ιδιοκτητών.
Μετά από έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι δράστες διέφυγαν προς την Αλβανία και άμεσα ενημερώθηκαν οι όμορες Αλβανικές Αρχές.
Στη συνέχεια, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν από την Αλβανική Αστυνομία, οι τρεις Αλβανοί στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν κλοπιμαία και οπλισμός.


Στη Σαγιάδα η σύλληψη
Στην δεύτερη περίπτωση συνελήφθη χθες τα ξημερώματα στην περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας ένας 34χρονος Αλβανός, ο οποίος κατηγορείται για κλοπές, παράνομη είσοδο στη χώρα και αντίσταση, ενώ η σχετική δικογραφία περιλαμβάνει και έναν 30χρονο ομοεθνή συνεργό του, τα στοιχεία του οποίου έχουν ταυτοποιηθεί και αναζητείται.
Ειδικότερα, σε αγροτική οδό στην περιοχή της Σαγιάδας, οι αστυνομικοί εντόπισαν δύο άτομα, τα οποία επέβαιναν σε δίκυκλες μοτοσικλέτες και στη θέα των αστυνομικών, τις εγκατέλειψαν και τράπηκαν πεζοί σε φυγή.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 34χρονο, ο οποίος κατά τη στιγμή της σύλληψής του αντιστάθηκε σθεναρά, απωθώντας βίαια και τραυματίζοντας τον έναν αστυνομικό ενώ ο 30χρονος συνεργός του διέφυγε της σύλληψης.
Από την έρευνα που ακολούθησε προέκυψε ότι οι δράστες είχαν αφαιρέσει νωρίτερα από την περιοχή του Ασπροκκλησίου Θεσπρωτίας, τις μοτοσικλέτες καθώς και ένα αλυσοπρίονο.


Υπερβάλλουν εαυτόν!
Σε κάθε ευκαιρία η Αστυνομία αποδεικνύει με την στάση της ότι όχι μόνο δεν αδιαφορεί, αλλά το δυναμικό της υπερβάλλει εαυτόν, ωστόσο δεν μπορεί να καλύψει με λίγες δυνάμεις και χωρίς σύγχρονα μέσα παρακολούθησης μια περιοχή, που είναι και μεγάλη και δύσβατη και έχει πολλά παράνομα σημεία εισόδου και εξόδου. Επιπλέον έχουν καταργηθεί τα περισσότερα στρατιωτικά φυλάκια, για τα οποία βέβαια ο Υπουργός Άμυνας έχει δώσει άπειρες υποσχέσεις μέχρι σήμερα στους κατοίκους και τους φορείς για επαναλειτουργία τους!


Συγκλονιστικές περιγραφές
Πάντως, κάτοικοι στα παραμεθόρια χωριά έχουν να περιγράψουν πολλές στιγμές τρόμου, που βίωσαν αντιμέτωποι με Αλβανούς κακοποιούς. Και αναρωτιούνται: «Εμάς δε μας σκέπτεται κανείς; Είμαστε πολίτες 5ης κατηγορίας. Αισθανόμαστε ότι είμαστε στην άκρη της Ελλάδας και φυλάμε τα σύνορα. Το αισθανόμαστε, αλλά το θέλουμε κιόλας. Να μείνουμε στον τόπο μας, στα σπίτια μας. Πρέπει να έχουμε αυτό το δικαίωμα». Εκτεθειμένοι απέναντι σε παραβατικές συμπεριφορές, οι ακρίτες αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό, αλλά και αγωνία, τη δύσκολη καθημερινότητά τους και θωρακίζουν τα σπίτια τους. Απόμαχοι της ζωής, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι, αν και δυσκολεύονται οικονομικά, για να προστατέψουν την οικογένεια και την περιουσία τους, ξοδεύουν από το υστέρημά τους, προκειμένου να οχυρωθούν πίσω από ένα κάγκελο. Είναι ένα έξοδο που επιβαρύνει, κατά μέσο όρο, με 1.000 ευρώ το κάθε σπίτι, αλλά και πάλι όπως λένε «τα σίδερα αν και μασίφ δεν παρέχουν ασφάλεια, γιατί οι εκπαιδευμένοι κακοποιοί τα λυγίζουν». 


Δύσκολες συνθήκες
Στα ακριτικά χωριά μας τα αμέτρητα περιστατικά διαρρήξεων σε σπίτια και ληστειών σε βάρος ηλικιωμένων, λεηλασιών σε περιουσίες, κάνουν τη ζωή των κατοίκων ένα θρίλερ, καθώς τους κυριεύει ο φόβος. «Ζούμε σε δύσκολες συνθήκες. Άλλο να το ακούς και διαφορετικά να το βιώνεις. Μέχρι να φτάσουμε στο σπίτι, κοιτάμε δεξιά και αριστερά στο δρόμο. Τρώμε με κλειδωμένη την πόρτα της κουζίνας. Κοιμόμαστε και με κλειδωμένη την πόρτα στο υπνοδωμάτιο. Το συναίσθημα του φόβου δεν περιγράφεται», επισημαίνουν οι ίδιοι.
Πρόσφατο κρούσμα οι τρεις Αλβανούς, που εισέβαλαν ξημερώματα σε σπίτι σε απομονωμένη περιοχή και αφαίρεσαν με απειλή όπλου από το εσωτερικό του σπιτιού κοσμήματα και χρυσαφικά. Ευτυχώς όμως έπεσαν στα χέρια της αστυνομίας.
Παλαιότερα όμως άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι μιας ανάπηρης γυναίκας, της έβαλαν το μαχαίρι στο λαιμό, έκοψαν τα καλώδια του τηλεφώνου και της πήραν όλα χρήματα.
Η κατάσταση είναι οριακή και επιβάλλεται να γίνουν άμεσα εκ μέρους της Πολιτείας κατάλληλες και ουσιαστικές παρεμβάσεις.


proinoslogos.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια