Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πρωτόκολλα συνεργασίας για Αστυνομία & Πυροσβεστική υπέγραψαν Ελλάδα-Κύπρος - Τί συμφώνησαν για τους τζιχαντιστές

Δύο ξεχωριστά πρωτόκολλα  Συνεργασίας μεταξύ των Αστυνομιών και των Πυροσβεστικών Σωμάτων των δύο χωρών υπέγραψαν το μεσημέρι ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του
Πολίτη και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Όπως αποκάλυψαν αργότερα στους δημοσιογράφους, εκτός από την εκπαίδευση, τα δύο κράτη συνεργάζονται στενά στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση τής τρομοκρατίας και φυσικά των τζιχαντιστών του ISIS, μιας και οι δύο χώρες αποτελούν πύλες εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διαβάστε τί είπαν:


Δημοσιογράφος: Μια διευκρινιστική ερώτηση. Μιλήσατε για συνεργασία σε θέματα τρομοκρατίας. Αυτή η συνεργασία έχει να κάνει με τί; Ανταλλαγή πληροφοριών; Εκπαίδευση; Και όταν μιλάτε για θέματα τρομοκρατίας αναφέρεστε σε εσωτερική τρομοκρατία που αφορά τις δύο χώρες ή σε διεθνή τρομοκρατία;
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας: Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτησή σας. Καταρχήν θα απαντήσω ότι αφορά στη διεθνή τρομοκρατία. Κυρίως την τρομοκρατία η οποία προέρχεται από χώρες της Μέσης Ανατολής, η οποία προσδιορίζεται στις δραστηριότητες του ISIS . Περισσότερο αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο προέχει για μας είναι η καλύτερη διεκπεραίωση τέτοιων δραστηριοτήτων, όπως είναι η ανταλλαγή πληροφοριών, η ανταλλαγή καλών πρακτικών αλλά και η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων. Μέσα από κοινές θα έλεγα εκπαιδεύσεις, σεμινάρια.
Ευκαιρίες οι οποίες μας προσφέρονται σε οποιαδήποτε μορφής αξιοποίηση δραστηριοτήτων ή δυνατοτήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της προσπάθειας για πρόληψη, κυρίως περιστατικών τρομοκρατίας. Ήδη έχουμε αναπτύξει ένα δίκτυο, ένα καλό δίκτυο επικοινωνίας αλλά πάντοτε να ξέρετε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ειδικότερα μάλιστα όταν οι απαιτήσεις συνεχώς διαφοροποιούνται στη βάση των μέτρων που επιβάλλεται κάθε φορά να ληφθούν.
Για παράδειγμα, τον Οκτώβριο θα έχουμε την υποχρέωση να ελέγχουμε στους χώρους εισόδου των χωρών μας όλους τους επιβάτες. Ήταν μια αναστολή έξι μηνών της απαίτησης, της ευρωπαϊκής αυτής απαίτησης. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη να υπάρξει ένας καλύτερος έλεγχος εκ των προτέρων της επιβατικής διακίνησης από και προς τις χώρες μας, ώστε να αποφεύγονται οι οποιεσδήποτε απαιτήσεις ελέγχων να γίνονται στον χώρο των αεροδρομίων, που σημαίνει ουσιαστικές καθυστερήσεις κ.λπ.
Είναι ζητήματα τα οποία άπτονται ενδιαφέροντος και πρέπει να ρυθμίσουμε αυτού του είδους τις επικοινωνίες. Πέραν από τις ανάγκες που έχουμε και εμείς σε σχέση με τα όποια λογισμικά συστήματα που πρέπει να αναπτύξουμε και στην Κύπρο και τα οποία στην Ελλάδα έχουν ήδη αναπτυχθεί όπως είναι το SIS κ.λπ.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν χρειάζεται να απαντήσω εγώ. Ήταν σαφέστατος ο Ιωνάς και κάλυψε όλη την ερώτησή σας. Παρόλα αυτά, θα ήθελα να προσθέσω ότι εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία και κάθε συνεργασία κύρια με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολύ περισσότερο με τους Κυπρίους αδελφούς γι αυτά τα θέματα. Το πρωί ήταν εδώ από ό,τι ξέρετε ο Βρετανός Υπουργός Μετανάστευσης, αλλά δεν συζητήσαμε μόνο θέματα μετανάστευσης. Συζητήσαμε και τα υπόλοιπα θέματα που απασχολούν -που άπτονται των διμερών μας σχέσεων. Συζητήσαμε και αυτά που αναφερθήκατε και εξετάσαμε πώς μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία μας. Επομένως γι αυτά τα θέματα και ανοίγουμε δρόμους συνεργασίας και κοιτάζουμε να βελτιώσουμε τις όποιες συνεργασίες υπάρχουν.
Δημοσιογράφος: Μια διευκρίνιση, τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας που υπογράψατε δεν αφορούν μόνο το σκέλος της εκπαίδευσης αλλά αφορά και Περαιτέρω Συνεργασία των δύο Αστυνομιών και αντίστοιχα των δύο Πυροσβεστικών Σωμάτων;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τα Πρωτόκολλα Συνεργασίας που υπογράφτηκαν αφορούν την εκπαίδευση κύρια. Αλλα θέματα καλύπτονται και από τις υπάρχουσες συμφωνίες, αλλά και από την πρακτική συνεργασία που έτσι κι αλλιώς υπάρχει, όμως η συμφωνία που υπογράφτηκε σε ό,τι αφορά την αστυνομία αφορούσε σε θέματα εκπαίδευσης στις διάφορες αστυνομικές σχόλες ή στις μικρότερες εκπαιδεύσεις που γίνονται από τις αστυνομίες των δύο χωρών.
Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσιάς Τάξης της Κυπριακής Δημοκρατίας: Οποιαδήποτε θέματα που αφορούν τα επιχειρησιακά θέματα ή εκείνα τα οποία ουσιαστικά καλύπτονται, όπως πολύ σωστά είπε και ο Νίκος από τις διακρατικές συμφωνίες, είναι θέματα τα οποία μέσα από αυτές τις συναντήσεις που γίνονται και ειδικότερα σήμερα στη παρουσία τόσο του Αρχηγού, των Αρχηγών Αστυνομίας όσο και των Αρχηγών της Πυροσβεστικής. Και θα μπορούμε να αναπτύξουμε πρόσθετες δυνατότητες συνεργασίας σε όλους αυτούς τους τομείς και αν χρειαστεί οτιδήποτε στη συνέχεια που πρέπει να εφαρμοστεί ή να καθορίσει τη πρακτική εφαρμογή κάποιων θεμάτων. Αυτό θα γίνει είτε στα πλαίσια της συμφωνίας είτε μεταξύ των σωμάτων αυτών που νομίζω ότι θα μας δώσει την ευκαιρία μιας ουσιαστικής εφαρμογής της συμφωνίας που υπογράψαμε από τότε.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια