Έκανε πίσω η Ελλάδα για τη Μανωλάδα: Ανακαλείται το αίτημα επανεξέτασης της καταδίκης

Ανακλήθηκε, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, η αίτηση για επανεξέταση της καταδίκης της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας.Ο κ. Κοντονής, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βιέννη, μετά από πρόσκληση του Αντικαγκελαρίου και υπουργού Δικαιοσύνης της Αυστρίας, Wolfgang Brandstetter, ανακοίνωσε ότι ανακλήθηκε η αίτηση της ελληνικής κυβέρνησης, για επανεξέταση της καταδικαστικής για την χώρα μας απόφασης, ως προς την υπόθεση της Μανωλάδας.
 
Υπενθυμίζεται ότι, το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου 2013, οι εργάτες σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών, αλλά το αίτημά τους αντιμετωπίστηκε με σκάγια από τα όπλα τριών επιστατών, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν περίπου 35 αλλοδαποί εργάτες.  

Από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μετά από προσφυγή 42 μεταναστών εργατών της Μανωλάδας, η Ελλάδα καταδικάστηκε και επιδικάστηκε να δώσει αποζημίωση άνω των 500.000 ευρώ.
           
Το Δικαστήριο έκρινε τον περασμένο Μάρτιο ότι οι συγκεκριμένοι εργάτες γης από το Μπανγκλαντές υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Ακόμη έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να τους προστατεύσει και δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση, ούτε τιμώρησε τους υπαίτιους.
           
Όμως, στην εκπνοή του περασμένου μήνα (30 Ιουνίου), η κυβέρνηση ζήτησε την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δικαίωνε την προσφυγή 42 μεταναστών εργατών γης.
           
Η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη, υποστήριξε ότι το αίτημα για επανεξέταση έγινε «χωρίς καμία έγκριση και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Σήμερα, ο κ. Κοντονής από την Βιέννη, δήλωσε ότι ανακαλείται το αίτημα της Ελλάδος για επανεξέταση της υπόθεσης.


protothema.gr
_