Νικήστε τα κουνούπια απολύτως … φυσικά!


Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις ημέρες κάνουν ακόμη εντονότερη την εμφάνιση των ενοχλητικών εντόμων, τα οποία, όμως, μπορεί να κρύβουν και ποικίλους κινδύνους.

Ο λόγος, φυσικά, για τα κουνούπια, τα οποία ζουζουνίζουν όλο το βράδυ στο αυτί μας και μας ρουφούν το αίμα κυριολεκτικά! Η αλήθεια είναι ότι τα κουνούπια έλκονται από τη μυρωδιά της ανθρώπινης επιδερμίδας. Και αυτό είναι το μυστικό που μπορεί και να τα… νικήσει με φυσικό τρόπο.

Το μόνο που εσείς πρέπει να κάνετε είναι να εξοπλίσετε τα μπαλκόνια και τις αυλές σας με φυτά που καλύπτουν το χώρο με μυρωδιές, οι οποίες καλύπτουν τη δική σας και απωθούν τα ανεπιθύμητα έντομα. Δείτε παρακάτω ποια είναι αυτά:

Μελισσόχορτο


Ανήκει στην οικογένεια της μέντας, διαθέτει τη διακριτική ευωδιά του λεμονιού, ενώ φημίζεται και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Πάνω απ’ όλα, όμως, στο θέμα μας… διώχνει τα κουνούπια και βοηθά στη μείωση των καλοκαιρινών τσιμπημάτων. Προσέξτε όμως, γιατί είναι αρκετά… επεκτατικό φυτό – γι’ αυτό φυτέψτε το σε μια ξεχωριστή γλάστρα και όχι μαζί με άλλα φυτά.

Μαγιοβότανο


Ευωδιαστό ξαδερφάκι της μέντας, το μαγιοβότανο περιέχει μια φυσική ουσία που απωθεί τα έντομα. Προσοχή, όμως: Στον αντίποδα, είναι άκρως ελκυστικό για τα αιλουροειδή – μην απορήσετε αν κάνουν την αυλή σας στέκι οι γάτες της γειτονιάς.

Βασιλικός


Ευωδιαστός, δροσερός και με άρωμα που θυμίζει ελληνικό καλοκαίρι, ο βασιλικός όχι μόνο απωθεί τα έντομα, αλλά σε επιστημονική μελέτη του 2009, οι ερευνητές συμπέραναν πως τα έλαια του βασιλικού είναι τοξικά για τα αυγά των κουνουπιών, συντελώντας στην εξισορρόπηση των πληθυσμών τους.

Λεβάντα


Κουνούπια, μύγες και μυγάκια δεν συμπαθούν τη μυρωδιά της λεβάντας, ενώ για ακόμη μεγαλύτερο αποτέλεσμα, μπορείτε να τρίψετε λεβάντα στην επιδερμίδα σας, ώστε να απελευθερωθούν τα έλαιά της και να αποφύγετε εγγυημένα τα τσιμπήματα.

Δυόσμος


Οι έρευνες λένε ότι τα φύλλα του απωθούν τα ενήλικα κουνούπια και άλλα έντομα, ενώ βοηθούν στον έλεγχο των πληθυσμών, «σκοτώνοντας» τα αυγά τους. Μάλιστα, σε συμπυκνωμένη μορφή, οι ουσίες του χρησιμοποιούνται και ως εντομοαπωθητικό.

Πελαργόνιο


Στην οικογένεια του πελαργόνιου ανήκει η αρμπαρόριζα, αλλά και το pelargonium citrosum, που αποκαλείται και «το φυτό της σιτρονέλας» γιατί αναδίδει το αντίστοιχο άρωμα. Αυτά τα φυτά απωθούν τα κουνούπια και αρωματίζουν πολύ όμορφα το μπαλκόνι μας.

Φασκόμηλο και δεντρολίβανο


Τα φύλλα τους είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ενάντια στα κουνούπια… όταν καίγονται. Αν ετοιμάζεται μπάρμπεκιου στον κήπο ή τη βεράντα, ρίξτε μερικά φυλλαράκια για να αρωματίσετε ευχάριστα το χώρο και να διώξετε μακριά τα έντομα απολαμβάνοντας τη βραδιά με την άνεσή σας. Η δράση τους, όμως, διαρκεί όσο υπάρχει ο καπνός της φωτιάς – αν υπάρχουν πολλά κουνούπια, φροντίστε να έχετε και εφεδρικές λύσεις.


Πηγές: rodalesorganiclife.com, in2life.gr
_