Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μηνύσεις κατά αστυνομικών για... όργιο ξυλοδαρμών

Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η διαμαρτυρία των προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια την Τρίτη, ο Ρ., 23 χρόνων, υπήκοος Καμερούν, πήγαινε για φαγητό σε κοντέινερ όπου έμενε ένας φίλος
του.
Δεν τον βρήκε και κατευθύνθηκε προς τις καντίνες του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Είδε τότε αστυνομικούς να έρχονται προς το μέρος του ρίχνοντας δακρυγόνα και άλλαξε κατεύθυνση για να τους αποφύγει, προχωρώντας πια προς την έξοδο του Κέντρου.
Εκεί τον περικύκλωσε άλλη ομάδα αστυνομικών. Οπως αναφέρει στη μηνυτήρια αναφορά κατά αγνώστων αστυνομικών που υπέβαλε το βράδυ της Πέμπτης, με το δεξί του χέρι ακόμα πρησμένο από τα χτυπήματα που δέχτηκε, δέκα αστυνομικοί τον έβαλαν κάτω και τον χτυπούσαν με κλοτσιές και κλομπ σε όλο το σώμα.
Οπως ανέφερε στην κατάθεσή του στον ανακριτή, όταν του πέρασαν χειροπέδες, ένας αστυνομικός τον έφτυσε στο πρόσωπο. Η βία συνεχίστηκε στο αστυνομικό τμήμα όπου μεταφέρθηκε.

Γροθιές στο κεφάλι

Οσο έβγαζε μαζί με τους άλλους συλληφθέντες τα παπούτσια του, δύο αστυνομικοί, τον έναν από τους οποίους μπορεί να αναγνωρίσει, του κατάφεραν τρεις γροθιές στο κεφάλι, τελείως απρόκλητα.
Οι καταθέσεις των προσφύγων και μεταναστών στον ανακριτή μετά τη σύλληψή τους την Τρίτη, όπως τις μετέφερε στην «Εφ.Συν.» ο μοναδικός συνήγορος των 35 συλληφθέντων Στέφανος Μητροπάνος, (συνεργαζόμενος με την οργάνωση Legal Center Lesvos και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), αναδεικνύουν το όργιο βίας και αυθαιρεσίας στο οποίο επιδόθηκε η αστυνομία κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη Μόρια την Τρίτη.

Ακόμη και με χειροπέδες

Οκτώ πρόσφυγες και μετανάστες από τους 35 συλληφθέντες είχαν υποβάλει μέχρι χτες το μεσημέρι μηνυτήρια αναφορά κατά αστυνομικών για σωματικές βλάβες από απρόκλητα χτυπήματα σε βάρος τους, χτυπήματα που συνεχίστηκαν ακόμα και όταν τους είχαν περάσει χειροπέδες ή, σε ορισμένους, ενώ βρίσκονταν κρατούμενοι στο αστυνομικό τμήμα.
Άλλες τρεις μηνυτήριες αναφορές κατά αστυνομικών αναμενόταν να υποβληθούν χτες το βράδυ, όταν θα κατέθεταν οι τέσσερις τελευταίοι συλληφθέντες που είχαν καθυστερήσει λόγω λόγω έλλειψης διερμηνέα.
Εκκρεμεί η κατάθεση ενός ακόμη, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο με σοβαρό τραύμα στο στήθος από γκαζάκι δακρυγόνου που εκτοξεύτηκε, σύμφωνα με τον κ. Μητροπάνο, σε ευθεία βολή.

Τον χτυπούσαν 15 λεπτά

Τέσσερις συλληφθέντες καταγγέλλουν απρόκλητη βία μέσα στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατήθηκαν. Ο Ντ. Σ. από το Καμερούν, 21 ετών, αναφέρει ότι την ώρα που μπήκε στον διάδρομο του τμήματος, έξι αστυνομικοί, τους οποίους μπορεί να αναγνωρίσει, τον στρίμωξαν στην πόρτα και άρχισαν να βιαιοπραγούν σε βάρος του, πριν τους σταματήσουν άλλοι αστυνομικοί που τους θύμισαν ότι στον χώρο υπάρχει κάμερα.
Τότε έσβησαν τα φώτα του διαδρόμου και τον οδήγησαν σε σκοτεινό δωμάτιο, όπου συνέχισαν να τον χτυπούν: «Εκλαιγα και τους παρακαλούσα περίπου επί 15 λεπτά να σταματήσουν», είπε ο Ντ. Σ. στον ανακριτή, στον οποίο παρουσιάστηκε με τον αγκώνα του να αιμορραγεί από τα χτυπήματα.
Ο Ν. από τη Σενεγάλη, 27 ετών, καταγγέλλει ότι μέσα στο αστυνομικό τμήμα αστυνομικός τού έδωσε γροθιά στην αριστερή άκρη του αριστερού ματιού, αφού πρώτα φόρεσε στο μεσαίο δάκτυλο μεταλλικό αντικείμενο, σαν δαχτυλίδι.
Ανάμεσα στους συλληφθέντες, βρίσκεται ο Β., υπήκοος Μάλι, 18 χρόνων, ο οποίος είναι ασθματικός και κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας βρισκόταν κλεισμένος σε κοντέινερ. Η αστυνομία τον συνέλαβε και αυτόν μαζί με τους άλλους.
Οσο ήταν πεσμένοι στο έδαφος ανάσκελα με τις χειροπέδες στην πλάτη, καταγγέλλει ότι προσπάθησε δύο φορές να σηκώσει το κεφάλι του να πάρει ανάσα, με αποτέλεσμα να δεχτεί κλοτσιά αστυνομικού στο κεφάλι.
Τέσσερις αναφέρουν ότι τους χτύπησαν οι πυροσβέστες που τους συνέλαβαν και τους παρέδωσαν στους αστυνομικούς, με την κατηγορία ότι προσπάθησαν να ξαναβάλουν φωτιά στα ελαιόδεντρα, αφού την είχαν σβήσει οι πυροσβέστες.

Το κοινό για όλους (!) κατηγορητήριο

Αστυνομία, αστυνομική βιαΑκόμα και για εκδορές σε αστυνομικά κράνη, χάραγμα αστυνομικής αρβύλας, φθορά επιγονατίδας και ράγισμα ασπίδας κατηγορούνται και οι 35 συλληφθέντες πρόσφυγες και μετανάστες στη Μόρια | 
Αίσθηση προκαλεί το κατηγορητήριο, που είναι κοινό για όλους, χωρίς να προσωποποιεί τις κατηγορίες.
Κατηγορούνται για εμπρησμό από τον οποίο μπορεί να προκύψει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή -η μόνη κακουργηματική κατηγορία-, για απόπειρα σωματικής βλάβης και σωματική βλάβη σε βάρος αστυνομικών, φθορές ξένης ιδιοκτησίας (ελαιόδεντρα περιμετρικά του Κέντρου, καταστροφές 11 αυτοκινήτων, φθορές σε τρία κοντέινερ, θραύση υαλοπίνακα κοντέινερ στο Κέντρο Κράτησης, φθορές σε πυροσβεστικό όχημα και στην εξάρτυση των αστυνομικών: ράγισμα και θραύση ασπίδων, εκδορά σε αστυνομική μπότα, εκδορές στον φλοιό αστυνομικού κράνους, φθορά σε επιγονατίδα.
Αρκετοί εξέφρασαν την απορία στον ανακριτή γιατί, ενώ η αστυνομία φαινόταν να συλλαμβάνει στα τυφλά, ρωτούσε την εθνικότητα κατά τη στιγμή της σύλληψης και όταν διαπίστωνε ότι πρόκειται για Κονγκολέζους, άφηνε τους περισσότερους ελεύθερους.
«Η υπεράσπιση 35 κατηγορουμένων από έναν και μόνο συνήγορο κάθε άλλο παρά ουσιαστική μπορεί να είναι, παρά την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από εμένα και από τις αλλοδαπές συνεργάτιδές μου.
»Είναι όμως χρέος μου ως δικηγόρου να παρασταθώ, πράγμα το οποίο έπραξα, στην ανάκριση προκειμένου να διασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων τους ως κατηγορουμένων με βάση το Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.
»Η Πολιτεία και οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές πρέπει να αποφύγουν το γενικευμένο, πανομοιότυπο και μη προσωποποιημένο κατηγορητήριο και να σταθμίσουν τους ισχυρισμούς του καθένα από αυτούς, προκειμένου να αποδοθεί ουσιαστική δικαιοσύνη.
»Η μαζική καταστολή δεν απαντά επ’ ουδενί στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στη Μόρια, προβλήματα που χρειάζονται λύσεις», σημειώνει ο κ. Μητροπάνος στην «Εφ.Συν.».
«Η κατάχρηση βίας από τις αρχές ασφαλείας στη Μόρια και οι πληροφορίες για αυθαίρετες συλλήψεις γεννούν έντονη ανησυχία. Η σκληρή ποινική μεταχείριση μεταναστών και προσφύγων αφενός και η αστυνομική βία, την οποία ουδείς αρμόδιος αποδοκιμάζει ή διερευνά αφετέρου, κλονίζουν τον βαθμό προστασίας των δικαιωμάτων στη χώρα μας.
»Ελπίζω πως η ελληνική Δικαιοσύνη θα σταθεί εγγυητής του κράτους δικαίου και θα αντισταθεί σε προσπάθειες απόδοσης συλλογικών ευθυνών», σημειώνει η πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Κλειώ Παπαπαντολέων.
efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια