Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νέος» πόλεμος στην Πυροσβεστική μετά την καταστροφή της Μάνης

Οι πρώτες φωτιές του καλοκαιριού σηματοδότησαν νέες τριβές στην Πυροσβεστική και νέο κύκλο καταγγελιών προς το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για «μεγάλες ελλείψεις» στο σύστημα
δασοπυρόσβεσης. Την ίδια ώρα σημαντικές ευθύνες ανακύπτουν για τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής οι οποίοι επέτρεψαν αναζωπύρωση - και μάλιστα δύο φορές - πυρκαγιάς που είχε τεθεί υπό έλεγχο στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης. 

Κι αυτό με αποτέλεσμα να καταστραφούν τεράστιες εκτάσεις κυρίως με ελαιόδενδρα σε Κότρωνα, Σκουτάρι και σε άλλα σημεία της Μάνης. Προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι φετινές πυρκαγιές το υπουργείο Δημόσιας Τάξης θα ενεργοποιήσει ελικόπτερο για δασοπυρόσβεση που θα μεταφερθεί από …Ινδία με μεγάλο αεροσκάφος, ενώ θα τοποθετήσει κάδους μεταφοράς νερού - δωρεά επιχειρηματικών ομίλων - σε τρία ελικόπτερα Σινούκ. 

Ακόμη ήδη ολοκληρώνεται η επισκευή αεροπλάνου Canadair που είχε σχεδόν διαλυθεί για να χρησιμοποιούνται τα ανταλλακτικά του!


Σε ανακοίνωσή της η Ενωση Αξιωματικών της Πυροσβεστικής μιλά για τεράστιες ελλείψεις στην υπηρεσία από πλευράς δυναμικού και τεχνικού εξοπλισμού, ενώ έστρεψε την κριτική της κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Νίκου Τόσκα μιλώντας για αδιαφορία και επικοινωνιακά τρυκ.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ενωση «η αξιότιμη πολιτική ηγεσία, όπως έγκαιρα προειδοποιήσαμε σε ανακοίνωσή μας αρχές Μαΐου, παρέμεινε συνεπής στη πολιτική της διαπίστωσης των καυτών προβλημάτων, της αναβλητικότητας της εύρεσης λύσεων, της στοχοποίησης και των διώξεων εναντίον των "κακών συνδικαλιστών", νομίζοντας ότι η βροχερή έναρξη του φετινού θέρους θα διατηρηθεί μέχρι τα σεπτεμβριανά πρωτοβρόχια».

Από στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη αναφερόταν ότι «κάθε χρόνο η Ενωση Αξιωματικών εκδίδει τέτοια εποχή σχεδόν μόνιμη …ανακοίνωση για τις ελλείψεις της Πυροσβεστικής χωρίς να συνεκτιμά σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που έχει για άλλους λόγους το Πυροσβεστικό Σώμα και δίνοντας συνεχή άλλοθι στον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης. Η Πυροσβεστική παρουσιάζει σοβαρές παθογένειες.

Προ μερικών ημερών καθυστέρησε τουλάχιστον μισή ώρα να στείλει σήμα για την απογείωση πυροσβεστικού αεροσκάφους. Επιπλέον οι διώξεις στις οποίες αναφέρονται δεν αφορά την συνδικαλιστική δράση τους. Σχετίζεται με έλεγχο που έγινε σε αξιωματικό της Ενωσης για διοικητικούς λόγους επειδή δεν θέλησε ν ακολουθήσει διαταγή για τοποθετήσεις πενταετών πυροσβεστών.

Ακόμη αποδίδεται στον κ. Τόσκα ότι μόλις προ μερικών ημερών, με την επίσκεψη του στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, ασχολήθηκε με τα θέματα της δασοπυρόσβεσης. Κι αυτό ενώ κύριο μέλημα του υπουργού είναι εδώ κι αρκετούς μήνες η ενίσχυση των εναέριων μέσων - λόγω κυρίως της παλαιότητας των αεροσκαφών Canadair - και η κάλυψη των κενών του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης»

Επιπλέον άλλα στελέχη του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης σημείωναν ότι «σημαντικά μέλη της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής συμμετείχαν προσφάτως στην συγγραφή του αμφιλεγόμενου βιβλίου που συνέδεε τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 με σχέδιο υπονόμευσης του τότε Πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή. Σε μία τυφλή συνωμοσιολογικού τύπου θεωρία…»

Οσον αφορά την πυρκαγιά στην Ανατολική Μάνη που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις ενώ είχε αναφερθεί με δελτίο τύπου ότι «ήταν υπό έλεγχο» στελέχη της Πυροσβεστικής αλλά και τοπικοί παράγοντες μίλησαν στο «Βήμα» «για ένα προφανές σφάλμα των υπευθύνων της Πυροσβεστικής στο σημείο εκείνο που έπρεπε να την κατασβέσουν πλήρως».

Συμπλήρωσαν ωστόσο ότι «υπήρξαν ξαφνικά ακραίες συνθήκες με ισχυρότατους ανέμους και «δίνες» αέρα σε συνδυασμό με θερμοκρασία που προσέγγιζε του 50 βαθμούς Κελσίου που μετέτρεψαν την περιοχή, μέσα σε λίγη ώρα, σε πύρινη κόλαση.

Ακόμη πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή προκειμένου να συμμετέχουν στην κατάσβεση πύρινου μετώπου στην Μεσσηνία. Στην ενίσχυση της πυρκαγιάς σημαντικό ρόλο έπαιξε η μορφολογία της περιοχής, το προβληματικό οδικό Δίκτυ. Ακόμη πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στην Μάνη στις καταστροφικές πυρκαγιές προ δεκαετίας υπήρξε μεγάλος αριθμός θυμάτων».

Σημειώνεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στην περιοχή στο χωριό Κοκκάλα που θεωρείται ότι είναι άσχετη με την καταστροφική πυρκαγιά που είχε ξεκινήσει προ τριημέρου - πιθανόν από κολώνα της ΔΕΗ - από τα χωριά Πύργος και Χειμάρρα και επεκτάθηκε σε Κοτρώνα και Σκουτάρι.

Πάντως τοπικοί παράγοντες μιλούσαν για μια τεράστια καταστροφή με επιπτώσεις τόσο στον γεωργικό όσο και τον τουριστικό τομέα. Συμπληρώνοντας ότι ήδη παρατηρούνται ακυρώσεις κρατήσεων.

Οσον αφορά το λάθος της Πυροσβεστικής όπως επισήμανε ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής και ειδικός αναλυτής των δασικών και αστικών πυρκαγιών κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης «το ζήτημα αναζωπυρώσεων δασικών πυρκαγιών λόγω αβλεψιών των αξιωματικών της Πυροσβεστικής είναι ένα σύνθετο και κρίσιμο θέμα που παρουσιάζεται σε δέκα τουλάχιστον δασικές πυρκαγιές ετησίως.
»Από τέτοιου είδους κακή εκτίμηση υπήρξε η καταστροφική πυρκαγιά πριν δέκα χρόνια στην Πάρνηθα κι η μεγάλη πυρκαγιά στην ανατολική Αττική το 2009 που είχε ξεκινήσει από το Γραμματικό. Ωστόσο οι υπεύθυνοι αξιωματικοί προβάλουν κυρίως τον ισχυρισμό ότι η περαιτέρω καταστροφή προέρχεται από νέο μέτωπο. Κι όλα είναι δυσαπόδεικτα…».

tovima.gr - Βασίλης Λαμπρόπουλος
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια