Έχετε αυτά τα συμπτώματα; Τότε σίγουρα έχετε μούχλα στο σπίτι σας!


Έχετε βήχα, φαγούρα στα μάτια σας, φταρνίζεστε και αισθάνεστε δυσφορία, όταν βρίσκεστε στο σπίτι; Έχετε ελέγξει αν υπάρχει στο σπίτι σας μούχλα;

Και αυτό γιατί σε περίπτωση που έχετε μια αλλεργία σε σπόρους μούχλας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα αντιδράσει υπερβολικά όταν τους εισπνέετε με συμπτώματα, όπως είναι ο βήχας και η φαγούρα στα μάτια.

Σε μερικούς ανθρώπους, η αλλεργία αυτή συνδέεται με το άσθμα και η έκθεση σε σπόρους μούχλας προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή και άλλους ερεθισμούς των αεραγωγών.

Εάν έχετε τέτοια αλλεργία, η καλύτερη άμυνα είναι να μειώσετε την έκθεσή σας στα είδη μούχλας που προκαλούν την αντίδρασή σας. Αν και δεν είναι πάντα δυνατόν να αποφύγετε πλήρως κάθε χώρο με μούχλα, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να σας βοηθήσουν να έχετε περιορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις.

Είδη μούχλας στο σπίτι

Οι πιο κοινοί τύποι μούχλας στα σπίτια είναι οι Cladosporium, Penicillium, Alternaria, και Aspergillus. Το είδος Stachybotrys Chartarum είναι ένα πρασινωπό-μαύρο είδος μούχλας που μπορεί επίσης να βρεθεί σε εσωτερικούς χώρους, αν και είναι λιγότερο κοινή από ό, τι τα άλλα είδη που αναπτύσσονται κυρίως στα σπίτια. Αυτό το είδος αναπτύσσεται σε επιφάνειες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κυτταρίνη, όπως το ξύλο, η γυψοσανίδα, το χαρτί, η σκόνη και τα χνούδια. Υπάρχουν είδη μούχλας που μπορεί να αναπτυχθούν και σε πολύ διαφορετικές επιφάνειες, όπως οι τροφές και τα χαλιά.


Ο σπόρος της μούχλας αναπαράγεται σχηματίζοντας μικροσκοπικά σπόρια που δεν είναι ορατά με γυμνό μάτι. Τα σπόρια αυτά είναι πολύ ανθεκτικά και μπορούν να επιβιώσουν υπό συνθήκες στις οποίες η μούχλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί πλήρως, όπως σε ξηρά και σκληρά περιβάλλοντα, ενώ ταξιδεύουν μέσω του αέρα. Όταν προσγειωθούν σε μια επιφάνεια όπου υπάρχει υγρασία, τότε αρχίζει να αναπτύσσεται η μούχλα.

Σε ποια σημεία στο σπίτι αναπτύσσεται συνήθως η μούχλα

Αν και το ντους και τα υπόγεια είναι χαρακτηριστικές υγρές περιοχές επιρρεπείς στην ανάπτυξη μούχλας, οποιαδήποτε υγρή περιοχή στο σπίτι μπορεί να έχει πρόβλημα. Γυψοσανίδες, ψευδοροφές, χαλιά, έπιπλα, το εσωτερικό αγωγών, στέγες, ταπετσαρίες, κάτω από τους νεροχύτες και οι περιοχές γύρω από τους σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων είναι παραδείγματα σημείων σε ένα σπίτι που μπορούν να αναπτυχθούν οι σπόροι της μούχλας, εφόσον υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες.


Μούχλα από την ύπαιθρο μπορεί επίσης να εισέλθει στο σπίτι μέσα από ανοιχτές πόρτες, παράθυρα και αεραγωγούς. Μπορεί επίσης να μεταφερθεί επάνω σε ρούχα, παπούτσια, κατοικίδια ζώα και με αυτό τον τρόπο να εισέλθει στο σπίτι.

Συμπτώματα στην υγεία σας από την μούχλα στο σπίτι

Η μούχλα προκαλεί παρόμοια συμπτώματα που εκδηλώνονται σε άλλα είδη αλλεργιών του ανώτερου αναπνευστικού. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:
  • Φτάρνισμα
  • Ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη
  • Βήχας
  • Φαγούρα στα μάτια, τη μύτη και το λαιμό
  • Υγρά μάτια

Τα συμπτώματα αλλεργίας από μούχλα μπορεί να ποικίλουν από άτομο σε άτομο και να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά. Μπορεί να έχετε όλο το χρόνο συμπτώματα ή τα συμπτώματά σας να «φουντώνουν» μόνο κατά τη διάρκεια ορισμένων περιόδων του έτους. Μπορεί να παρατηρήσετε συμπτώματα, όταν ο καιρός είναι υγρός ή όταν είστε σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους, που έχουν υψηλές συγκεντρώσεις υγρασίας.


Επιπλέον, ορισμένα είδη μούχλας παράγουν τοξικές ουσίες γνωστές ως μυκοτοξίνες, αλλά η καθεαυτή μούχλα δεν είναι δηλητηριώδης ή τοξική.

Αλλεργία και άσθμα

Εάν έχετε αλλεργία στη μούχλα και ταυτόχρονα έχετε και άσθμα, τα συμπτώματα του άσθματος μπορεί να προκληθούν από την έκθεσή σας σε σπόρια μούχλας. Σε ορισμένα άτομα, η έκθεση σε ορισμένους μύκητες μπορεί να προκαλέσουν μια σοβαρή κρίση άσθματος. Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν:
  • Βήχα
  • Συριγμό
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σφίξιμο στο στήθος


Πηγή: iatropedia.gr
_