Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ρουβίκωνας: ΕΥΔΑΠ, κι όμως μπορούμε να τους στριμώξουμε...

Αναδημοσιεύουμε από το Indymedia: Το νερό, το τελευταίο ακόμα "φτηνό" δημόσιο αγαθό έχει μπει σε τροχιά ιδιωτικοποίησης. Κι αυτό σημαίνει ότι πια δεν είναι δεδομένο, ότι σύντομα θα πάψει να
είναι προσιτό. Οι τιμές θα ανέβουν ώστε ο ιδιώτης να έχει εξασφαλισμένα κέρδη. Οι ανοχές απέναντι στους κοινωνικά αδύναμους θα εξαφανιστούν. Ήδη η ΕΥΔΑΠ, για να μπορέσει να είναι ελκυστική σε επενδυτές έχει μειώσει δραστικά το όριο χρέους πάνω απο το οποίο κόβει το νερό. Το αποτέλεσμα είναι άνθρωποι της τάξης μας να αναγκάζονται να επιστρέψουν σε προηγούμενους αιώνες κουβαλώντας νερό με μπιτόνια για να πιούν, να καθαρίσουν, να πλυθούν.
Όπως ήταν αναμενόμενο ο κόσμος του αγώνα αντέδρασε. Από τις μάχες που δόθηκαν στην Θεσσαλονίκη έως την δική μας παρέμβαση στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ  στο Γαλάτσι που στοχοποιήσαμε συγκεκριμένα golden boys της υπό ιδιωτικοποίηση εταιρείας, ένα τέτοιο εν εξελίξει αντικοινωνικό έγκλημα δεν θα μπορούσε να περάσει στο ντούκου. Και για άλλη μια φορά αποδείχτηκε ότι τα χτυπήματα που δινει ο κόσμος του αγώνα μπορούν να έχουν και κάποια πρακτικά, πέρα απο τα συμβολικά ή παραδειγματικά, αποτελέσματα.
Ένας εκ των δύο που στοχοποιήσαμε, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Ιωάννης Μπενίσης, ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ότι η ΕΥΔΑΠ αυξάνει το όριο δωρεάν νερού σε δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Ούτε πανηγυρίζουμε για το φύλλο συκής που αναγκάστηκε να φορέσει η ΕΥΔΑΠ, ούτε βέβαια προσπαθούμε να καρπωθούμε οποιαδήποτε "επιτυχία". Πρόκειται για ψίχουλα, για προσπάθεια να καλυφθεί πίσω απο τις ελεημοσύνες του ΚΕΑ η επιλογή της νεοφιλελεύθερης ατζέντας των μνημονίων που έκανε η κυβέρνηση του Σύριζα. Και όπως είπαμε και πιο πριν, η δική μας παρέμβαση ήταν μέρος μια συνολικής πίεσης. Πίεση που ασκεί μια, για την ώρα,  μειοψηφία που δεν καταθέτει τα όπλα, δεν μεμψιμοιρεί, δεν απελπίζεται και συνεχίζει να παλεύει.
Εχει όμως την αξία του αυτό το φύλλο συκής γιατί στους καιρούς κοινωνικής ξηρασίας που ζούμε επιβεβαιώνει μια ιστορική αλήθεια. Οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα. Ακόμα και οι μικροί, μειοψηφικοί. Ο καθένας και η καθεμιά μπορεί να φανταστεί τι είδους αποτελέσματα μπορεί να έχουν αγώνες μεγάλοι, μαχητικοί, που αγκαλιάζουν κοινωνικές πλειοψηφίες.
Αυτό είναι το πιο σημαντικό δίδαγμα που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι και όλες...

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια