Καρκίνος των όρχεων: Κάντε την αυτοεξέταση και προστατευτείτε!


Πολλά είδη καρκίνων πλέον είναι ιάσιμα, αρκεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση.

Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο των όρχεων. Ωστόσο, ο καρκίνος αυτός δεν αντιμετωπίζεται όσο σοβαρά θα έπρεπε από την πλειοψηφία των αντρών. Και αυτό επειδή ακόμα και αν αισθανθούν κάτι το μη φυσιολογικό σε έναν όρχι τους, δεν πηγαίνουν άμεσα στο γιατρό τους, παρά περιμένουν να δουν αν θα αλλάξει κάτι τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό είναι μεγάλο λάθος!

Όταν ο καρκίνος των όρχεων διαγνωστεί εγκαίρως, δηλαδή όταν εξακολουθεί να περιορίζεται μέσα στον όρχι, το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης είναι 99%!

Σύμφωνα με το δρ Jay Raman, επικεφαλής του τμήματος ουρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Penn State, αυτή η αντρική συμπεριφορά «είναι μέρος της στάσης του άντρα όπου “δεν τον αγγίζει τίποτα” και “νιώθει άτρωτος”. Ότι “όλα είναι μια χαρά”. Προσθέστε κιόλας ότι το πρόβλημα είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή και αυτό τους δημιουργεί επιπλέον άγχος να το κοινοποιήσουν και να το μοιραστούν ακόμα και σε ιδιαίτερο επίπεδο με τον προσωπικό τους γιατρό».

Ο καρκίνος των όρχεων είναι επίσης ένας φόβος για πολλούς άνδρες που μαθαίνουν ότι η χειρουργική αφαίρεση του όρχεως είναι ο καλύτερος τρόπος για να θεραπευθούν. Έτσι περιμένουν να δουν αν θα γίνει καλύτερα από μόνο του το πρόβλημα, προτού πάνε σε κάποιο γιατρό.

Όλοι οι άνδρες θα πρέπει να ξέρουν πώς γίνεται και να κάνουν μια αυτοεξέταση των όρχεων τουλάχιστον κάθε έξι μήνες.

Καρκίνος των όρχεων: Πώς να κάνετε σωστά την αυτοεξέταση

Η καλύτερη στιγμή για να κάνει την αυτοεξέταση είναι κατά τη διάρκεια ή μετά το μπάνιο ή το ντους, όταν το δέρμα του οσχέου είναι πιο χαλαρό.
  1. Κρατήστε το πέος σας με το ένα χέρι για να μην σας εμποδίζει και με το άλλο χέρι ψηλαφήστε τον κάθε όρχι ξεχωριστά.
  2. Κρατήστε τον όρχι ανάμεσα στον αντίχειρα και τα δύο επόμενα δάχτυλα του χεριού σας και κυλήστε το απαλά ανάμεσα στα δάχτυλά σας.
  3. Έχετε το νου σας και προσπαθήστε να αισθανθείτε τυχόν σκληρά εξογκώματα ή λεία στρογγυλεμένα εξογκώματα ή οποιαδήποτε αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή τη συνοχή των όρχεων.
  4. Είναι φυσιολογικό ο ένας όρχις να είναι ελαφρώς μεγαλύτερος από τον άλλο και ο ένας να κρέμεται πιο χαμηλά από τον άλλο. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι κάθε φυσιολογικός όρχις έχει ένα μικρό, σπειροειδή σωλήνα (επιδιδυμίτιδα) που μπορεί να τον αισθανθείτε σαν ένα μικρό εξόγκωμα στην εξωτερική πλευρά του όρχεως.

Επίσης, οι όρχεις έχουν αιμοφόρα αγγεία, υποστηρικτικούς ιστούς και σωλήνες που μεταφέρουν το σπέρμα. Μερικοί άνδρες μπορεί να μπερδεύουν αυτά τα εξογκώματα με επικίνδυνους όγκους. Αν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες, ρωτήστε το γιατρό σας.

Ένας όρχις μπορεί να αυξηθεί σε μέγεθος για πολλούς άλλους λόγους εκτός από τον καρκίνο. Άλλα μη-καρκινικά προβλήματα, όπως η υδροκήλη και η κιρσοκήλη, μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν οιδήματα ή εξογκώματα γύρω από έναν όρχι. Είναι εύκολο να συγχέουν οι άνδρες αυτά με έναν όγκο. Εάν έχετε αμφιβολίες, ρωτήστε και πάλι το γιατρό σας.

Συν τω χρόνω θα μάθετε τι είναι φυσιολογικό για σας, όταν ψηλαφίζετε τους όρχεις σας και σταδιακά θα είστε σε θέση να ξεχωρίσετε αν και πότε κάτι είναι διαφορετικό.


Πηγές: health24.com, cancer.org, iatropedia.gr
_