Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την αύξηση εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος, σύμφωνα με νέα μελέτη


Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με την αύξηση που έχει παρατηρηθεί στα περιστατικά εμφάνισης καρκίνου του πεπτικού συστήματος, τουλάχιστον όσον αφορά την Ευρώπη, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης.

Με βάση στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 3,3 εκατομμύρια θάνατοι ανά τον κόσμο -5,9% των πρόωρων θανάτων- προέρχονται κάθε χρόνο από την κατάχρηση του αλκοόλ, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, κατέχοντας το υψηλότερο ποσοστό στην κατανάλωση οινοπνευματωδών σε παγκόσμια κλίμακα.

Η εν λόγω μελέτη που προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γαστρεντερολογίας (UEG), καλεί τους πολιτικούς ηγέτες να λάβουν μέτρα για την προστασία και ενημέρωση των πολιτών. Όπως προειδοποιεί, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, συνάδει άμεσα με την αύξηση καρκίνων στο πεπτικό σύστημα. Το πόρισμα βγήκε με τη συμβολή των απόψεων κορυφαίων Ευρωπαίων ειδικών στον καρκίνο του πεπτικού συστήματος.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της UEG Μάικλ Μανς, τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της ΕΕ να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο του αλκοόλ στην υγεία, η κατανάλωση παραμένει υψηλότερη απ’ ότι στον υπόλοιπο κόσμο και ταυτόχρονα η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού που συνδέονται με το αλκοόλ, όλο και μεγαλώνει.

«Απαιτούμε άμεσα μια στοχευμένη και πολυδιάστατη προσέγγιση από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων για να αυξήσουμε την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των επαγγελματικών υγείας σχετικά με τους κινδύνους του αλκοόλ […] και στρατηγικές για τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ που σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνων του πεπτικού», επεσήμανε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι πολίτες της ΕΕ, καταναλώνουν κατά μέσο όρο δύο αλκοολούχα ποτά την ημέρα. Σύμφωνα με την έκθεση, οι καταναλωτές αλκοόλ αντιμετωπίζουν κατά 21% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου, πέρα από τους άλλους τύπους καρκίνου του πεπτικού συστήματος.

Όπως διαπίστωσε η έρευνα, όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν «μέτρια» μέση ημερήσια πρόσληψη αλκοολούχων ποτών, δηλαδή μεταξύ ενός και τεσσάρων ποτών την ημέρα. «Αυτό εκθέτει τους πολίτες σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και του οισοφάγου», τόνισε η έκθεση.


Πηγή: euractiv.gr 
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια