Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι πρέπει να κάνει το στέλεχος του ΛΣ όταν θίγεται από τη μετάθεση

Με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών του συμβουλίου τοποθετήσεων-μεταθέσεων και την έναρξη της αποστολής στις Υπηρεσίες, των ατομικών διοικητικών πράξεων των μετατιθέμενων
στελεχών Λ.Σ  για το έτος 2017 και για την υποβοήθηση όσων θίγονται από την απόφαση μετάθεσής τους, υπενθυμίζουμε  τη διαδικασία ακύρωσης, τροποποίησης ή αναστολής της :

Υπηρεσιακή Διαδικασία

Κάθε μετατιθέμενος δικαιούται να  υποβάλει ιεραρχικά στη Διεύθυνση Προσωπικού Λ.Σ.–ΕΛ.ΑΚΤ., μία μόνο φορά, αίτηση ακύρωσης ή τροποποίησης ή αναστολής της διαταχθείσας μετάθεσης εντός ανατρεπτικής προθεσμίας πέντε (5) εργασίμων ημερών που αρχίζει από την επομένη της επίδοσης .Η υποβολή της αίτησης έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα μέχρις ότου κοινοποιηθεί στον αιτούντα η απάντηση επί του αιτήματός του, με αποδεικτικό επίδοσης..

 Το Συμβούλιο Εξέτασης των Προσφυγών εξετάζει τις  αιτήσεις ακύρωσης, τροποποίησης ή αναστολής  και το αργότερο μέσα σε προθεσμία σαράντα ημερών από την πρωτοκόλληση της σχετικής αίτησης του προσφεύγοντος , εκδίδει την απόφασή του .

Η προσφυγή του μετατιθέμενου στο Συμβούλιο Εξέτασης των Προσφυγών, αποτελεί ενδικοφανή προσφυγή. Στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου Εξέτασης των Προσφυγών εμπίπτει και η τροποποίηση της μετάθεσης. Αυτό σημαίνει ότι το στέλεχος με την ενδικοφανή προσφυγή του θα ζητήσει την ακύρωση της μετάθεσης (εφόσον επιθυμεί να παραμείνει στην ίδια θέση) άλλως, επικουρικά, τη τροποποίηση της απόφασης του Συμβουλίου Μεταθέσεων και τη μετάθεσή του, αναλόγως με το αν δικαιούται βάσει των μορίων και των μορίων των άλλων υποψηφίων, στον τόπο επιλογής ή σε μία από τις άλλες δύο εναλλακτικές υπηρεσίες της πρώτης δήλωσής του (δήλωση Φεβρουαρίου).
Αν πάλι δεν επιθυμεί τη παραμονή στην ίδια θέση, αλλά τη μετάθεσή του σε άλλη θέση από αυτές που δήλωσε, με την ενδικοφανή προσφυγή θα υποβάλει αίτημα τροποποίησης της απόφασης του Συμβουλίου Μετάθεσης και μετάθεσή του σε μία από τις θέσεις που δήλωσε. Τέλος, σε περίπτωση αίτησης αναστολής μετάθεσης αυτή δεν δύναται να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της σχετικής διαταγής αναστολής.


Δικαστική διαδικασία

Το στέλεχος ΛΣ εφόσον απορριφθεί η προσφυγή του από το Συμβούλιο Εξετάσεως των Προσφυγών , δικαιούται να προσφύγει μέσα σε προθεσμία εξήντα (60) ημερών από την επίδοση της απόφασης του Συμβουλίου Εξετάσεως των προσφυγών , στο Διοικητικό Εφετείο του τόπου που υπηρετεί με αίτηση ακυρώσεως .
Επειδη η προθεσμία για την άσκηση της αίτησης ακυρώσεως και η άσκησή της δεν αναστέλλει την εκτέλεση της απόφασης μετάθεσης. το στέλεχος πρέπει να ασκήσει και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης μετάθεσης και να υποβάλει στο Πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου αίτημα για χορήγηση προσωρινής διαταγής.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

Μόλις το στέλεχος λάβει την απόφαση, πρέπει να αναθέσει σε δικηγόρο την άσκηση της αίτησης ακύρωσης και την άσκηση αίτησης αναστολής με αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής. Ο δικηγόρος πρέπει να καταθέσει άμεσα τα δικόγραφα αυτά και να επιδώσει με δικαστικό επιμελητή την αίτηση αναστολής εκτέλεσης στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στη συνέχεια υποβάλει την έκθεση επίδοσης της αίτησης αναστολής στο Πρόεδρο του Διοικητικού Εφετείου, ο οποίος εξετάζει το αίτημα χορήγησης προσωρινής διαταγής κι αν κρίνει ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να γίνει δεκτή η αίτηση ακύρωσης, εκδίδει προσωρινή διαταγή με την οποία αναστέλλει την απόφαση μετάθεσης μέχρις ότου κριθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο του Διοικητικού Εφετείου η αίτηση αναστολής εκτέλεσης.

Αν λοιπόν γίνει δεκτό το αίτημα του στελέχους για χορήγηση προσωρινής διαταγής, «παγώνει» η μετάθεσή του. Στη συνέχεια επιλαμβάνεται της υπόθεσης το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Διοικητικού Εφετείου το οποίο εξετάζει την υπόθεση (συνήθως μέσα σε 2 – 3 μήνες από την έκδοση της προσωρινής διαταγής) και σε 1 – 2 μήνες εκδίδει την απόφασή του. Αν κάνει δεκτή την αίτηση αναστολής, εξακολουθεί να μην ισχύει η απόφαση μετάθεσης και το στέλεχος παραμένει στην ίδια υπηρεσία. Αν απορριφθεί η αίτηση, εκτελείται η διαταγή μετάθεσης.

Στη συνέχεια και σε διάστημα 1,5 – 3 έτη, η υπόθεση εισάγεται στο τακτικό δικαστήριο του Διοικητικού Εφετείου, το οποίο δικάζει την υπόθεση σε πρώτο και τελευταίο βαθμό (η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου δεν προσβάλλεται με κανένα ένδικο μέσο).

Εφόσον κάνει δεκτή την αίτηση ακύρωσης, ακυρώνει την μετάθεση και αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση (Υπουργείο), προκειμένου να συγκληθεί το αρμόδιο Συμβούλιο Εξέτασης των Προσφυγών και να εξετάσει την υπόθεση του στελέχους σύμφωνα με όσα δέχθηκε το Δικαστήριο. Το Συμβούλιο Εξέτασης των προσφυγών δεσμεύεται να κρίνει την υπόθεση του στελέχους βάσει των όσων έχει κάνει δεκτά το Διοικητικό Εφετείο.




                                                                  Για το Δ.Σ.

                                         Ο Πρόεδρος                          Ο Γενικός Γραμματέας

                               Σπυρίδων ΠΑΣΣΑΚΟΣ               Ιωάννης ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια