Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κλιμάκιο ενίσχυσης από τη Σερβική Αστυνομία εγκαθίσταται στο Λαγανά

Στην ανεξέλεγκτη χρήση αλκοόλ και όχι σε εθνικιστικά ή ρατσιστικά κίνητρα αποδίδει –ενδεχομένως- το τραγικό περιστατικό στο Λαγανά, ο Σέρβος Πρέσβης στην Αθήνα, Dušan
Spasoejvič που βρίσκεται από χθες το νησί μας, μαζί με το πρόξενο της Σερβίας, Μίλαν Μουκοσάγιεβιτς προκειμένου να παράσχουν στους κατηγορούμενους και τις οικογένειές τους, την προβλεπόμενη προξενική προστασία. Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στη Σερβία, ενώ ανακοινώθηκε σήμερα, δια στόματος Σέρβου Πρέσβη, πως προετοιμάζεται εδώ και περίπου ένα μήνα και υπογράφεται άμεσα, συμφωνία σε επίπεδο υπουργείων Δημόσιας Τάξης Ελλάδας και Σερβίας για αποστολή κλιμακίου της σερβικής αστυνομίας στο Λαγανά, σε μία προσπάθεια να συνδράμει το έργο της τοπικής αστυνομίας, κυρίως ως προς την πρόληψη ανάλογων περιστατικών στα οποία ενδεχομένως να εμπλέκονται Σέρβοι τουρίστες.
Απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη
Για τραγωδία έκανε λόγο ο Σέρβος Πρέσβης Dušan Spasojevič, ο οποίος επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο, μαζί με το Σέρβο Πρόξενο, προκειμένου να παράσχουν την προβλεπόμενη προξενική προστασία στους ομοεθνείς τους κατηγορουμένους και τις οικογένειές τους. Ο κ. Spasojevič είχε το πρωί της Τρίτης συνάντηση με τον Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων, Γιώργο Τσιρογιάννη, τον Αστυνομικό Διευθυντή Ζακύνθου, Τριαντάφυλλο Πανώριο και στη συνέχεια με τον Αντιπεριφερειάρχη Ζακύνθου, Λευτέρη Νιοτόπουλο, στο γραφείο του οποίου μετέβη και ο Σέρβος Πρόξενος στην Αθήνα, Μίλαν Μουκοσάβιεβιτς καθώς και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος.
Ο Πρέσβης εξέφρασε τα θερμά συλλυπητήρια του στην οικογένεια του δολοφονημένου νεαρού από το Τέξας, λέγοντας πως δεν υπάρχει τραγικότερη απώλεια από αυτήν της ζωής ενός νέου ανθρώπου. Με αφορμή τις προαναφερθείσες επαφές του με τις αστυνομικές αρχές της Ζακύνθου και των Ιονίων Νήσων, ο κ. Spasojevič δήλωσε πως είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνει μέχρι τώρα από την Ελληνική Αστυνομία και πως η χώρα του έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στα αστυνομικά όργανα της χώρα μας και στην ελληνική δικαιοσύνη.
Συνεργασία έτοιμη από καιρό
Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται αναμένεται να καταφθάσει στο νησί ομάδα Σέρβων αστυνομικών, μετά από συνεργασία και συμφωνία σε επίπεδο Υπουργών Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, των δύο χωρών. «Μπορώ από τώρα να ανακοινώσω ότι η συνεργασία είναι ήδη έτοιμη, καθώς οι πρώτες ενέργειες ξεκίνησαν πριν από περίπου ένα μήνα, προκειμένου να προλαμβάνονται επικίνδυνα περιστατικά. Κλιμάκια σερβικής αστυνομίας θα μεταβούν σε όλα τα τουριστικά θέρετρα της Ελλάδας όπου εμφανίζονται προβλήματα και παραβατικές συμπεριφορές στις οποίες εμπλέκονται Σέρβοι, στη διάρκεια των θερινών μηνών», εξηγεί ο κ. Spasojevič. «Το πού θα μεταβούν μικρότερα ή μεγαλύτερα κλιμάκια, εξαρτάται από την περιοχή αλλά εκτιμάται ότι στο Λαγανά θα μεταβεί μία σημαντική δύναμη. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής και πρόληψης ανάλογων συμβάντων», εκτιμά ο Σέρβος Πρέσβης. Το βέβαιο είναι πως το κλιμάκιο αυτό δεν θα έχει δικαιοδοσία σε Ελληνες πολίτες και, ασφαλώς, δεν θα φέρει οπλισμό. «Σε κάθε περίπτωση δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι ανάλογο και η πρωτοβουλία αυτή απλά θα συνδράμει στο αίσθημα ασφάλειας. Με συνεργασία και καλή διάθεση, όλα γίνονται», επεσήμανε ο κ. Spasojevič.
Η «κακή φήμη» των Σέρβων τουριστών
Σχετικά με τη μάλλον κακή φήμη γύρω από τους νεαρούς Σέρβους τουρίστες και στις συχνές εμπλοκές τους σε επεισόδια στην περιοχή του Λαγανά, ο Πρέσβης απαντά πως το συγκεκριμένο περιστατικό είναι μεμονωμένο που δεν χαρακτηρίζει τη γενική συμπεριφορά των Σέρβων τουριστών. Ο ίδιος είπε πως επισκέφτηκε τόσο το Λαγανά όσο και το νυχτερινό κέντρο όπου συνέβη το φονικό και το μόνο που είδε ήταν νεαρούς να διασκεδάζουν. «Δεν πρέπει να συνδέεται το συμβάν με την εθνικότητα των επισκεπτών και με το υποτιθέμενο μίσος των Σέρβων ενάντια σε Βρετανούς ή Αμερικανούς. Στο Βελιγράδι αλλά και σε άλλες σέρβικες πόλεις, έρχονται εκατομμύρια Αμερικανοί και Βρετανοί επισκέπτες. Αυτές τις ημέρες μάλιστα, στο Νόβι Σαντ της Σερβίας, πραγματοποιείται ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ, το Exit το οποίο παρακολουθούν δεκάδες χιλιάδες Αγγλοι και Αμερικανοί νέοι», είπε ο κ. Spasojevič.

Επικίνδυνες οι εθνικιστικές γενικεύσεις

Ο ίδιος έκρινε ιδιαίτερα επικίνδυνες εθνικιστικές ή ρατσιστικές γενικεύσεις, με αφορμή ένα μεμονωμένο περιστατικό. Ο Λαγανάς, είπε, είναι ένα μέρος από τα πολλά που μπορεί να συναντήσει κανείς, σε όλο τον κόσμο: πολλοί νέοι που ξενυχτούν μέχρι το πρωί και ενεργούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Ιδανικές, όπως τονίζει, συνθήκες, για την πρόκληση τέτοιων τραγικών περιστατικών όπως το πρόσφατο. «Επομένως ο μόνος τρόπος να αποφευχθούν ανάλογα συμβάντα είναι η πρόληψη μέσω συνδυασμένων δράσεων, από την αστυνομία και άλλες αρχές», επεσήμανε ο Πρέσβης. «Σε έναν τόπο όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από κάθε γωνιά του κόσμου, ένα περιστατικό σαν αυτό, είναι πιθανόν, αν και τραγικό, να συμβεί. Είναι πάντοτε ένα μεμονωμένο συμβάν και δεν θα έπρεπε να αποτρέψει την άφιξη Σέρβων στο νησί», πρόσθεσε.
Μουδιασμένη η σερβική κοινή γνώμη
Στη Σερβία το συμβάν σχολιάζεται ιδιαίτερα αρνητικά, ιδιαίτερα από τα ΜΜΕ. Η κοινή γνώμη στη γείτονα χώρα είναι σοκαρισμένη τόσο από το θάνατο ενός νέου ανθρώπου όσο και από το γεγονός της σύλληψης ενός σημαντικού αριθμού Σέρβων. Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο κ. Spasojevič, «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως όλα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το νόμο και τη δικαιοσύνη, στην οποία οι Σέρβοι πολίτες και οι σερβικές αρχές δείχνουν απόλυτη εμπιστοσύνη, όπως άλλωστε και στην Ελληνική Αστυνομία».
http://imerazante.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια