Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατεψυγμένα λαχανικά: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε γι’ αυτά πριν φτάσουν στο πιάτο σας


Η έλλειψη χρόνου και οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής, μας οδηγούν πολλές φορές να προτιμούμε τα κατεψυγμένα λαχανικά ως πρακτική λύση. 

Ωστόσο, για τους γεωργούς και τις εταιρείες κατεψυγμένων λαχανικών αυτός είναι ένας μεγάλος αγώνας.

Στην κοιλάδα του Έλβα στη Σαξονία υπάρχουν πολλές γεωργικές εκτάσεις όπου καλλιεργούνται όσπρια. Η εποχή αυτή είναι για πολλούς παραγωγούς και εταιρείες είναι η εποχή της συγκομιδής των λαχανικών και των οσπρίων.

Ο αρακάς ή αλλιώς τα μπιζέλια είναι το όσπριο που έρχεται στα χεριά των καταναλωτών σχεδόν πάντα κατεψυγμένος πριν μπει στην κατσαρόλα. Η συγκομιδή του αρακά πρέπει να γίνει σε ένα μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές του καλοκαιριού για να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών για έναν ολόκληρο χρόνο. Την περίοδο αυτή οι μηχανές συγκομιδής μπαίνουν στα χωράφια και μαζεύουν πυρετωδώς τα μπιζέλια, ακόμα και τη νύχτα, για να καταψυχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Αύξηση της κατανάλωσης κατεψυγμένων λαχανικών

Η κατανάλωση των κατεψυγμένων λαχανικών αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης του γερμανικού Ινστιτούτου Kατεψυγμένων Προϊόντων, το 2016 καταναλώθηκαν στη Γερμανία κατά μέσο όρο 6,3 κιλά ανά άτομο ενώ το 2000 μόνο 1,3 κιλά. Ο κλάδος των κατεψυγμένων προϊόντων πούλησε περίπου 504.000 τόνους κατεψυγμένων λαχανικών το περασμένο έτος για να καλύψει της ανάγκες ζήτησης των εστιατορίων, των δημόσιων μαγειρείων, αλλά και του λιανικού εμπορίου.

Η αλήθεια είναι ότι οι καταναλωτές έχουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα κατεψυγμένα λαχανικά, καθώς συντηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην κατάψυξη και προσφέρουν μια πρακτική λύση στους καταναλωτές γιατί δεν θέλουν πλύσιμο και καθάρισμα. Γι' αυτούς όμως που καλλιεργούν όσπρια και λαχανικά, τα κατεψυγμένα σημαίνουν τεράστιο φόρτο εργασίας και προσπάθειες για καλό προγραμματισμό.

Παραγωγική διαδικασία και εταιρείες κατεψυγμένων λαχανικών

«Ο αρακάς προκαλεί πολύ άγχος», αναφέρει η Σούζαν Λίμπερ, σύμβουλος καλλιέργειας εταιρείας κατεψυγμένων προϊόντων στην κοιλάδα του Έλβα, η οποία διαχειρίζεται την παραγωγή των κατεψυγμένων καρότων, φασολιών, του αρακά και όχι μόνο.

«Ο αρακάς ωριμάζει πολύ γρήγορα και είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς την ιδανική στιγμή που πρέπει να γίνει η συγκομιδή του», επισημαίνει. Ενδεχομένως να μην προλαβαίνουν και όλα τα μπιζέλια να φτάσουν στην ιδανική στιγμή της ωρίμανσής τους. Από τη στιγμή, όμως, που η Σούζαν Λίμπερ θα στείλει τις μηχανές στα χωράφια, η διαδικασία συγκομιδής του αρακά είναι εύκολη. Μετά τη συγκομιδή, τα μπιζέλια πρέπει μέσα σε λίγες ώρες να μεταφερθούν στο εργοστάσιο της Frosta στο Λόματς της Σαξονίας. Εκεί θα καθαριστούν, θα διαχωριστούν κατά μέγεθος και κατά βαθμό ωρίμανσης και τέλος θα πρέπει να καταψυχθούν.

Στο πλαίσιο αυτού του συντονισμού, οι γεωργοί παραχωρούν εξ αρχής το δικαίωμα των αποφάσεων στις εταιρείες. «Τα δεδομένα της σποράς καθορίζονται εκ των προτέρων», αναφέρει ο Γενς Βέρνερ, ένας από τους 60 αγρότες που κάνουν συμβάσεις με τη Frosta στην κοιλάδα του Έλβα. Ο Βέρνερ σπέρνει και φροντίζει τα λαχανικά μέχρι να έρθει η ώρα της συγκομιδής τους, ωστόσο δεν συμμετέχει καθόλου στη διαδικασία της συγκομιδής. Μόνο όταν αυτή ολοκληρωθεί, εκείνος μεταφέρει τα φρέσκα λαχανικά στο εργοστάσιο μέρα και νύχτα. Δεν θέλει να χάσει τη συνεργασία με την εν λόγω εταιρεία κατεψυγμένων λαχανικών μια και αυτή του προσφέρει καλή τιμή για τη σοδειά του.


Πηγή: dw.com
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια