Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιλεκτική διαγραφή των αναμνήσεών μας; Κι όμως γίνεται!


Τις αρνητικές ή τραυματικές μας μνήμες υπόσχεται να διαγράψει μία φουτουριστική (μέχρι τώρα) τεχνολογία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology!

Οι νευροεπιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια και του Πανεπιστημίου McGill έχουν διαγράψει με επιτυχία κάποιες μνήμες από τους νευρώνες των θαλάσσιων γυμνοσάλιαγκων και η μέθοδος θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι ερευνητές απομάκρυναν τις αναμνήσεις μεταβάλλοντας τις πρωτεΐνες στον εγκέφαλο που είναι απαραίτητες για τη διαμόρφωση της μνήμης. Τα μόρια πρωτεϊνοκινάσης Μ (PKM) έχουν αποδειχθεί ότι διευκολύνουν τη δημιουργία και τη διατήρηση μνήμης και μια άλλη πρωτεΐνη, η KIBRA, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των PKM. Η διαταραχή σε οποιαδήποτε από αυτές τις πρωτεΐνες μπορεί να προκαλέσει μερική ή πλήρη διαγραφή μνήμης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι δεν προκαλείται καμία βλάβη στους ίδιους τους νευρώνες όταν διαταράσσονται αυτές οι πρωτεΐνες. Όταν μια μνήμη διαγραφεί, η νευρωνική λειτουργία επιστρέφει απλώς στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν πριν δημιουργηθεί η μνήμη.

Η κύρια εφαρμογή για την τεχνολογία, αν μπορεί να αποδειχθεί ότι είναι ασφαλής αυτή η ενέργεια για τον άνθρωπο, θα είναι για τη διαγραφή μνήμης που προκαλεί άγχος ή τραύμα. Τα άτομα που έχουν υποστεί για παράδειγμα κακοποίηση θα μπορούσαν να βρουν οφέλη από τη διαγραφή αυτών των αναμνήσεων επιλεκτικά, ειδικά όταν αυτές δημιουργούν άσχημες συναισθηματικές αντιδράσεις επηρεάζοντας τη ζωή ενός ατόμου με αρνητικό τρόπο.

Δεν προορίζεται για ανθρώπους πληγωμένους από μια σχέση, που θέλουν να ξεχάσουν κάποιον πρώην διαγράφοντας τις μνήμες τους. Μια σπασμένη καρδιά ή μια προηγούμενη σχέση είναι ένας πολύπλοκος ιστός μνήμης που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διαγραφεί επιλεκτικά. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μια παρόμοια εφαρμογή δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί κάποια μέρα.

Φυσικά, υπάρχουν ορισμένα ηθικά εμπόδια σχετικά με την εφαρμογή αυτού του είδους της τεχνολογίας και στους ανθρώπους. Η δύναμη να χειριζόμαστε τις αναμνήσεις του παρελθόντος θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη εάν ασκείται από λάθος ανθρώπους. Οι αναμνήσεις μάς είναι απαραίτητες για την αντίληψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Αποτελούν σημαντικό μέρος της προσωπικής μας ταυτότητας. Αν τις αλλάξουμε, θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τον εαυτό μας και αυτό θα δημιουργούσε πολύ σοβαρά προβλήματα στην υπόστασή μας.


Πηγή: perierga.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια