Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εθνικιστικό σόου Ερντογάν στην επέτειο του πραξικοπήματος

Σε πολύ υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος και στις τέσσερις ομιλίες του κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον ένα χρόνο από την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα στις 15 Ιουλίου του 2016.


Στην Κωνσταντινούπολη ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα «ξεριζώσει το κεφάλι των προδοτών» και ότι «κανένας που προδίδει αυτήν την χώρα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος» και δεν πρόκειται να ξεφύγει.
Μάλιστα, είπε ότι θέλει οι πραξικοπηματίες που έχουν οδηγηθεί στην φυλακή να φοράνε συγκεκριμένη περιβολή «όπως εκείνη στο Γκουαντάναμο». Πρόσθεσε ότι «δεν επέδειξαν ίχνος ελέους όταν σημάδευαν με τα όπλα τους τους πολίτες μου».
Ο Ερντογάν για ακόμη μία φορά εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στη Δύση ισχυριζόμενος ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν εκτιμήσει όπως πρέπει τι έγινε στη χώρα του ένα χρόνο πριν, ενώ έκανε ιδιαίτερα αναφορά στη Γερμανία, που «δίνει άσυλο στους προδότες».
Όπως ήταν αναμενόμενο, έβαλε και κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, που δεν εκδίδουν στην Τουρκία τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα θεωρεί ενορχυστρωτή του πραξικοπήματος ενώ εκείνος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ενώπιον χιλιάδων Τούρκων πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί για την επέτειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι δημόσιες υπηρεσίες και τα Πανεπιστήμια είχαν δεχτεί «εντολές» να στείλουν κόσμο στις εκδηλώσεις.
Σε άλλη τελετή εγκαινίασε ένα μνημείο πεσόντων για τους 250 άνθρωποι, που έχασαν τη ζωή τους και τους 2.196 που τραυματίστηκαν αγωνιζόμενοι για την αποτροπή του πραξικοπήματος.
Τέλος, ο ίδιος επανήλθε αρκετές φορές στην θανατική ποινή λέγοντας ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της στην Τουρκία εάν η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση.

Απάντηση του Γιούνκερ

«Σε περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή η κυβέρνησή της θα έχει κλείσει την πόρτα της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σύμφωνα με τον ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ευχήθηκε «η Τουρκία να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη αντί να απομακρύνεται από εμάς»
«Γι’ αυτό και κάναμε τα πάντα ώστε να δρομολογήσουμε τη φιλελευθεροποίηση της βίζας και να εμβαθύνουμε την Τελωνειακή Ένωση, εάν το θέλει η Τουρκία», αναφέρει μεταξύ άλλων σε άρθρο του στην κυριακάτικη Bild.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «έναν χρόνο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η Ευρώπη εξακολουθεί να τείνει το χέρι στην Τουρκία. Η Ευρώπη βρίσκεται στο πλευρό της και σε δύσκολους καιρούς.
«Αναμένω τώρα ότι και η Τουρκία θα προσδιορίσει σαφώς τη θέση της για την Ευρώπη και ότι θα ενστερνιστεί ρητά τις ευρωπαϊκές αξίες. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα να είναι ο γείτονάς μας δημοκρατικός, σταθερός και οικονομικά επιτυχημένος».
Ένα πράγμα πρέπει όμως να είναι σαφές: όποιος επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποδέχεται τις αξίες της Ένωσης. Σε μία τέτοια Ένωση σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου είναι λόγω χάρη ασύμβατο δημοσιογράφοι, όπως ο ανταποκριτής της Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, να κρατούνται στις φυλακές χωρίς να έχει απαγγελθεί κατηγορία.
Ο ίδιος πρόσθεσε πάντως ότι κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκόμισε την εντύπωση πως «αναζητά την προσέγγιση με την Ευρώπη, αντί να την αποστρέφεται».
efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια