Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπό το βλέμμα διεθνών και τουρκικών δυνάμεων η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Σε ήρεμο κλίμα ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά την παρουσία τουρκικών πλοίων που πραγματοποιούν ασκήσεις σε μικρή απόσταση από το σημείο και την
παράλληλα διακριτική παρουσία διεθνών δυνάμεων στην περιοχή.
Η Τουρκία δέσμευσε γειτονικά οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ μία μέρα προτού φτάσει στην περιοχή το γεωτρύπανο, για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι τουρκικές ασκήσεις στο συγκεκριμένο σημείο λαμβάνουν χώρα τα τελευταία δύο χρόνια. Η Λευκωσία, πάντως, λίγες ώρες νωρίτερα είχε δεσμεύσει το οικόπεδο 11 με έκδοση NAVTEX.
Η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις και σε πολιτικό επίπεδο, με επιθετικές δηλώσεις τόσο κατά της κυπριακής, όσο και της ελληνικής ηγεσίας και διπλωματίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία, ωστόσο, κρατώντας ψύχραιμη στάση και υπό τη διεθνή «ομπρέλα» προστασίας που υπάρχει στην περιοχή, δεν παρασύρεται.
Τα οικόπεδα που έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία βρίσκονται σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από το γεωτρύπανο και εκτός της ζώνης ασφαλείας του. Η μόνη συνάντηση που είχε με το West Capella, όταν το γεωτρύπανο έπαιρνε τη θέση του. Το τουρκικό πλοίο έκανε μόνο έλεγχο στοιχείων, χωρίς οτιδήποτε άλλο και το West Capella προχώρησε στον προορισμό του. Πρακτική που ακολουθεί το τουρκικό ναυτικό σ’ όποια πλοία διέρχονται την περιοχή, επιχειρώντας να περάσει το μήνυμα αστυνόμευσης.
Παράλληλα, το αεροπλανοφόρο George Bush παραμένει στην ευρύτερη περιοχή τον τελευταίο χρόνο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει το νόμιμο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εκμετάλλευση των πόρων της, στα λιμάνια της Κύπρου έχουν φτάσει δύο γαλλικές φρεγάτες, ενώ στη Μεγαλόνησο αναμένεται και ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας. Ελληνικά και ισραηλινά σκάφη βρίσκονται επίσης στην περιοχή και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία συνολικότερη διακριτική παρουσία που αφορά την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, η Άγκυρα κρατά τις απειλές σε προκλητικό επίπεδο και δεν προχωρά σε νομικές «ατασθαλίες», λαμβάνοντας το μήνυμα.
Αθήνα και Λευκωσία, επιπλέον, διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι τα ενεργειακά δεν είναι ο λόγος του «ναυαγίου» της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα, ζήτημα που προκαλεί έναν δεύτερο διπλωματικό «πόλεμο» μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ξεκινούν οι έρευνες που ολοκληρώνονται σε 75 μέρες

Συνολικά 75 μέρες αναμένεται να διαρκέσουν οι εργασίες ερευνητικών γεωτρήσεων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου.
«Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες της ερευνητικής γεώτρησης ‘Onesiphoros West 1’ στο Τεμάχιο 11 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V./Eni Cyprus Limited, η οποία κατέχει Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το εν λόγω τεμάχιο», αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Υπουργείο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πλοίο - γεωτρύπανο «West Capella», που θα χρησιμοποιηθεί στις γεωτρητικές εργασίες, βρίσκεται ήδη από σήμερα και ώρα 1:30 π.μ., στο σημείο της γεώτρησης, όπου, αφού σταθεροποιηθεί, θα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους και δοκιμές του εξοπλισμού του και θα εφοδιαστεί με τα αναγκαία υλικά, όργανα και μηχανήματα.
Η γεώτρηση, αναφέρεται, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός 75 περίπου ημερών, με μέγιστο γεωτρητικό βάθος τα 4.250 μέτρα περίπου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και βάθος νερού στη θέση της γεώτρησης τα 1.698 μέτρα.
«Το προσωπικό του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού θα έχει συνεχή ενημέρωση για τις εργασίες που εκτελούνται στο γεωτρύπανο «West Capella» και θα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν σε συνεργασία με τους συμβούλους του Υπουργείου», καταλήγει η ανακοίνωση.

antenna.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια