Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ποιο επιπλέον πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπίσουν οι άνδρες που τρώνε πάρα πολλή ζάχαρη;


Οι άνδρες που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη μέσα στην ημέρα ρέπουν προς την κατάθλιψη υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports.

Εκατομμύρια άνδρες στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο μπορεί να προκαλούν στους εαυτούς τους άγχος και κατάθλιψη, καταναλώνοντας, απλά, πάρα πολλή ζάχαρη καθημερινά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα -ποσότητα που αντιστοιχεί με δύο κουτάκια κόκα κόλα- εμφάνισαν διαταραχές στη διάθεσή τους κατά ένα πέμπτο και παραπάνω, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν λιγότερα από 39,5 γραμμάρια.

«Η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει πολλές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι μπορεί, επίσης, να υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ζάχαρης και των σοβαρών διαταραχών της διάθεσης, ιδιαίτερα μεταξύ των ανδρών», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Anika Knuppel, από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας και Υγείας του UCL.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη διάθεση, αλλά η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά μπορεί να είναι καταλυτική. Υπάρχουν ολοένα περισσότερα στοιχεία για τη ζημιά που κάνει η ζάχαρη στην υγεία μας. Η μελέτη μας επισημαίνει μία, ακόμη, η οποία αφορά στην ψυχική υγεία», επισημαίνει η ειδικός.

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε δεδομένα από τη Whitehall II, μια σημαντική μακρόχρονη έρευνα για προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν άτομα που εργάζονται σε διάφορους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το εντυπωσιακό δε είναι ότι δεν ισχύει ανάλογη συσχέτιση με τις γυναίκες, αν και η μελέτη συμπεριέλαβε και τα δύο φύλα. Η κατανάλωση ζάχαρης συγκρίθηκε με τα ποσοστά κοινών ψυχικών διαταραχών σε πάνω από 5.000 άνδρες και 2.000 γυναίκες, μεταξύ του 1983 και του 2013.

Τα τρόφιμα με γλυκιά γεύση βρέθηκε ότι προκαλούν θετικά συναισθήματα βραχυπρόθεσμα. Οι άνθρωποι με άγχος και κατάθλιψη μπορούν να τρώνε ζαχαρούχα τρόφιμα, με την ελπίδα να ανακουφίσουν τα αρνητικά τους συναισθήματα.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη ζαχαρούχων τροφίμων είναι εκείνη που, πιθανά, έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα.


Πηγή: healthmag.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια