Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιτέλους προς... μεταστέγαση το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη μεταφορά του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου από το ιστορικό κτήριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Έβανς και Δικαιοσύνης, στην "καρδιά" της
πόλης.
Μετά από πολυετή ταλαιπωρία των πολιτών, των δικηγόρων και - πάνω απ' όλα - των ίδιων των εργαζομένων του Ειρηνοδικείου, οι οποίοι δουλεύουν καθημερινά σε ένα χώρο με σοβαρά προβλήματα στατικότητας, αλλά και υγειονομικούς κινδύνους, δρομολογείται επιτέλους η διαδικασία για τη μεταστέγαση των υπηρεσιών του Ειρηνοδικείου σε άλλο κτήριο της πόλης του Ηρακλείου.
Μόλις χθες έφτασε από την Αθήνα, στα χέρια των ανθρώπων του Ειρηνοδικείου, το... πολυπόθητο έγγραφο, το οποίο περιλαμβάνει την έγκριση δαπάνης από τα συναρμόδια υπουργεία, με σκοπό την ενοικίαση κτηρίου έκτασης περίπου 750 τ.μ., όπου θα μεταφερθούν μέσα στο επόμενο διάστημα οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου.
Πλέον, με την έγκριση ετήσιας δαπάνης 60.000 ευρώ, η οποία ήρθε από το υπουργείο Δικαιοσύνης και το υπουργείο Οικονομικών, ανοίγει ο δρόμος για τη μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου σε κτήριο όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν χωρίς να φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Φυσικά, δε μιλάμε για μια απλή υπόθεση. Η έγκριση δαπάνης για το ενοίκιο του Ειρηνοδικείου αποτελεί την απαρχή μιας διαδικασίας, η οποία περιλαμβάνει τη διενέργεια δημοπρασίας, προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο κτήριο. Το κτήριο αυτό θα πρέπει φυσικά να πληροί κάποιες προϋποθέσεις: Οι εργαζόμενοι ζητούν να βρίσκεται εντός των τειχών της πόλης και πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, ούτως ώστε να βρίσκονται κοντά στις δικαστικές υπηρεσίες.
Πλέον, στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου "τρέχουν" τις απαραίτητες διαδικασίες, ούτως ώστε να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος για τη μεταστέγαση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της "Νέας Κρήτης", η μεταφορά του Ειρηνοδικείου σε νέο κτήριο δεν αναμένεται πριν την παρέλευση ενός τριμήνου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι - όπως και να 'χει - από το 2018 το Ειρηνοδικείο θα βρίσκεται κάτω από νέα στέγη.
Τους περασμένους μήνες, η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" είχε επισημάνει ουκ ολίγες φορές τους κινδύνους που εγκυμονεί για τους εργαζόμενους και τους πολίτες η άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο του Ειρηνοδικείου: Σοβαρά προβλήματα στατικότητας, "σκασμένοι" τοίχοι, σπασμένα τζάμια, αλλά και έλλειψη ακροατηρίων, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εκδίκαση υποθέσεων στα... γραφεία των υπαλλήλων!
Δεν έχει περάσει, εξάλλου, και τόσο μεγάλο διάστημα από τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, όταν το μεγαλύτερο τμήμα του ορόφου όπου στεγάζεται το Ειρηνοδικείο μετατράπηκε σε λίμνη, μετά από βροχόπτωση που έπληξε το Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι απέφυγαν τότε να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς τα νερά που διαπέρασαν την οροφή, αλλά και το δεύτερο όροφο του κτηρίου, όπου παλαιότερα στεγαζόταν η Λέσχη Αξιωματικών, έσταζαν μέσα από τις εγκαταστάσεις φωτισμού. Οι εργαζόμενοι τοποθέτησαν, μάλιστα, παγκάκια του Ειρηνοδικείου κάθετα στον όροφο, ούτως ώστε να μην περνούν οι πολίτες από το τμήμα όπου είχε πλημμυρίσει, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος.
Στο σκηνικό της απόλυτης παρακμής πρέπει να προστεθούν και οι εικόνες με τα κουφάρια περιστεριών και τα περιττώματα τρωκτικών, τα "ανοιγμένα" ταβάνια, τα σπασμένα τζάμια και τις ξεχαρβαλωμένες πόρτες, που είχε αποτυπώσει - τότε - στο δεύτερο όροφο του κτηρίου ο φωτογραφικός φακός της "Ν.Κ.".
Θυμίζουμε, τέλος, ότι στο κτήριο του Ειρηνοδικείου δεν υπάρχει έξοδος κινδύνου. Η μόνη έξοδος διαφυγής είναι η στενή σκάλα που οδηγεί από την είσοδο της οδού Έβανς στον όροφο, όπου φιλοξενούνται οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου. Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, κανείς δε γνωρίζει τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση σεισμού, πυρκαγιάς ή και επεισοδίων - λόγω των πλειστηριασμών που γίνονται κάθε εβδομάδα - στο Ειρηνοδικείο.
neakriti.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια