Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Συμφωνίες και... διαφωνίες στη συνάντηση ΕΑΠΣ-Τόσκα

Στον απόηχο των σκληρών ανακοίνωσεων των Αξιωματικών του ΠΣ με αιχμές στον ίδιο τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έγινε το ραντεβού συνδικαλιστών-Νίκου Τόσκα στη
Λεωφόρο Κατεχάκη.
Διαβάστε την ανακοίνωση τής ΕΑΠΣ:
Την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Προεδρείου της ΕΑΠΣ με τον Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Ν. Τόσκα προκειμένου να του εκτεθούν δια ζώσης τα φλέγοντα  προβλήματα τόσο των στελεχών όσο και του πυροσβεστικού οργανισμού.

Εισαγωγικά διαπιστώθηκε η κοινή ανησυχία για τα χρονίζοντα προβλήματα του πυροσβεστικού εξοπλισμού και μέσων, των οποίων η πολύχρονη μνημονιακή πολιτική  έχει δημιουργήσει απαγορευτικές συνθήκες για την ανανέωσή τους, κυρίως σε πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβεστικό εναέριο στόλο.
Από την πλευρά μας, επαναλάβαμε την άποψη και που δημόσια προς όλες τις κατευθύνσεις έχουμε διατυπώσει, για τις σοβαρές υστερήσεις με  τις οποίες ρίχτηκε στον αντιπυρικό αγώνα το Πυροσβεστικό Σώμα, επικεντρώνοντας σε αυτά που έστω και τώρα, στο και δέκα,  μπορούν να γίνουν:


 αποπληρωμή των οφειλόμενων δαπανών για την επισκευή πυροσβεστικών οχημάτων και εύρεση διαδικασίας για άμεση διαδικασία αποκατάστασης ζημιών.
άμεση ενίσχυση των κωδικών,για καύσιμα και εκτός έδρας του πυροσβεστικού προσωπικού, καθότι και οι δύο ευρίσκονται στα υψηλά ερυθρά.
Αναφορικά με τα εναέρια  μέσα επισημάναμε την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση τόσο των πυροσβεστικών αεροσκαφών,  (μικρός αριθμός και παλαιότητα), την καθυστέρηση της  άφιξης όλων των μισθωμένων ελικοπτέρων,καθώς και την πολύμηνη καθυστέρηση της επισκευής του ενός από τα δύο, ιδιόκτητου S/P, το οποίο έχει τη δυνατότητα αεροπυρόσβεσης.
 Επίσης ζητήθηκε από τον κ. Υπουργό η διευκρίνηση της δήλωσή του περί  "σαμποτάζ", στον τομέα των εναερίων και τη σοβαρή διαλεύκανση με τον ορθό τρόπο της παραπάνω καταγγελίας του.

Επίσης επικροτήσαμε την διατήρηση στην Θεσσαλονίκη, ενός κλιμακίου με πυροσβεστικό ελικόπτερο για αεροδιακομιδές ασθενών, με την προϋπόθεση όμως το πυροσβεστικό προσωπικό να μην πληρώνει την διαμονή του από την τσέπη του (εδώ και δίμηνο) και με την εξασφάλιση της μετάβασής τους και επιστροφής τους κάθε εβδομάδα με ασφαλή τρόπο.
Για τον τομέα της αεροπυρόσβεσης, ζητήθηκε από τον κ.Υπουργό η ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης, αποτιμώντας την εικοσαετή χρήση της από το Πυροσβεστικό Σώμα και φυσικά να μην ξεχαστεί το θέμα στα τέλη Οκτωβρίου, μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου.

Παράλληλα επισημάνθηκε η ανάγκη άμεσης πολιτικής απόφασης για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας, αλλά και του πυροσβεστικού εξοπλισμού άμεσης απόκρισης, καθότι εκθέτουν σε κίνδυνο τόσο το πυροσβεστικό προσωπικό όσο και τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις.

Επισημάναμε στον κ.Υπουργό ότι αποτελούσε πρόταση της ΕΑΠΣ εδώ και πολλά χρόνια, τόσο η ηλεκτρονική παρακολούθηση - διαχείριση των πυροσβεστικών οχημάτων και η επιτήρηση με μη επανδρωμένα  μέσα, αλλά οι τεχνολογίες αιχμής, απαιτούν για την εφαρμογή του, πρώτιστα πυροσβεστικά οχήματα που να κινούνται και  κατά δεύτερον ασύρματες επικοινωνίες για να επικοινωνούν τόσο με το συντονιστικό κέντρο όσο και μεταξύ τους.

Επίσης επισημάνθηκε ο "οριοδρομικός" τρόπος διαχείρισης του πυροσβεστικού προσωπικού, τόσο σε επίπεδο μεταθέσεων - μετακινήσεων, όσο και στην επιχειρησιακή καθημερινότητα, με αποτέλεσμα την διασάλευση της εργασιακής  σταθερότητας.

Το παραπάνω περιέπλεξαν   οι πρόσφατες κρίσεις και προαγωγές που έθεσαν εν αμφιβόλω σε μεγάλη κλίμακα την ιεραρχική  συνέχεια  του διοικητικού μοντέλου του Σώματος. Σε αυτό το σημείο, μεταφέρθηκε στον κ. Υπουργό η πληροφόρηση μας για την εκπόνηση σχετικού νομοθετήματος για την τροποποίηση του κανονισμού κρίσεων και προαγωγών των Αξιωματικών, από το Α.Π.Σ. το οποίο μέχρι στιγμή δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση. Ο κ.Υπουργός δεσμεύτηκε ότι σε κάθε περίπτωση θα δοθεί στα σωματεία για επεξεργασία και θα προηγηθεί διαβούλευσης στο Υπουργείο προ της νομοθέτησης του

 Τονίστηκε στον κ. Υπουργό το μεγάλο χτύπημα στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα  του Π.Σ.  στην φετινή αντιπυρική περίοδο, η στελέχωση αρχές καλοκαιριού των νέων Π.Υ των αεροδρομίων με 500 Πυροσβέστες,  που ξεγύμνωσαν άλλες υπηρεσίες του Σώματος.

Σε αυτό το ΄θέμα επισημάνθηκε η απορία για το πέπλο μυστικότητας που διαφαίνεται ότι υπάρχει στην συμφωνία του ελληνικού δημοσίου για την πυροπροστασία των παραπάνω εγκαταστάσεων, καθότι εδώ και μήνες έχουμε ζητήσει τη δημοσιοποίηση της σύμβασης, χωρίς τούτο να έχει γίνει γνωστό.
Επίσης ζητήθηκε από τον κ.Υπουργό η άμεση αναπλήρωση των οργανικών κενών σε προσωπικό, που προέκυψαν μετά την στελέχωση των νέων αυτών υπηρεσιών, ενώ τέθηκαν και μια σειρά από άλλα προβλήματα που συνιστούν την καυτή λίστα των προβλημάτων του Π.Σ. και του πυροσβεστικού προσωπικού.

Τέλος από την πλευρά της ΕΑΠΣ, διατυπώθηκε ότι τα στελέχη της, διαχρονικά στα πλαίσια της συνδικαλιστικής τους δράσης, εκφράζουν και θα συνεχίζουν να εκφράζουν δημόσιο λόγο για τα προβλήματα του Σώματος και των Αξιωματικών που εκπροσωπούν με συνέπεια, ευθύνη αλλά και μαχητικότητα.   

Όποτε διαχρονικά επιχειρήθηκε να μεταφραστεί από "πολιτικές ηγεσίες" με άλλο τρόπο απέτυχαν οι προσπάθειες, γιατί τα γεγονότα και οι εξελίξεις έχουν μονοσήμαντη ανάγνωση. 
Υπό το πρίσμα αυτής της σταθερής αρχής, δηλώθηκε στον κ. Υπουργό, ότι η όποια κριτική δεν έχει οιαδήποτε προσωπική αντιπαράθεση και ως προς αυτή την κατεύθυνση δεν δόθηκε συνέχεια από την πλευρά της ΕΑΠΣ,ακόμα και σε προσωπικές αιχμές απέναντι σε στελέχη μας.

Από την πλευρά του ο κ. Υπουργός, μας ενημέρωσε αναλυτικά για τις ενέργειες που δρομολογεί για τους βασικούς τομείς του Π.Σ. αποδεχόμενος τον σημαντικό ρόλο των σωματείων στην εξεύρεση των καλύτερων λύσεων, αλλά και στον φωτισμό ζητημάτων που είναι δύσκολα ανιχνεύσιμα από την πολιτική ηγεσία.
Κατανόησε την αγωνία μας και πρόσθεσε την δική του για τα φλέγοντα προβλήματα του Π.Σ.   δηλώντας την πρόθεσή του για την συνέχιση  μιας διαλεκτικής συμπόρευσης με τους φορείς του Π.Σ. ώστε να γίνεται στο τραπέζι του διαλόγου και όχι στα ΜΜΕ, θέση που αποτελεί και θέση της ΕΑΠΣ.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ.Σταμούλης   Α.Μανιάτης
 

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια