Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σπουδές Στρατιωτικού Προσωπικού σε ΑΕΙ Εσωτερικού - Εξωτερικού [ΦΕΚ]

Σε ποια αντικείμενα και με ποια διαδικασία μπορεί το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να συμμετέχει σε προγράμματα σπουδών ελληνικών και ξένων ΑΕΙ. Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της
Κυβερνήσεως η απόφαση του Υπουργείου Άμυνας για τη ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν στη συμμετοχή του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε προγράμματα προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών ΑΕΙ εσωτερικού ή εξωτερικού.

Σύμφωνα με την απόφαση, μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό μπορεί να φοιτά, με ή χωρίς εκπαιδευτική άδεια, και χωρίς καταβολή διδάκτρων από την υπηρεσία, σε τμήματα ΑΕΙ εσωτερικού, για την απόκτηση πτυχίου, με σκοπό την επιστημονική του κατάρτιση σε γνωστικά αντικείμενα, τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα τα οποία ασκεί.

Ως τέτοια γνωστικά αντικείμενα καθορίζονται τα ακόλουθα:

α. Πολιτικών Μηχανικών.

β. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών.

γ. Μηχανολόγων Μηχανικών-Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών.

δ. Χημικών Μηχανικών.

ε. Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

στ. Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών.

ζ. Οικονομικής Επιστήμης.

η. Κοινωνιολογίας.

θ. Πληροφορικής ή Επιστήμης Υπολογιστών.

ι. Στατιστικής.

ια. Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

ιβ. Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων.

ιγ. Ιστορίας.

ιδ. Ιατρικής.

ιε. Οδοντιατρικής.

ιστ. Διαιτολογίας (μόνο για τους Αξιωματικούς του Υγειονομικού Σώματος)

Με απόφαση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ) και των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων (Α/ΓΕ), που εκδίδεται μέχρι την 1η Ιουλίου κάθε έτους, εγκρίνονται οι σπουδές του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού των ΚΣ και του οικείου Κλάδου, αντίστοιχα.

Είναι δυνατή η εγγραφή και η φοίτηση μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού αποφοίτων ΑΣΕΙ και πτυχιούχων ΑΕΙ, σε Τμήματα ΑΕΙ εσωτερικού, για απόκτηση πτυχίου του οποίου η παρακολούθηση γίνεται σε ώρες εκτός ωραρίου υπηρεσίας με δικές του δαπάνες και χωρίς εκπαιδευτική άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 1865/1989 (Α’/210).

Στην περίπτωση αυτή, το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό, μετά την εγγραφή του στα ΑΕΙ, ενημερώνει εγγράφως την υπηρεσία και καταθέτει αντίγραφο του πτυχίου του σε αυτή, μετά την απόκτηση του, εφόσον το επιθυμεί. Η εγγραφή του προσωπικού με δική του πρωτοβουλία στα παραπάνω ΠΠΣ και οι τυχόν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτά, δεν δεσμεύουν την υπηρεσία και δεν αναλαμβάνει υποχρέωση για την τοποθέτηση του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ σε Φρουρές κοντά στις Σχολές φοίτησης.

Επιπρόσθετα, μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό δύναται να φοιτά σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού για την απόκτηση ΜΔΕ ή ΔΔ, με σκοπό την επιστημονική του κατάρτιση στα αντικείμενα σπουδών, τα οποία είναι άμεσα συνυφασμένα με την ειδικότητα ή τα καθήκοντα τα οποία ασκεί το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ.

Στην περίπτωση που για τη φοίτηση στα ως άνω προγράμματα προβλέπεται η καταβολή διδάκτρων, αυτά δύνανται να καταβάλλονται στο σύνολο ή μέρος από τον ίδιο το φοιτούντα ή να καλύπτονται από το οικείο ΓΕ, το οποίο εγκρίνει την εκπαίδευση του στελέχους ή να καλύπτονται με παροχή υποτροφίας.


onalert.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια