Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ένα ζεστό ρόφημα σε δροσίζει καλύτερα το καλοκαίρι απ’ ότι ένα κρύο!


Το καλοκαίρι η θερμοκρασία είναι υψηλή και το μόνο που σκεφτόμαστε είναι ένας κρύος, μάλλον τις περισσότερες φορές, παγωμένος καφές.

Ωστόσο, μια καλοκαιρινή μέρα με υψηλές θερμοκρασίες δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την απόλαυση ενός καυτού τσαγιού. Δεν το λέμε εμείς, το λένε οι επιστήμονες.

Μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα διαπίστωσε ότι (υπό τις κατάλληλες συνθήκες) ένα ζεστό ρόφημα μπορεί πραγματικά να μας δροσίσει καλύτερα από ένα κρύο.

Ο Δρ Ollie Jay από το Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ εξέτασε την αποτελεσματικότητα της κατανάλωσης τόσο ζεστών όσο και κρύων ποτών όταν πρόκειται για τη μείωση της θερμότητας του σώματος. Οι εθελοντές κλήθηκαν να οδηγήσουν ποδήλατα για 75 λεπτά στους 24° C με 23% σχετική υγρασία. Έπιναν νερό σε τέσσερις διαφορετικές θερμοκρασίες, που κυμαίνονταν από 1,5 °C έως 50 °C.

Τα αποτελέσματα;

Η έρευνα εξηγεί: «Μετά την κατάποση του ζεστού ποτού, η συνολική αποθήκευση θερμότητας σώματος ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερη μετά την άσκηση παρά με τα πιο δροσερά ποτά». Κι αυτό έχει να κάνει με τον ιδρώτα και πώς επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του ποτού.

Ο ιδρώτας (ή, το πιο σημαντικό, η εξάτμιση του ιδρώτα) είναι το κλειδί για την επίτευξη της ομοιόστασης μετά την άσκηση. Όταν κάποιος πίνει ένα ζεστό ρόφημα, το σώμα αναζητά την παραγωγή ιδρώτα που με τη σειρά της μειώνει την εσωτερική θέρμανση, δροσίζοντας το σώμα.


Πηγή: perierga.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια