Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η ιστορία μιας σύλληψης για ανθρωποκτονία και οι ... ρατσιστές της ΕΛΑΣ

Τις προηγούμενες ημέρες αστυνομικοί του ανθρωποκτονιών της ασφάλειας Αττικής εξάντλησαν κάθε περιθώριο αναζήτησης στοιχείων και πληροφοριών προκειμένου να
εξιχνιάσουν ένα έγκλημα που διαπράχθηκε στις 2 του μήνα. Έψαξαν σε Κόρινθο, νησιά και αλλού στην ηπειρωτική χώρα, αλλά εις μάτην.

Το βράδυ της προηγούμενης Πέμπτης, έγιναν κοινωνοί μιας πληροφορίας που θεωρήθηκε αξιόπιστη. Η πληροφορία ανέφερε πως οι δράστες του εγκλήματος είχαν βρει καταφύγιο σε ένα αχανές σύμπλεγμα πολυκατοικιών κοντά στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης και πως συναισθανόμενοι την ερευνητική αστυνομική πίεση, ψάχνουν τρόπους και δίκτυο να φύγουν στο εξωτερικό.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο, αστυνομικοί του τμήματος μαζί με επικεφαλής αξιωματικούς συγκεντρώθηκαν στον 11ο όροφο της ΓΑΔΑ, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν αποχωρήσει λίγες ώρες ή και καθόλου νωρίτερα από το πρωί και με δύο αυτοκίνητα ξεκίνησαν για την Θεσσαλονίκη. Κι επειδή ειρήσθω εν παρόδω οι παθογένειες μέσα στην αστυνομία είναι δεδομένες, το ένα αυτοκίνητο έμεινε στην εθνική και χρειάστηκαν οι επιβάτες άλλο μέσο για να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

Έχοντας στα χέρια τους δύο και μοναδικές φωτοταγραφίες και τίποτα άλλο παρεκτός της πληροφορίας, ντύθηκαν ... κατάλληλα ως οι "απάχηδες" της Θεσσαλονίκης, με βερμούδες και κουρελιασμένα ρούχα, ξεκινώντας την εναγώνια αναζήτηση μέσα στο πουθενά, ψάχνοντας για το τίποτα. Αγρυπνία τη νύχτα και έλεγχοι αναζήτησης κάποιου στοιχείου που θα οδηγήσει στο ζητούμενο αποτέλεσμα. Σε κάποια σύλληψη.

Παρά την κούραση και την αυπνία, δεν σταμάτησαν την έρευνα και συνέχισαν επενδύοντας στην ελπίδα. Και η τύχη δε τους γύρισε την πλάτη. Κάποια στιγμη είδαν να περνά απέναντι τους με επιφυλάξεις ένα άτομο που το πρόσωπο του έμοιαζε με εκείνο μιας από τις δύο φωτογραφίες που κρατούσαν. Ήταν όμως βέβαιοι, γιατί ήταν γνώστες και ενός ακόμη στοιχείου. Ο ύποπτος τους όπως και η περιγραφή του δράστη, συνέκλιναν. Ήταν και οι δύο χαρακτηριστικά ... κοντοί!

Ο ύποπτος παρακολουθήθηκε και τον είδαν να μπαίνει στην είσοδο πολυκατοικίας, με περισσότερα από 30 διαμερίσματα. Νέος γύρος αγωνίας, νέος γύρος ελέγχων που και αυτοί δεν υπήρξαν ευτυχώς γι αυτούς άκαρποι. Αργά τη νύχτα βρεθηκε η πόρτα που έκρυβε τον ευσεβή τους πόθο, την άνοιξαν και συνέλαβαν όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το συνεργό του.

Αστυνομικοί και ύποπτοι μπήκαν μεσάνυχτα στα αυτοκίνητα και πρωινές ώρες επέστρεψαν στην Αθήνα. Στα κεντρικά. Εξαντλημένοι, άυπνοι και καταφανώς καταρρακωμένοι. Δεν τελείωσαν όμως εκεί τα μαρτύρια. Παρακινήσεις και παροτρύνσεις. λίγο ακόμη. Να γραφτούν οι καταθέσεις. να συνταχθεί η δικογραφία και να οδηγηθούν πριν από τις 12 το μεσημέρι οι ύποπτοι στον εισαγγελέα.

Το έγκλημα που εξιχνιάστηκε έχει σχέση με τη δολοφονία ενός νεαρού υπήκοου Αφγανιστάν ηλικίας 21 χρόνων, τον οποίο φέρονται πως σκότωσαν οι δύο συλληφθέντες υπήκοοι Μπαγκλαντές, ηλικίας 24 και 26 χρόνων. Οι δράστες πιάστηκαν λίγη ώρα πριν να φύγουν με προορισμό την Τουρκία.

Ζητούμε εκ των υστέρων συγνώμη που σας κουράσαμε και που σας αναγκάσαμε να διαβάσετε τόσες λεπτομέρειες για την ιστορία μιας ανιαρής υπόθεσης δολοφονίας ενός Αφγανού και της εξιχνίασης της. Ενός Αφγανού, που ίσως και τα μέλη της στενής οικογένειας του δεν ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι απέγινε.

Αισθανθήκαμε όμως την ανάγκη να γράψουμε και ν' αφιερώσουμε το κείμενο σε όλους όσοι μέσα στην αστυνομία, μίλησαν και στηλίτευσαν με γενικεύσεις φαινομενα ρατσιστικής βίας. Και τους αφιερώνουμε καλώντας τους ν' αναλογιστούν πως με τέτοιες ρητορικές καλλιεργούν τη ναζιστική βίαιη θεωρία της συλλογικής ευθύνης. Γιατί αυτούς τους αστυνομικούς που μόλις περιγράψαμε κανείς δεν δικαιούται να τους εξομοιώνει με άλλους που ομολογουμένως υπάρχουν και διαστρεβλώνουν την αξία και την υπόσταση των πολλών.

Όταν κάποιος κάτι έχει να πει, αναλαμβάνει την ευθύνη του καταλογισμού επιμερισμένης και προσωποποιημένης ευθύνης, ειδικά όταν κατέχει θέση και αξίωμα που του δίνει τέτοια δυνατότητα. Όχι λοιπόν στον ισοπεδωτισμό και στον φασιστικό αφορισμό. Γιατί υπάρχουν κάπου εκεί έξω αστυνομικοί, που δίνουν νόημα και ουσία σε όλα όσα εκ του ασφαλούς και ανέξοδα αυτός πρεσβεύει.




_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια