Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βακτήρια: Η μαγειρική σόδα είναι η λύση για την αντιμετώπισή τους;


Γεγονός είναι ότι, όπως έχει αποδειχτεί, τα βακτήρια γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Η υπερβολική χρήση τους, μάλιστα, επιταχύνει την εξάπλωσή τους και τα κάνει ακόμη πιο ανθεκτικά, με αποτέλεσμα οι γιατροί να μένουν δίχως «όπλα» για να τα πολεμήσουν. Το 2014 μια κυβερνητική έκθεση της Βρετανίας αποκάλυψε πως στο μέλλον αναμένεται να πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από λοιμώξεις παρά από καρκίνο.

Σύμφωνα και με μια έρευνα από τον αμερικανικό οργανισμό «Centers for Disease Control» του 2013, περίπου δυο εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κάθε χρόνο και οι απώλειες εξαιτίας τους αγγίζουν τους 23.000 θανάτους. Όμως, τα βακτήρια αυτά καθ’ αυτά δεν αποτελούν το μοναδικό πρόβλημα.

Όπως δηλώνει και ο Henry Chambers, ειδικός σε λοιμώδεις ασθένειες και καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο:  «Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι 50 ή 60 ετών». Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται ότι η εποχή που ξεκίνησε η έρευνα σχετικά με τις λοιμώξεις, τα βακτήρια ήταν «αδύναμα» μπροστά στα αντιβιοτικά, ενώ πλέον δεν ισχύει αυτό.

Κατά συνέπεια, πλέον, είναι αναγκαίο να ανακαλυφθούν καινούργια «μονοπάτια» στην αντιμετώπισή τους, με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα να κάνει την αρχή. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η μαγειρική σόδα μπορεί να εξελίξει το τεστ που καθορίζει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα τα βακτήρια.

Το διττανθρακικό νάτριο, εκτός από τη μαγειρική σόδα, εντοπίζεται και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έδωσε στους επιστήμονες την ιδέα πως αν προσθέσουν τη μαγειρική σόδα στο καθιερωμένο τεστ ευαισθησίας των βακτηρίων, θα καταλάβουν πως λειτουργούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς  με ποια αντιβιοτική ουσία μπορούν να τα εξολοθρεύσουν και να υπάρξουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης», πρόσθεσε ο Chambers, τονίζοντας συγχρόνως την ανάγκη να αναβαθμιστεί αποτελεσματικά το σύστημα που δοκιμάζει την ευαισθησία των βακτηρίων.


Πηγή: protothema.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια