Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι ισχυρίζεται ο Ρώσος καταζητούμενος για την απάτη με τα bitcoins

Στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης εξακολουθεί να κρατείται ο 38χρονος Ρώσος, ο οποίος συνελήφθη στη Χαλκιδική, κατόπιν αιτήματος δικαστικής συνδρομής που
υπέβαλλαν οι διωκτικές Αρχές των ΗΠΑ που τον καταζητούσαν για ξέπλυμα 4 δισεκ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων bitcoin.

Μετά τη σύλληψή του, το πρωί της Τρίτης σε πολυτελές ξενοδοχείο της Ουρανούπολης όπου απολάμβανε τις διακοπές του μαζί με τη σύντροφό του και τα δυο ανήλικα παιδιά τους, οδηγήθηκε ένα 24ωρο αργότερα στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες έκδοσής του στις ΗΠΑ.
Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, ο ίδιοςδήλωσε έκπληκτος για τη σύλληψή του,αρνούμενος οποιαδήποτε εμπλοκή στα όσα του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές. Αρνήθηκε την έκδοσή του στις ΗΠΑ και κατόπιν κρίθηκε ότι πρέπει να κρατηθεί μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης επί του αιτήματος έκδοσής του στις ΗΠΑ. Μέσα στους επόμενους δύο μήνες -αυτή είναι η μέγιστη διάρκεια κράτησής του- το Συμβούλιο σε μία συνεδρίαση επ' ακροατηρίου θα κληθεί να γνωμοδοτήσει για το παραπάνω αίτημά.
Για την υπόθεση ρωτήθηκε ο διευθυντής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αβραάμ Αϊβαζίδης, στο πλαίσιο παρουσίασης άλλης υπόθεσης της Αστυνομίας, δηλώνοντας τα εξής: «Ζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής που υπέβαλλαν οι Αρχές των ΗΠΑ, για τη σύλληψη καταζητούμενου -υπηκόου Ρωσίας- για εγκλήματα που φέρεται να έχει διαπράξει στην Αμερική. Ύστερα από αναζητήσεις εντοπίστηκε και συνελήφθη ενώ έκανε τις διακοπές του». Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, η εντολή ήταν να συλληφθεί δίχως να προλάβει να απομακρύνει ή να απενεργοποιήσει το κινητό του τηλέφωνο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα διωκτικά έγραφα των Αμερικανικών Αρχών, ο 38χρονος κατηγορείται ότι είχε στήσει τη μεγαλύτερη πλατφόρμα παράνομης ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων, όπου κατέληγαν bitcoin, προερχόμενα από λύτρα που εισέπρατταν διαδικτυακοί πειρατές (κυβερνοεπιθέσεις σε υπολογιστικά συστήματα), κλοπές ψηφιακών νομισμάτων και φορολογικών στοιχείων κ.ά.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, από το 2011 μέχρι σήμερα στην πλατφόρμα αυτή έγιναν καταθέσεις 7 εκατομμυρίων bitcoin και αναλήψεις άλλων 5,5 εκατ., ενώ ο Ρώσος κρατούμενος κατηγορείται από τη Δικαιοσύνη των ΗΠΑ για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, ύψους τουλάχιστον 4 δισ. δολαρίων.


cnn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια