Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μιχ.Λώλης σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα ανθρώπινα δικαιώματα : Περίπου 9.000 οι ΛΟΑΤ αστυνομικοί στην ΕΛ.ΑΣ (βίντεο)


Με επίκεντρο το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση φύλου, που κατατέθηκε ήδη στη Γενική 

Γραμματεία Της κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, εκδήλωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, με τον τίτλο “Σεβόμαστε και κατοχυρώνουμε τα δικαιώματα όλων – Έμφυλες και ερωτικές ταυτότητες”.
Στην εκδήλωση μίλησαν η Μαρία Γαννακάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Μιχάλης Λώλης, αξιωματικό της ΕΛΑΣ, στο τμήμα αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας Αττικής και μέλος στην Ένωση ΛΟΑΤ αστυνομικών Ευρώπης, ο Σταύρος Μπουφίδης, ψυχίατρος, ψυχοθεραπευτής, ιατρικός σύμβουλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών και ο Βαγγέλης Χαλκιάς μέλος της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χατζητρύφων.

“Όταν μιλάμε για δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας, μιλάμε για ανθρώπινα, για οικουμενικά δικαιώματα”, σημείωσε η Μαρία Γιαννακάκη, ανοίγοντας τις τοποθετήσεις. Είπε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο πριν από τη θερινή διακοπή της Βουλής.
Πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο βήμα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, “ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι όμορφος γιατί θα τελειώσει με το τέλος αυτού του κόσμου”, είπε χαρακτηριστικά η γενική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης και συμπλήρωσε πως δημιουργούμε χώρο δίπλα μας για να σταθεί το διαφορετικό, γιατί το διαφορετικό είναι πλούτος.
Προχωράμε σε τομές για την ελληνική κοινωνία, έχοντας ανοίξει θέματα ταμπού. Έτσι, για τα άτομα με 'δυσφορία φύλου', μεταβάλλεται πλέον με ευκολία η ταυτότητα φύλου. Μέχρι τώρα για αλλαγή εγγράφων χρειαζόταν ψυχιατρική και ιατρική γνωμάτευση. “Η κυβέρνηση καινοτομεί αφού δεν προαπαιτεί την ιατρική παρέμβαση και δίνει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό με απλή διαδικασία, αφού ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να προσδιοριστεί όπως θέλει”, τόνισε. Βαδίζουμε σύμφωνα με το “πες μου το φύλο σου, δε θα σου πω εγώ ποιος είσαι”, είπε η Μαρία Γιαννακάκη.
Τέλος αναφέρθηκε στη μοναδική προϋπόθεση για τη φυλομετάβαση, που είναι η αγαμία. “Αυτό είναι ένα ζήτημα που όμως δεν αντιτίθεται στις διεθνείς αποφάσεις”, κατέληξε η γενική γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Λώλης, ο οποίος θεώρησε πολύ σημαντικό το γεγονός της παρουσίας του στην εκδήλωση. Δουλειά της αστυνομίας, είπε, είναι να βρίσκεται μέσα στην κοινωνία των πολιτών, να αφουγκράζεται και να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, “να αποτελεί αρωγό και υποστηρικτή απέναντι από όποιον προσπαθεί να αντιπαλέψει τα ανθρώπινα δικαιώματα”, είπε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο τμήμα στο οποίο εργάζεται, είπε πως προσπάθειά τους είναι να αντισταθούν στο αφήγημα της καταστολής και να υπερασπίσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως όπλο στον αγώνα που κάνουν έχουν τον αντιρατσιστικό νόμο και τα άρθρα του ποινικού κώδικα που αναφέρονται στα εγκλήματα μίσους. Επισήμανε ότι τα ρατσιστικά αδικήματα δεν είναι προσωποπαγή και, ουσιαστικά μιλάμε για κοινωνικά εγκλήματα. 

Αναφερόμενος στον τομέα του σημείωσε ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας των 45.000 αστυνομικών, υπάρχουν 9.000 ΛΟΑΤ άτομα τα οποία φοβούνται και κρύβονται.

Στη συνέχεια μιλώντας ως μέλος των ΛΟΑΤ αστυνομικών Ευρώπης, είπε πως επιδιώκουν να φέρουν στο προσκήνιο μια δικαιωματική αστυνομία. Στόχος είναι η μείωση της εγκληματικότητας, όχι μόνο με την καταστολή αλλά και με την προστασία των δικαιωμάτων, τόνισε ο Μιχάλης Λώλης, ο οποίος ζήτησε να δοθεί δυνατότητα στους ομοφυλόφιλους να πλησιάσουν την αστυνομία. 

Ο αξιωματικός της ΕΛΑΣ, έκλεισε την ομιλία του υποστηρίζοντας πως τα ρατσιστικά εγκλήματα δεν είναι προσωποπαγή αλλά αποτελούν κοινωνικά εγκλήματα και κατέληξε λέγοντας πως “ ρατσισμός δεν είναι άποψη αλλά έγκλημα”.

Από την πλευρά του ο ψυχίατρος, Σταύρος Μπουφίδης, στάθηκε με ικανοποίηση στο γεγονός πως στο νομοσχέδιο περνούν η αποψυχιατροποίηση και η αποπαθολογικοποίηση των ατόμων με ασυμφωνία ανάμεσα στο κοινωνικό και το βιολογικό φύλο. Το βιολογικό φύλο δεν αλλάζει, είπε αλλά επαναπροσδιορίζεται. Μέχρι τώρα για να γίνει αυτό εζητείτο γνωμάτευση από ψυχίατρο, εδραιώνοντας έτσι στην κοινωνία την εξουσία της ψυχιατρικής.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο παλιός νόμος είναι λαθεμένος, διότι το βιολογικό φύλο δεν αλλάζει αλλά επαναπροσδιορίζεται ως προς την κοινωνική του έκφραση. Έτσι πλέον συνίσταται η απελευθέρωση των ανθρώπων από τις μέχρι πρότινος αναγκαίες ψυχιατρικές συνεδριάσεις. Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού θεσμοθετείται. Τέλος, τόνισε ότι έμμεσα μέσω του νομοσχεδίου, συμβαίνει η αναγνώριση του γάμου ομόφυλων ατόμων, που αποτελεί ένα θέμα που εκκρεμεί.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους διεμφυλικούς οι οποίοι συχνά είναι κι αυτοί εγκλωβισμένοι σε στερεότυπα ταυτοτήτων τα οποία αναπαράγονται από ετεροφυλόφιλους. Είναι άλλο ο σεξουαλικός προσανατολισμός και άλλο η ταυτότητα φύλου, είπε, για να συμπληρώσει πως πέρα από τα δύο φύλα υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι “ζουν λίγο πιο εκεί από όπου επιβάλλει η πατριαρχική κοινωνία”, θέτοντας ως πρωταρχικό το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό.
Τέλος, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, είπε πως είναι ένα μεγάλο βήμα επισημαίνοντας πως υπάρχουν κάποιες αδυναμίες, όπως η προϋπόθεση της αγαμίας.

Ο Βαγγέλης Χαλκιάς, εκπροσωπώντας τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκίνησε αναφερόμενος στην περιθωριοποίηση της ΛΟΑΤ κοινότητας. Παρόλα αυτά, τόνισε, η κοινωνία έχει αρχίσει να αλλάζει, αλλά όχι τόσο όσον αφορά στα δικαιώματα. Παράλληλα έχουμε τις αντιδράσεις της Εκκλησίας αλλά και την ανάπτυξη φασιστικών κινημάτων.
Βήματα έχουν γίνει πολλά, είπε ο Βαγγέλης Χαλκιάς, αλλά η νεολαία απαιτεί να γίνουν ακόμη περισσότερα αλλά και η νεολαία από την πλευρά της οφείλει να προετοιμάσει το έδαφος. Στόχος είναι, να φτιάξουμε έναν κόσμο που να μας χωράει όλους, κατέληξε ο εκπρόσωπος της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη”, Ρία Καλφακάκου. Είπε πως η δημοτική παράταξη είναι συνδιοργανώτρια της εκδήλωσης. Επιθυμία μας είναι να μεταφέρουμε τα ζητήματα αυτά σε όλη την πόλη. Αναφέρθηκε στο φαινόμενο του φασισμού και κατέληξε με τα λόγια “Όχι ανοχή αλλά αποδοχή της διαφορετικότητας”.
Στη συνέχεια χαιρέτησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι από τη Λεσβιακή Ομάδα Θεσσαλονίκης, τη Σύμπραξη για το Κοινωνικό Φύλο, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, το Thessaloniki Pride και το Thessaloniki Rainbow Youth.
Ακολούθησε μια αρκετά ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία κατέδειξε την ανάγκη να συνεχιστούν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Το γραφείο Τύπου
ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης

Η εισήγηση του Μ.Λώλη:


_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια