Κολομβία: Κατά 52% αυξήθηκαν οι καλλιέργειες κόκας το 2016

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ΟΗΕ, καθώς οι εκτάσεις με καλλιέργειες κόκας στην Κολομβία αυξήθηκαν κατά 52% το 2016, μέσα σε έναν χρόνο, ενώ η παραγωγή κοκαΐνης αυξήθηκε
κατά 34%.
Οι καλλιέργειες κόκας έφθασαν από τα 960.000 στρέμματα το 2015 στα 1.460.000 στρέμματα το 2016, ανακοίνωσε ο αντιπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (ONUDC) στην Κολομβία, ο Μπο Ματίασεν.
Η παραγωγή κοκαΐνης έφθασε τους 866 τόνους το 2016 από 646 το 2015. «Η έκθεση καταγράφει ένα περίπλοκο πανόραμα, οι αριθμοί βρίσκονται σε άνοδο η οποία είναι σημαντική», ανέφερε ο Ματίασεν, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι υπάρχει «ελπίδα» για μια «βιώσιμη λύση» στο πρόβλημα της καλλιέργειας κόκας και της παραγωγής κοκαΐνης στην Κολομβία.
«Η άνοδος επικεντρώνεται σε περιοχές όπου παραγόταν ήδη κόκα στο παρελθόν, δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα φαινόμενο (γενικότερης) επέκτασης», διευκρίνισε από την πλευρά του ο Λεονάρδο Κορέα, ο συντονιστής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Παράνομων Καλλιεργειών (SIMCI), της διεύθυνσης του ONUDC που εκπόνησε την ετήσια έκθεση.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα τη δημιουργία μιας νέας αποστολής στην Κολομβία με σκοπό να προσφερθεί βοήθεια στους αντάρτες της οργάνωσης Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) να επανενταχθούν στην κοινωνία και κατ' αυτόν τον τρόπο να βοηθήσει τη διαδικασία ειρήνευσης.
Οι μαχητές των FARC έλεγχαν επί δεκαετίες περιοχές στις οποίες η καλλιέργεια φύλλων κόκας, της βάσης της κοκαΐνης, ήταν εξαιρετικά διαδεδομένη και προσοδοφόρα. Στους αγρότες προσφέρονται επιδοτήσεις για να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες.
Σύμφωνα με την έκθεση, η Κολομβία είναι η πρώτη χώρα στην παραγωγή κοκαΐνης στη Λατινική Αμερική και ακολουθούν το Περού και η Βολιβία.
Πηγή: ΑΠΕ/ AFP/ iefimerida.gr 
_