Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στην παραβατικότητα από ηλικία 11 ετών ~ Ανήλικοι κατηγορούμενοι για αδικήματα

Ολοένα και μικραίνει η ηλικία παραβατών που απασχολούν αστυνομικές και δικαστικές αρχές από 


την παιδική τους ηλικία.  

Το περασμένο έτος δέκα συνολικά παιδιά, οχτώ αγόρια και δύο κορίτσια, εμφάνισαν συμπεριφορά που τιμωρείται από τον Ποινικό Κώδικα. Συνολικά 515  παιδιά και έφηβοι απασχόλησαν την Υπηρεσία Επιμελητών Ανηλίκων Βόλου. Οι 68 ανήλικοι ήταν μαθητές Γυμνασίου. Οι δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν το 2016 αφορούσαν σε 667 παιδιά και έφηβους.

Ένας στους εφτά ανήλικους που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Επιμελητών Ανηλίκων και Κοινωνικής Αρωγής Βόλου, έχει διακόψει το σχολείο, γεγονός που υποδηλώνει παραμέληση από το οικογενειακό περιβάλλον. Η  προϊσταμένη της Υπηρεσίας Σταυρούλα Κορώνα, ανέφερε ότι η διακοπή του σχολείου είναι ένας πολύ σοβαρός λόγος για να ξεκινήσει κάποιο παιδί να  παρουσιάζει παραβατική συμπεριφορά.
Για το μορφωτικό επίπεδο των παραβατών είναι ενδεικτικά τα στατιστικά στοιχεία του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου.

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στα αγόρια, που αφορούν και τη συντριπτική πλειοψηφία των ανήλικων παραβατών, από τους 493 ανήλικους 94 είχαν γνώση γραφής και ανάγνωσης, δύο ήταν μαθητές Δημοτικού,  65 Μαθητές Γυμνασίου,  78 μαθητές Λυκείου, 22 σπουδαστές ΙΕΚ ή άλλης σχολής μαθητείας,  39  αγράμματοι,  76 είχαν διακόψει τη φοίτησή τους, 20 ήταν φοιτητές ΑΕΙ-ΤΕΙ  και εφτά είχαν άγνωστο μορφωτικό επίπεδο.

Οι περισσότεροι από τους ανήλικους παραβάτες ήταν Έλληνες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου από τους 506 θύτες  238 είχαν υπηκοότητα ελληνική, 176 ήταν Έλληνες Ρομά, 52 υπήκοοι Αλβανίας, δέκα παλιννοστούντες, ενώ οι υπόλοιποι είχαν διάφορες υπηκοότητες.

Τα αναμορφωτικά μέτρα
Όλα τα αναμορφωτικά μέτρα επιβλήθηκαν στους ανήλικους παραβάτες με εξαίρεση την τοποθέτηση σε ίδρυμα αγωγής. Ο αριθμός τοποθετήσεων ανήλικων παραβατών την τελευταία διετία έχει αυξηθεί υπέρμετρα, με αποτέλεσμα να ξεπερνά τα όρια ασφαλούς διαβίωσης των ανηλίκων.

Η εισαγωγή επιπλέον ανηλίκων ήταν αδύνατη. Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλαου Παρασκευόπουλου που εκδόθηκε τον Μάιο του 2015 σταμάτησαν οι εισαγωγές από όλα τα δικαστήρια Ανηλίκων της χώρας στο Ίδρυμα Αγωγής Ανήλικων Αρένων στον Βόλο. Γενικά, όμως, η κατεύθυνση που δίνεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι η αποϊδρυματοποίηση, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός τροφίμων σε ιδρύματα παρουσιάζει υποτροπή στη συμπεριφορά.

Δυστυχώς, παρά το γεγονός ότι καταβάλλεται προσπάθεια να εφαρμόζονται εκείνα τα αναμορφωτικά μέτρα που είναι αποτελεσματικά, ώστε οι ανήλικοι να έχουν τις ευκαιρίες που απαιτούνται και να μην περιθωριοποιούνται κοινωνικά, ο θεσμός της υπεύθυνης επιμέλειας ανάδοχης οικογένειας φαίνεται ότι δεν λειτουργεί στον Βόλο, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, από σύνολο 654 δικαστικών αποφάσεων που εκδόθηκαν από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου, 410 αφορούσαν σε επίπληξη, μία σε υπεύθυνη επιμέλεια γονέων, καμία σε υπεύθυνη επιμέλεια ανάδοχης οικογένειας,  δεκαοχτώ σε Επιμέλεια Υπηρεσίας Επιμελητών, μία σε επιμέλεια προστατευτικών εταιριών και ιδρυμάτων ανήλικων, μία σε συνδιαλλαγή θύτη και θύματος,  μία σε αποζημίωση θύματος, μία σε κοινωφελή εργασία, οι τέσσερις σε παρακολούθηση κοινωνικών – ψυχολογικών προβλημάτων, καμία σε φοίτηση σε σχολές επαγγελματικές ή άλλης εκπαίδευσης, καμία  σε παρακολούθηση προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής, δεκαπέντε σε εντατική επιμέλεια και επιτήρηση υπηρεσίας Επιμελητών, καμία σε τοποθέτηση σε ίδρυμα αγωγής, δύο σε ποινικό σωφρονισμό, δύο σε φυλάκιση, μία σε υπό όρους απόλυση, σαράντα τρείς σε αθώωση,  εβδομήντα μία σε αναβολή, δέκα εφτά σε παραγραφή, έντεκα σε ακαταλόγιστο,  τρεις σε διόρθωση απόφασης, ενώ για είκοσι εφτά έπαυσε η ποινική δίωξη και για  είκοσι τέσσερις κρίθηκε απαράδεκτες οι  ποινικές διώξεις,  

Εισαγόμενη σε μεγάλο ποσοστό η ανήλικη παραβατικότητα στον Βόλο
Εξάλλου, ποσοστό άνω του 50% των ανηλίκων που απασχόλησαν αστυνομικές και δικαστικές αρχές ήταν τρόφιμοι του Ιδρύματος Αγωγής Ανήλικων Αρρένων Βόλου που παραβίασαν τους όρους διαμονής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από σύνολο 647 ανήλικων παραβατών του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Βόλου οι 389 κατηγορήθηκαν γι’ αυτό το αδίκημα. Ο μεγάλος αριθμός των παραβατών των τροφίμων του Ιδρύματος καταδεικνύει και το μεγάλο ποσοστό που καταλαμβάνει στο σύνολο των υποθέσεων η εισαγόμενη παραβατικότητα.

Στο Ίδρυμα τοποθετούνται παιδιά από ολόκληρη τη χώρα καθόσον δεν υπάρχει άλλη αντίστοιχη δομή σε ολόκληρη  τη χώρα. Το ΙΑΑΑΣΕ Βόλου είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.
Από τα υπόλοιπα αδικήματα του ποινικού κώδικα  που διαπράχτηκαν από ανήλικους, τα περισσότερα αφορούσαν σε παραβάσεις ΚΟΚ και σε κλοπές. 

Αναλυτικά 133 ανήλικοι κατηγορήθηκαν για παραβάσεις ΚΟΚ, 61  για κλοπή, πέντε για επικίνδυνη σωματική βλάβη, δεκαοχτώ για ναρκωτικά για ιδία χρήση, δέκα για απλή σωματική βλάβη, οχτώ για φθορά ξένης ιδιοκτησίας, δώδεκα για λοιπά αδικήματα, 389 για παραβίαση περιορισμών διαμονής, τρεις για επαιτεία, δύο για ληστεία, ένας για εξύβριση, ένας για εμπρησμό, ένας για άσκηση υπαίθριου εμπορίου και δύο για άρση αναμορφωτικού μέτρου.

Η υποτροπή
Ενας στους τρεις ανήλικους που απασχόλησαν τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές είχε παρουσιάσει υποτροπή στη συμπεριφορά του. Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 506 εξυπηρετούμενων ανήλικων από την Υπηρεσία  Επιμελητών Ανηλίκων Βόλου  που απασχόλησαν με αδικήματα που τιμωρούνται από το Μονομελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου οι 187 απασχολούσαν για δεύτερη φορά και άνω.  Για πρώτη φορά αντιμέτωποι με τον Νόμο ήρθαν οι 305, ενώ οι  υπόλοιποι αποκλειστικά με διάταξη ανακριτή - παραγγελία  εισαγγελέα ή με παραπομπή από άλλες υπηρεσίες.

Οι υποθέσεις του Τριμελούς
Το 2016  συνολικά εννέα ανήλικοι απασχόλησαν το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Βόλου, οι πέντε από αυτούς για πρώτη φορά και οι τέσσερις  για δεύτερο αδίκημα και άνω. Οι τρείς ήταν μαθητές Γυμνασίου, οι δύο είχαν διακόψει τη φοίτησή τους, οι τέσσερις φοιτούσαν σε Ειδικό Δημοτικό Σχολείο ΙΑΑΑΣΕ Βόλου. Οι τρείς ήταν Ρομά, ο ένας Αλβανός και οι  υπόλοιποι Έλληνες. Συνολικά εκδόθηκαν δεκατρείς δικαστικές αποφάσεις. Οι τέσσερις ήταν παρόντες στο δικαστήριο, οι πέντε απόντες.     

Κατερίνα Μαρούγκα - taxydromos.gr      
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια