Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πάτρα:Νέο Αστυνομικό Μέγαρο η λύση στην τοπική ΕΛ.ΑΣ - Αντί της ανακύκλωσης υπηρεσιών-προσωπικού

Ελλειψη χώρων στα τμήματα, περιπολικά τερματισμένα από τα χιλιόμετρα χρήσης, αλλά και 

ανύπαρκτες υποδομές για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα στην περιοχή μας αποκάλυψε η πρόσφατη συγχώνευση που σημειώθηκε στα δύο αστυνομικά τμήματα της Πάτρας.
Το 4ο Αστυνομικό Τμήμα απορροφήθηκε από το 5ο Αστυνομικό στα Ζαρουχλέικα και το 3ο που βρισκόταν στην οδό Γούναρη, από το 2ο στην οδό Ερμού, αλλάζοντας σημαντικά τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών.

«Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα από τη συγχώνευση. Δεν υπάρχουν χώροι για να χωρέσει το προσωπικό και ειδικά στο 2ο Αστυνομικό Τμήμα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη των γραφείων» τονίζει στην «ΠτΚ» ο Πρόεδρος της Eνωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Σταύρος Τσεκούρας.
Οσο για τα περιπολικά που θα ενίσχυαν τον υπάρχοντα στόλο, τα περισσότερα διαπιστώθηκε ότι έχουν τερματίσει από χιλιόμετρα και συνεπώς δεν μπορούν να βοηθήσουν την αστυνόμευση στην περιοχή μας.

«Στόχος ήταν να έχουμε περισσότερες περιπολίες. Ο στόλος είναι παλιός και πολλά από τα περιπολικά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν περιπολικά με 300.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ τους! Δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν. Παλεύουμε σε ένα φαύλο κύκλο εσωτερικής ανακύκλωσης χωρίς αποτέλεσμα στην αστυνόμευση. Εάν δεν γίνουν γενναίες μεταβολές, ώστε να μεταφερθούν οι υπηρεσίες σε σύγχρονα κτίρια, να έχουμε ένα σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή στην αστυνόμευση» προσθέτει ο κ. Τσεκούρας.

Ετσι, η αναδιάρθρωση που προέκυψε δεν μπόρεσε, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, να πετύχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Και ποια ήταν αυτά; Η παρουσία αστυνομικών στο δρόμο, οι οποίοι όμως δεν έχουν την δυνατότητα να κάνουν περιπολίες εξαιτίας της έλλειψης περιπολικών και παραμένουν στα τμήματα.

«Ενα θα σας πω, το 90% από τα αλεξίσφαιρα γιλέκα που έχουμε είναι ληγμένα. Που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ασφάλεια στον αστυνομικό. Δεν γίνεται ο «Καλλικράτης» στην Αστυνομία να έχει αποτελέσματα σε μια εβδομάδα» αναφέρει ο κ. Τσεκούρας.

Το παράπονο των αστυνομικών, όπως αυτό εκφράζεται προς την ηγεσία της Αστυνομίας, είναι ότι δεν δαπανήθηκε ούτε ένα ευρώ για να γίνει μετακόμιση των υπηρεσιών. Μάλιστα, οι ίδιοι οι αστυνομικοί επωμίστηκαν το κόστος της μετακόμισης, εκτελώντας παράλληλα με τη καθήκοντά τους εργασίες μεταφοράς γραφείων, βιβλιοθηκών, φακέλων κ.ά. Μέχρι και τις εργασίες καθαριότητας αναγκάστηκαν να κάνουν μόνοι τους, μιας και δεν υπήρξε καμία μέριμνα για τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι υπηρεσίες.

«Η Αστυνομία δεν κλείνει ποτέ και όλες οι εργασίες έγιναν παράλληλα με την λειτουργία της. Η αναδιάρθρωση έγινε ενώ εξυπηρετούσαμε τους πολίτες» καταλήγει ο κ. Τσεκούρας.
Μεγάλη ασφυξία χώρων παρουσιαζόταν στο 2ο Αστυνομικό Τμήμα και αυτός είναι και ο λόγος που αποφασίστηκε από αύριο η μετακίνηση του Γραφείου Διαβατηρίων, στον 3ο όροφο του παλαιού Γ΄ Αστυνομικού Τμήματος στην οδό Γούναρη.

Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής Αχαΐας Νίκος Κοτρωνιάς, σημειώνει στην «ΠτΚ» ότι γίνεται προσπάθεια εξομάλυνσης της κατάστασης και ένα πρώτο σημαντικό βήμα είναι η μετακίνηση του συγκεκριμένου γραφείου σε άλλο κτίριο. Επισημαίνει επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τόσο σοβαρές δυσλειτουργίες και ότι όπου υπάρξουν προβλήματα αυτά θα επιλυθούν με τον καιρό.
Εκείνο που αποκαλύπτει η συγχώνευση των Τμημάτων είναι η έλλειψη στρατηγικής από πλευράς ηγεσίας του Σώματος, που όλα αυτά τα χρόνια δεν φρόντισε για την ανέγερση ενός νέου Αστυνομικού Μεγάρου. 

Το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, η Τρίπολη είναι από τις πόλεις που διαθέτουν κτίρια σύγχρονα που μπορούν να ανταπεξέλθουν στις σύγχρονες ανάγκες στον τομέα της αστυνόμευσης. Η έκταση στην οδό Αμερικής, δίπλα από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείου παραμένει στις πρώτες σκέψεις των συνδικαλιστών για ανέγερση νέου κτιρίου, που θα λύσει το πρόβλημα της έλλειψης χώρων.

Γιώργος Ηλιόπουλος - pelop.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια