Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Καταγγελία για τις συνθήκες κράτησης των δύο Τούρκων

Τέσσερις μήνες ζουν κλεισμένοι σε κρατητήρια, ένα μήνα στο Α.Τ. Καβάλας και στη συνέχεια στην Υποδιεύθυνση Μεταγωγών Θεσσαλονίκης, σε κελί απομόνωσης σκληρών ποινικών
κρατουμένων, χωρίς να τους επιτρέπεται να βγουν από το κελί τους, χωρίς να έχουν προαυλιστεί ούτε ώρα, σύμφωνα με υπόμνημα–καταγγελία που υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Σταυρούλα Τομαρά, εντολοδόχος και πληρεξούσια δικηγόρος των δύο Τούρκων πρώην κομάντος Φατίχ Αρίκ, 27 χρόνων, και Χαλίτ Τσετίν, 26 χρόνων, όπως σημειώνει στο υπόμνημα.
Οι δύο Τούρκοι κρατούμενοι κοιμούνται, σύμφωνα με την καταγγελία, στα ίδια κλινοσκεπάσματα που βρήκαν στο κελί στο Μεταγωγών πριν από τρεις μήνες και κάθε πρωί ξυπνούν μετρώντας τσιμπήματα από κοριούς, ψύλλους και κατσαρίδες, που έχουν γεμίσει πληγές το σώμα τους.
Δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρό και ιατρείο, πλυντήριο δεν διατίθεται, η σίτισή τους δεν περιλαμβάνει φρούτα ούτε ψάρι ενώ σπάνια περιλαμβάνει κόκκινο κρέας. Ρούχα και προσωπικά τους αντικείμενα έχουν κλαπεί από συγκρατούμενούς τους, που τους έχουν επιτεθεί φραστικά και σωματικά.
Δεν κατηγορούνται για αδίκημα. «Δεν έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη, δεν εκκρεμεί καμία ποινική δίκη σε Ελλάδα και Τουρκία και δεν έχει υποβληθεί αίτημα έκδοσης από την Τουρκία ή άλλη χώρα, αλλά είναι μόνο διοικητικά κρατούμενοι, αιτούντες διεθνούς προστασίας», επισημαίνει η κ. Τομαρά.
Καταγγέλλει επίσης αδικαιολόγητη αργοπορία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στη μεταγωγή των κρατουμένων σε χώρο κράτησης στην Αττική, με την προφορική επίκληση «άνωθεν εντολών» εκ μέρους της διεύθυνσης, όπως και παρακώλυση της επικοινωνίας της με τους εντολείς της από ορισμένους αστυνομικούς υπηρεσίας, που δεν παραδίδουν συστημένη αλληλογραφία της προς τους κρατουμένους και αρνούνται ή καθυστερούν να τους μεταβιβάσουν επείγοντα προφορικά αιτήματά της.
Επισημαίνει, άλλωστε, ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα επικοινωνίας και πρόσβασης σε δικηγόρο της επιλογής τους, ομιλούσα τη μητρική τους γλώσσα, από την ημερομηνία αποδοχής της εντολής τους στις 9 Μαρτίου μέχρι τις 24 Μαΐου 2017.
Τέλος, σημειώνει ότι, παρά την κατάθεση αναφορών της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 14 και 16 Μαρτίου, «σχετικά με την εξαφάνιση/επαναπροώθηση (;) των 3 Τούρκων κομάντος επί ελληνικού εδάφους στις 16 ή 17 Φεβρουαρίου 2017», δεν έχει δοθεί γραπτή εισαγγελική παραγγελία προανακριτικών πράξεων ούτε έχουν κληθεί μάρτυρες η ίδια και οι δύο Τούρκοι, πρώην κομάντος, εντολείς της.
Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίες δήλωσαν πως θα τοποθετηθούν αρμοδίως, αν τους το ζητήσει η Εισαγγελία.
efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια