Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τόσκας: Επιπόλαια ενέργεια της ΠΟΑΣΥ για τα Εξάρχεια - Θα την πάρουν πίσω

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, χθες, 14 Ιουνίου 2017, έδωσε συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Real FM 97.8 και στους δημοσιογράφους Νίκο Μπογιόπουλο και
Μανώλη Κοττάκη.
Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης: 

Δημοσιογράφος: Πάμε λοιπόν όπως σας προαναγγείλαμε στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό, τον κύριο Νίκο Τόσκα. Κύριε Υπουργέ καλησπέρα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Μπογιόπουλε καλησπέρα.

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα κύριε Υπουργέ. Καταρχάς να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι ήσασταν στη Λέσβο μετά το μεγάλο σεισμό, δώστε μας μια εικόνα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με εντολή του Πρωθυπουργού πήγαμε αμέσως με ένα ελικόπτερο, εγώ, μια ομάδα Ε.Μ.Α.Κ., διασωστών δηλαδή, ο σεισμολόγος ο κύριος Λέκκας και από το Υπουργείο Υποδομών, προκειμένου να εκτιμήσουμε άμεσα την κατάσταση και να δώσουμε οδηγίες. Με το που φτάσαμε είδαμε την κατάσταση, κάναμε σύσκεψη με τους τοπικούς, την Περιφερειάρχη, το Δήμαρχο και πήραμε γρήγορα αποφάσεις, πρώτα για την διάσωση αν χρειαζόταν -ευτυχώς δεν υπήρχαν μεγάλες απώλειες αλλά ήταν η τραγική απώλεια της γυναίκας αυτής και κάποιοι τραυματίες- αλλά και για το πού θα βγάζανε τη βραδιά οι άνθρωποι προχθές. Και στη συνέχεια πήραμε αποφάσεις για τα επόμενα βήματα, δηλαδή χθες πήγε ο κύριος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς, έκαναν αυτοψίες, έκαναν εκτιμήσεις και νομίζω ότι έχουν βγει τα πρώτα συμπεράσματα.

Δημοσιογράφος: Να έρθουμε στο θέμα για το οποίο σας καλέσαμε κύριε Υπουργέ. Σήμερα μάθαμε ότι είχατε μια συνάντηση, είχε συνάντηση η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τις αρχές του Μενιδίου. Τι προέκυψε από αυτή τη συνάντηση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Για την ακρίβεια είχαμε χθες το βράδυ μια πρώτη συνάντηση και στη συνέχεια δώσαμε ραντεβού για σήμερα όπου εξετάστηκαν τα διάφορα μέτρα τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια της περιοχής, μιας περιοχής που ξέρει όλος ο κόσμος ότι επί αρκετές δεκαετίες έχουν συσσωρευτεί πολλά προβλήματα εκεί, το χαλί κάτω από το οποίο κρύβονταν όλα τα προβλήματα της Αττικής δηλαδή και όχι μόνο. Αποφασίστηκε μια σειρά μέτρων, οι άνθρωποι έφυγαν ικανοποιημένοι, μας είπαν προφανώς ότι όλα θα κριθούν στην πράξη, συμφωνώ και εγώ σε αυτό. Δηλαδή τί αποφασίστηκε, θα φτιαχτεί μια καινούργια αστυνομική δομή με ένα τμήμα επιχειρήσεων, θα ενισχυθεί η αστυνομική δύναμη του τοπικού αστυνομικού τμήματος, θα υπάρχει σταθερή παρουσία Ο.Π.Κ.Ε. δηλαδή Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής και ομάδες Δ.Ι.ΑΣ, μια ομάδα Τροχαίας και θα αυξηθεί η παρουσία η αστυνομική με στοχευμένες παρεμβάσεις σε κάποιους τομείς του δήμου.

Δημοσιογράφος: Και θα μετακινήσετε από ότι έμαθα την Υποδιεύθυνση..

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η Υποδιεύθυνση είναι ένα άλλο μέτρο που ήδη έχει αποφασιστεί εδώ και αρκετό καιρό από το δήμο Φυλής, από το Αιγάλεω, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, η οποία θα μετακινηθεί από το Αιγάλεω στη Φυλή. Εκεί κάναμε μια πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο Φυλής που θα μας δώσει κάποια οχήματα και θα του δώσουμε προσωπικό και άλλα μέσα.

Δημοσιογράφος: Το ερώτημα κύριε Υπουργέ είναι το εξής. Τί μεσολάβησε από την πρώτη σας αντίδραση για την οποία επικριθήκατε από την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι δηλαδή τελικά υπάρχουν άβατα, μέχρι σήμερα που αποδεικνύεται με αυτά τα οποία μας λέτε ότι μπορεί η Αστυνομία να πάει εκεί, να είναι επιτόπου και να μην υπάρχουν άβατα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, θα πρέπει τα πράγματα να τα δούμε χωρίς υποκρισίες και χωρίς πέπλα, γιατί εδώ και κοντά ενάμιση χρόνο φωνάζω συνέχεια ότι το πραγματικό άβατο και τα πραγματικά προβλήματα είναι στη Δυτική Αττική, μια περιοχή όπου, να θυμίσω μια μόνο περίπτωση ή αν θέλετε πάμε και ιστορικά πως εξελίχθηκε η παραβατικότητα και η εγκληματικότητα στην περιοχή: Από το 2014 ο κύριος Δένδιας έπαιρνε με αστυνομικές κλούβες τους ναρκομανείς από την Αθήνα, τους μετέφερε πάνω, τους εγκατέλειπε και τους απαγόρευε την πρόσβαση προς τα εδώ και δημιουργήθηκε έτσι το τεράστιο πρόβλημα, αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα: η πιάτσα, η αγορά ή όπως θέλετε πέστε το, των ναρκομανών που έχει αυτούς που πουλάνε από την μία μεριά και αυτούς που αγοράζουν από την άλλη. Λοιπόν εκεί είναι τα προβλήματα διαπιστωμένα, τεράστια προβλήματα, εκεί βρίσκονται οι πιο προβληματικές περιοχές στην Ελλάδα. 

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν όμως εδώ δύο τρία ζητήματα, το πρώτο είναι η διαχείριση της καθημερινότητας όπως προέκυψε από το τραγικό περιστατικό. Υπάρχει το άλλο ζήτημα το οποίο θα μου πείτε κατά πόσο σας προβληματίζει το γεγονός ότι όσες φορές η αστυνομία συλλαμβάνει, μετά αυτοί που προσάγονται στη δικαιοσύνη αφήνονται ελεύθεροι και αρχίζουν τα πανηγύρια με καταλήξεις σαν την προχθεσινή. Σας εμποδίζει ο νόμος; Εννοώ χρειάζεται αλλαγή ο νόμος όταν συλλαμβάνεται κάποιος ο οποίος κάνει εμπόριο ναρκωτικών ούτως ώστε να υπάρχει μια αίσθηση ότι τηρείται η νομοθεσία; Γιατί όταν ο αστυνομικός για τον οποίο διαμαρτυρόμαστε συλλαμβάνει και την επομένη βλέπει ότι κυκλοφορεί ελεύθερος αυτός ο οποίος συνέλαβε, υπάρχει ένα ζήτημα και υπάρχει ένα τρίτο θέμα οι λεωφόροι της διακινήσεως εννοούμε από τις όμορες γειτονικές χώρες.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καταρχάς, έτσι είναι όπως τα λέτε, Αλλά ξέρετε πόσο περίπλοκο είναι το θέμα των ναρκωτικών, πολλοί από τους χρήστες είναι συγχρόνως και βαποράκια μικρής ή μεγαλύτερης δόσης και μη νομίζετε ότι κανένας παίρνει σακίδιο με πολλά κιλά και κυκλοφορεί, μικρές - μικρές ποσότητες γίνεται αυτή η διακίνηση. Το μεγάλο πρόβλημα λέγεται Αλβανία για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Πιάνουμε τους τελευταίους έξι μήνες, έχουμε πιάσει κοντά 10 τόνους κάνναβη που προερχόταν από τα αλβανικά σύνορα. Είναι η κατάσταση απαράδεκτη για κυρίαρχη χώρα, για χώρα που θέλει να λέγεται σοβαρή να έχει τέτοια μεγάλη καλλιέργεια ναρκωτικών. Ένα μέρος από αυτά τα ναρκωτικά πηγαίνει και σε αυτή την περιοχή και στη συνέχεια διακινείται και στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές κάνουμε ότι μπορούμε, γιατί όπως είπα 10 τόνους έχει πιάσει η αστυνομία αλλά όταν υπάρχει μια ανεξέλεγκτη παραγωγή, από κει τί να πρωτοκάνεις; 

Δημοσιογράφος : Τα επισημάναμε και εμείς χθες εδώ αυτά που λέτε, καθώς είναι γνωστό ότι είναι ζήτημα κεντρικό στην προεκλογική εκστρατεία στην Αλβανία, το ζήτημα του καρτέλ, αλλά σας ρώτησα και για το νόμο, δηλαδή πώς συλλαμβάνονται και αφήνονται ελεύθεροι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Θα σας απαντήσω. Είναι μεγάλο πρόβλημα για τις αστυνομικές αρχές αυτό, γιατί είτε καταδικάζονται με αναστολή αυτοί που κάποιοι που έχουν ποσότητες όχι μικρές, λίγο παραπάνω από μικρές, αλλά από την άλλη μεριά να λάβουμε υπόψη μας τις δυσκολίες των ναρκομανών που είναι συγχρόνως και βαποράκια και προμηθευτές. Ίσως πρέπει να επανεξεταστούν κάποια πράγματα, γιατί κάθε μέρα ένας μεγάλος αριθμός ναρκομανών κυκλοφορεί στην περιοχή σε αναζήτηση δόσης.

Δημοσιογράφος: Οι κάτοικοι του Μενιδίου και όχι μόνο του Μενιδίου, ζούν σε συγκεκριμένες συνθήκες, με εγκληματικότητα που ξεπερνά τα όρια πολλών περιοχών της Αττικής, με τα σημεία που γίνεται το εμπόριο ναρκωτικών σε μίνι μάρκετ ή ίσως και σε σούπερ μάρκετ πρέζας. Υπάρχουν ολόκληρα οπλοστάσια από ό,τι ακούμε. Ακούμε από τους κατοίκους ότι βρίσκουν αδέσποτες σφαίρες στο δρόμο, στα σπίτια τους. Συγκράτησα προηγουμένως αυτό που είπατε. Αυτό είναι ένα φαινόμενο αρκετών δεκαετιών και η ερώτηση που τίθεται είναι, μία άλλη χώρα, η Ελλάδα, που επίσης θέλει να λέγεται σοβαρή, γιατί δεκαετίες, όπως εσείς είπατε προηγουμένως, παρακολουθεί αυτό το φαινόμενο; Το κράτος, που λέγεται Ελλάδα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γιατί σας είπα ότι ήταν το βολικό χαλί, κάτω από το οποίο αποκρύπτονται τα προβλήματα. Θυμόμαστε όλοι παλιά, οι παλιότεροι, τί εμπορεύονταν οι Ρομά: χαλιά και καρέκλες. Παράτυπα, παράνομα, ό,τι θέλετε, αλλά μικρό το κακό. Πώς αυτοί οι άνθρωποι από τα χαλιά και τις καρέκλες πήγαν -ένα μέρος από αυτούς, οι περισσότεροι είναι φιλήσυχοι άνθρωποι- πήγαν στο εμπόριο ναρκωτικών και καλάσνικοφ, είναι ένα ζήτημα. Είναι ένα ζήτημα πώς αφέθηκαν τόσα χρόνια να δημιουργηθούν το στρατόπεδο Καποτά, οι διάφορες περιοχές οι προβληματικές της Δυτικής Αττικής και ποιούς βόλευαν όλα αυτά τα χρόνια. Σας είπα ένα παράδειγμα πριν για το 2014. Εάν πάμε λίγο παλιότερα, δηλαδή ουσιαστικά από το 1990 και δώθε, τότε θα βρούμε κι άλλα παραδείγματα που διώχνονταν από τη μια περιοχή έντεχνα για να ησυχάσει μια περιοχή, γιατί έτσι βόλευε προεκλογικά τοπικούς άρχοντες, πολιτικούς παράγοντες κ.τ.λ. και να πάνε σε άλλη περιοχή και θυμάστε τί έχει γίνει διαχρονικά με τα λεφτά που δίνονταν προκειμένου κάποιος να ψηφίσει συγκεκριμένα κόμματα και όλα αυτά τα απαράδεκτα πράγματα. Δηλαδή, από το 1990, συνδέθηκε το θέμα των ναρκωτικών με το θέμα της περιοχής, στη συνέχεια το 2000 ήρθαν κι άλλοι άνθρωποι, από διάφορες χώρες και εγκαταστάθηκαν σε αυτή τη περιοχή. Ο βολικός χώρος, όπου θάβονταν τα προβλήματα ή θάβονταν και οι άνθρωποι.

Δημοσιογράφος: Θέλω να σας ρωτήσω και ξέρω την παιδεία σας. Λόγω της παιδείας σας, αναφέρομαι στην πολιτική σας παιδεία, η ερώτηση που θα κάνω δε θα σας ξενίσει και θα την αντιληφθείτε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ.

Δημοσιογράφος: Η σχέση που έχουν μηχανισμοί του κράτους, όπως για παράδειγμα και η αστυνομία, με την εγκληματικότητα, υπάρχουν ή δεν υπάρχουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, αυτές τις μέρες βλέπω να υπάρχει αρκετή φημολογία γύρω από διεφθαρμένους αστυνομικούς, διεφθαρμένους μηχανισμούς και όλα αυτά τα πράγματα. Εγώ δεν λέω ότι δεν υπάρχουν τέτοια περιστατικά, αλλά είναι περιστατικά και όχι γενικευμένες καταστάσεις. Έχουμε πιάσει αρκετούς, το ξέρετε, και αστυνομικούς και άλλους, οι οποίοι ήταν διεφθαρμένοι, ήταν σε κυκλώματα και έχουν τιμωρηθεί, έχουν προσαχθεί στη δικαιοσύνη. Σήμερα πιάσαμε δύο τόνους ναρκωτικά και στο εμπόριο αυτό εμπλέκονταν ένας αστυνομικός και ένας υπαξιωματικός του στρατού. Δεν χαριζόμαστε σε κανέναν.

Δημοσιογράφος: Συγγνώμη Μανώλη μου και επειδή γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο στον οποίο επιχειρείται να προσδοθούν φυλετικά χαρακτηριστικά στο έγκλημα, ήταν και Έλληνες μέσα σε αυτούς που πιάσατε, έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μα, προφανώς σε όλες τις περιπτώσεις, η βολική κατάσταση είναι να πούμε ότι φταίνε οι Ρομά, φταίνε οι Αλβανικής καταγωγής και όλοι οι άλλοι είναι καθαροί. Αυτά είναι παραμύθια, σε όλες τις περιπτώσεις, το αποδεικνύουν οι αριθμοί, ήταν διαφόρων καταγωγών άνθρωποι και επομένως να μην βολεύονται κάποιοι στο ότι φταίνε οι Ρομά, φταίνε οι υπόλοιποι, όσοι έχουν συμφέρον βολεύονται με διάφορες καταστάσεις.

Δημοσιογράφος: Το περιστατικό με τους δύο τόνους που μας περιγράψατε ήταν Αττική, Λεκανοπέδιο ή αλλού;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, είναι Κορινθία, Αττική και σε κάποιες άλλες περιοχές.

Δημοσιογράφος: Επιτρέψτε μου να επιμείνω στο προηγούμενο ερώτημα, στο τρόπο σκέψης που αποτυπώθηκε με το προηγούμενο ερώτημα, υπάρχει άποψη και νομίζω είναι ορθή ότι δεν υπάρχει παρακράτος εάν δεν το θέλει το κράτος, και δεν υπάρχει παραβατικότητα αν αυτή δεν διαπλέκεται με εκείνους οι οποίοι την αντιμετωπίζουν ή θα έπρεπε να την αντιμετωπίζουν. Υπάρχει πολιτική κάλυψη στο φαινόμενο της εγκληματικότητας διαχρονικά; Εσείς έχετε διαπιστώσει κάτι τέτοιο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, με το «διαχρονικά» μη πάμε στο «άρα και σήμερα». Εγώ δεν θέλω να τροφοδοτήσω θεωρίες συνομωσίας. Υπήρχαν, είτε αδιαφορία είτε φαινόμενα μετατόπισης του προβλήματος σαν και αυτά που είπα πριν. Προφανώς και σε όλα αυτά τα χρόνια που είπα και από το 1990 και δώθε, δεν μπορώ να φανταστώ ότι ήταν κάποιος πολιτικός παράγοντας ο οποίος ευνοούσε το εμπόριο ναρκωτικών. Όχι. Απλά βόλευε η μετακίνηση των ανθρώπων, των ναρκομανών, των άρρωστων αυτών ανθρώπων από τη μια περιοχή στην άλλη. Αναπόφευκτα δημιουργείτο και μια κατάσταση που βόλευε κάποιους άλλους. Με αυτή την έννοια υπήρχε αυτή η σύνδεση και όχι με την έννοια που ξέραμε παλιά σε χαλεπούς καιρούς, όπου εκεί ήταν απόλυτα συνδεδεμένο το παρακράτος με το…..

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ εξαιρέσατε το σήμερα. Ωστόσο η κριτική που ασκείται στην 
Κυβέρνηση από πολλούς και από την αντιπολίτευση...

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν σημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχουν προβλήματα. Συγνώμη.

Δημοσιογράφος: Ναι. Λέω λοιπόν, η κριτική που ασκείται είναι ότι με τον νόμο του κυρίου Παρασκευόπουλου αφέθηκαν ελεύθεροι εγκληματίες, άνθρωποι που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα, με συνέπεια να έχουν ροπή και για επιστροφή στο έγκλημα και βεβαίως με τις ρυθμίσεις αυτές να διευκολύνονται και οι αναστολές. Είπατε πριν ότι πρέπει να επανεξεταστούν κάποια πράγματα. Δεν λέω μόνο για τα ναρκωτικά. Ρωτώ και για τα ναρκωτικά βεβαίως. Υπάρχει τώρα εκ του αποτελέσματος ένα ζήτημα πια αναθεώρησης του νόμου; Καθώς εκ του αποτελέσματος από τη μία μεν, μπορεί να αποσυμφορήθηκαν φυλακές, αλλά από την άλλη τουλάχιστον έχουν καταγραφεί 4-5 μεγάλα εγκλήματα, τα οποία οφείλονται σε ανθρώπους, οι οποίοι απελευθερώθηκαν χάρη στο συγκεκριμένο νόμο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Υπάρχει όπως ξέρετε, μια θεωρία της λογικής "πονάει κεφάλι-κόψει κεφάλι" και της λογικής που υπάρχει - αν είναι λογική αυτό που υπάρχει και σε κάποιες χώρες με απολυταρχικά καθεστώτα - όπου σου κόβουν το χέρι, σου κόβουν το κεφάλι κ.τ.λ., άμα κάνεις κάτι. Υπάρχει και από την άλλη μεριά, μια λογική συγχωρητικής αντίληψης, ή αντίληψης επανόρθωσης στην κοινωνία. Και υπάρχουν όμως και ενδιάμεσες αντιλήψεις που πρέπει να βλέπουν τα πράγματα στο μέτρο και στο μέγεθος που πραγματικά είναι. Εμείς νομίζω ότι πρέπει να δούμε τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση. Πέρα από τα άκρα υπάρχει και ο δρόμος της καμήλας.

Δημοσιογράφος: Κάντε μας μετάφραση την καμήλα όμως.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να αφήσουμε τους νομικούς και τους ειδικούς να μιλήσουν για τους νόμους κι εγώ να μιλήσω για την εφαρμογή των νόμων;

Δημοσιογράφος: Άρα να υποθέσω με αυτό που μου λέτε ότι υπάρχει προεργασία, προετοιμασία από νομικούς.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι νομικοί ανήκουν σε άλλο Υπουργείο και οι κατευθύνσεις στους νομικούς δίνονται από άλλο Υπουργείο. Μην παρεξηγηθώ.

Δημοσιογράφος: Εντάξει. Αλλά ως αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη;...

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να σας πω επίσης, θα ήθελα οπωσδήποτε και αυτό προτείνω, μια αυστηροποίηση στο θέμα της εμπορίας των ναρκωτικών, μια αυστηροποίηση στο θέμα της κατοχής και της χρήσης παράνομα όπλων. Επομένως, πιστεύω ότι σε αυτά τα δύο θέματα μπορεί να υπάρξει αυστηροποίηση.

Δημοσιογράφος: Τι σημαίνει αυστηροποίηση;
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δηλαδή, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που για διακινητές ναρκωτικών -όχι το ένα τσιγαριλίκι και το "ένας χρήστης είχε μια πολύ μικρή ποσότητα"- υπάρχει αρκετή ανοχή από πλευράς δικαιοσύνης. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να υπάρχει ανοχή γι αυτούς που εμπορεύονται ναρκωτικά. Το ίδιο και για το θέμα των όπλων που είπα πριν.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ο νόμος είναι ο νόμος. Ο τρόπος με τον οποίο αυτός καταγράφει, επιμερίζει ποινές κ.λπ., το γεγονός όμως - ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας- υπάρχει το έθιμο της οπλοχρησίας στην Κρήτη. Έτσι, άλλο αυτό και άλλο πάνω σε αυτό το έθιμο να πατάνε κάποιοι, να νομιμοποιούν, εντός εισαγωγικών, τη χρήση των καλάσνικοφ, των ούζι, κάτω από τα οποία γίνεται άλλου τύπου εμπόριο. Έτσι δεν είναι; Εδώ ο νόμος, όποιος κι αν είναι, δεν αποτρέπει να πάμε να τους τσιμπήσουμε αυτούς φαντάζομαι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστά το λέτε.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν τους τσιμπάμε;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστά το λέτε. Και πιστεύω αναφέρεστε και σε κάποιες περιπτώσεις κηδειών, γάμων, επισήμων, μη επισήμων κ.τ.λ., όπου γίνεται όχι απλά χρήση, αλλά βλέπουμε χρήση όπλων που ρίχνουν κατά ριπάς. Ξέρετε η διαφορά του "κατά ριπάς" και του "κατά βολή" έχει και σε κάποιες χώρες μεγάλη σημασία. Το "κατά ριπάς" είναι πολεμικό όπλο. Δεν είναι απλή περίπτωση.

Δημοσιογράφος: Σύμφωνοι. Γιατί δεν τους τσιμπάμε; Και υπερκοριούς έχουμε και όλα τα συστήματα ασφαλείας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και τηλεοράσεις που τους βλέπουμε έχουμε.

Δημοσιογράφος: Γιατί δεν τους πιάνουν;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ πρέπει να αφήσουμε τις διάφορες θεωρίες περί εθίμων και να αρχίσουμε -και θα αρχίσουμε- να συλλαμβάνουμε. Γιατί δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ βλέπω να έχουμε κυβερνητική κρίση με αυτά που λέτε με τον κύριο Πολάκη.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να μιλήσω; Δεν είναι βέβαια αυτά τα φονικά που βλέπουμε σε άλλες περιπτώσεις...

Δημοσιογράφος: Αστειεύομαι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να πω και κάτι που δεν το ξέρουν κάποιοι. Νομίζουν ότι άμα πυροβολήσουν στον αέρα κανένας δεν σκοτώνεται. Η βλητική λέει - να μπω λίγο στα τεχνικά, θα μου επιτρέψετε - με όση ταχύτητα φεύγει η σφαίρα, η βολίδα από την κάνη, με άλλη τόση ταχύτητα πέφτει εκεί που πέφτει. Άρα σκοτώνουν πολλές φορές, όπως είδαμε δυστυχώς τελευταία την περίπτωση του νεαρού, της τραγικής αυτής απώλειας.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει εκεί κάποια εξέλιξη, μιας και το αναφέρατε; Με την αναζήτηση του δράστη;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, συνεχίζονται οι έρευνες για να βρεθεί το όπλο. Γιατί αν δεν βρεθεί το πιστόλι για να ταυτιστεί με τη βολίδα που βρέθηκε στο σώμα του άτυχου παιδιού, δεν μπορεί να υπάρξει κατηγορία.

Δημοσιογράφος: Ήθελα να σας το κάνω αυτό το ερώτημα. Η αστυνομία -επισημαίνω δεν αναφέρομαι στη δική σας θητεία μόνο, στη δική σας κυβέρνηση - η αστυνομία δεν λειτουργεί αυτόνομα. Είναι προφανές ότι λειτουργεί με πολιτικές εντολές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εργαλείο του κράτους.

Δημοσιογράφος: Τουλάχιστον σε συνθήκες αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Έχουμε παρατηρήσει όσοι έχουμε κατέβει πάνω από μία φορά σε πορείες ότι αυτά τα όργανα, τα οποία είναι όργανα νόμιμης καταστολής - δεν τα λέγαμε στην πολιτική οικονομία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστό.

Δημοσιογράφος: Δείχνουν μία εξαιρετική αποφασιστικότητα κι ένα ιδιαίτερο...

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έχουν το δικαίωμα της βίας.

Δημοσιογράφος: Ναι. Της νόμιμης βίας. Λοιπόν, δείχνουν μια ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και ένα εξαιρετικό ζήλο όταν είναι να αντιμετωπίσουν αυτό που παλιά και εσείς φαντάζομαι λέγατε “εχθρός λαός”. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις σε τέτοιες περιπτώσεις είναι άψογες, δε μπορεί, θα υπάρχουν φαντάζομαι τρόποι να βρεθεί η ίδια αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση φαινομένων που κουβεντιάζουμε; Τι είναι αυτό που το εμποδίζει;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Μπογιόπουλε, θυμάστε πριν δύο χρόνια μέχρι πριν δύο χρόνια, πόση αποφασιστικότητα, θα έλεγα και αποτελεσματικότητα και ισχυρή αντιμετώπιση, υπήρχε απέναντι στις διαδηλώσεις, με τις βροχές των δακρυγόνων, με την πολύ μεγάλη καταστολή. Εδώ κληθήκαμε και αυτό προσπαθώ εδώ και ενάμιση χρόνο, δυο χρόνια κοντά, να γυρίσουμε το κλίμα και να κάνουμε μια αστυνομία, από αστυνομία καταστολής σε αστυνομία αντιμετώπισης του κοινού εγκλήματος, κύρια γιατί αυτό είναι το συμφέρον του λαού και των απλών ανθρώπων. Βλέπετε ότι έχουν τόσα προβλήματα απανωτά από μεταναστευτικό μέχρι οτιδήποτε, αν θέλετε και υπερβολές πολλές φορές που συμβαίνουν γιατί έπεσε ένα δακρυγόνο ενώ παλιά έπεφταν βροχή και δεν έτρεχε τίποτα, αλλά τώρα το ένα δακρυγόνο γίνεται κύριο ζήτημα και μερικές φορές μπορεί να είναι πράγματι θέμα. Και θυμάστε επίσης τί γινόταν με τα περιστατικά απανωτά που έβγαινε ένας πολίτης από το αστυνομικό τμήμα και του έδιναν το τηλέφωνο της Χρυσής Αυγής για να απευθυνθεί και να έχει καλύτερη αποτελεσματικότητα και να κάνει τη δουλειά του. Αυτά τα φαινόμενα έχουν εξαλειφθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό σε δύο χρόνια. Θα μου πείτε, εντάξει, γιατί δεν αλλάξατε τον κόσμο ολόκληρο, δεν έγινε μια αστυνομία όπως τη θέλουμε. Θέλουν δουλειά κάποια πράγματα και δεν είναι εύκολο.

Δημοσιογράφος: Επικροτείτε την πρωτοβουλία της Π.Ο.ΑΣ.Υ. να διοργανώσει συγκέντρωση στα Εξάρχεια. Είναι σημερινή εξέλιξη και από τον αντιεξουσιαστικό χώρο έχουν πει ότι θα τους υποδεχτούν, δεν ξέρω τι είδους υποδοχή θα έχουν ρωτώ λοιπόν αν επικροτείτε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Θεωρώ είναι τελείως επιπόλαια ενέργεια - διακήρυξη και ότι θα την πάρουν πίσω γιατί δεν έχει ούτε καμία σκοπιμότητα σοβαρή, προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και πιστεύω απόλυτα θα το ξανασκεφτούν.

Δημοσιογράφος: Υπάρχει δηλαδή άβατο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν υπάρχει άβατο, αλλά τώρα δεν πρέπει ποτέ να γίνεται κάτι χωρίς σκοπιμότητα ιδιαίτερη και χωρίς να εξυπηρετείς το κοινό καλό.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω, γνωρίζετε και σχετίζεται με την κουβέντα που κάνουμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι και η φτώχεια και η κοινωνική περιθωριοποίηση δημιουργούν ένα κοινωνικό πολτό μέσα από το οποίο στρατολογούν τα κυκλώματα, εκείνους οι οποίοι κάνουν διάφορες δουλειές. Έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Απόλυτα.

Δημοσιογράφος: Η πολιτική των μνημονίων αντιμετωπίζει τη φτώχεια και την περιθωριοποίηση;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η πολιτική των μνημονίων είναι μια πολιτική που εφαρμόστηκε όχι γιατί μας άρεσε και με ευχαρίστηση και γιατί ήταν προς το συμφέρον και εξυπηρέτησε τα λαϊκά συμφέροντα. Ήταν μια πολιτική που επιβλήθηκε, μια πολιτική μέσα από συμβιβασμούς προκειμένου να εξυπηρετηθεί μια πορεία της χώρας κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτή η ιστορία των μνημονίων προφανώς δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα, προφανώς φτωχοποίησε και κόσμο και προφανώς περιθωριοποίησε και κόσμο ή οδήγησε σε παραβατικότητα κάποιους. Πιστεύουμε, ακριβώς αυτό προσπαθούμε, να σταθεροποιηθεί η κατάσταση, να υπάρξει μια κάποια ανάπτυξη, να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και έτσι μόνο, δημιουργώντας παραγωγικές δυνάμεις, θα δημιουργηθούν και καλύτερες παραγωγικές σχέσεις και θα υπάρξει κάτι καλύτερο και αν θέλετε μεγαλύτερες διεκδικήσεις από πλευράς λαϊκού κινήματος και κάποιοι δεν θα καταφεύγουν στην εύκολη λύση της αρπαγής του πορτοφολιού και θα έχουν ένα ελάχιστο μεροκάματο.

Δημοσιογράφος: Κάτι τελευταίο από πλευράς μου. Υπήρξε μια καταγγελία χθες, σας τη διαβάζω όπως ακριβώς έγινε. Υπό την ανοχή και την απάθεια της αστυνομίας, η οικογένεια του Παύλου Φύσσα προπηλακίστηκε κατά την προσέλευσή της στο Εφετείο από χρυσαυγίτες που αυτή τη φορά ήταν παραταγμένοι και στις δύο εισόδους. Θα την γνωρίζετε την καταγγελία. Τι ακριβώς συμβαίνει εκεί, ακόμα και στην αίθουσα του δικαστηρίου κύριε Υπουργέ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δυστυχώς αυτοί συνεχίζουν να προκαλούν. Δεν τους φτάνει η κατακραυγή από το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού, δεν τους φτάνει ότι κινδυνεύουν να μπούνε στη φυλακή, αλλά συνεχίζουν να προκαλούν και αυτό δείχνει σε εμάς το δρόμο της διαρκούς επαγρύπνησης απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν απειλή και για τη δημοκρατία και για το λαό μας.

Δημοσιογράφος: Επιτρέψτε, εδώ ακριβώς βρίσκεται η καταγγελία, ότι δεν υπάρχει επαγρύπνηση. Γίνεται λόγος για ανοχή και απάθεια εκ μέρους των εντεταλμένων οργάνων να περιφρουρούν τουλάχιστον την χαροκαμένη μάνα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στη συγκεκριμένη, στη μητέρα του Παύλου Φύσσα, με την οποία παλιότερα έχουμε μιλήσει και έχουμε ζητήσει όπου έχει πρόβλημα να απευθυνθεί σε εμάς, πράγματι με στεναχωρεί ιδιαίτερα, με στεναχωρεί προσωπικά αυτό το περιστατικό και θα το ερευνήσω προσωπικά να δω τι έγινε.

Δημοσιογράφος: Τελευταία ερώτηση από εμένα κύριε Υπουργέ. Έχουν εμπλοκή οι Υπηρεσίες του Υπουργείου σας στις επαναπροωθήσεις των αντικαθεστωτικών, αντι-Ερντογανικών, από τον Έβρο στην Τουρκία;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επαναπροωθήσεις δεν γίνονται. Οι Υπηρεσίες και του Υπουργείου και το ελληνικό κράτος ξέρετε ότι έχει αποδεχθεί κοντά ενάμιση εκατομμύριο κόσμο και αν θέλετε έχουμε δεχθεί στην Ελλάδα και ανθρώπους αντιφρονούντες από διάφορες χώρες, τους έχουμε αγκαλιάσει και τους έχουμε φροντίσει. Επομένως, όταν σώζουμε κόσμο και έχουμε φροντίσει τόσο κόσμο, θα ήταν παράλογο να φροντίσουμε για να διώξουμε έναν ή δύο αντιφρονούντες.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά για τη συνομιλία που είχαμε.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ σας ευχαριστώ.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια