Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Υπάρχουν και άλλοι μπάτσοι»

Γνώρισα πρόσφατα τον Μιχάλη Λώλη, τον πρώτο διακηρυγμένα γκέι αστυνομικό στην Ελλάδα και αναπληρωτή τμηματάρχη στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας. Μου είπε πολύ κοφτά ότι έχει
να αντιμετωπίσει ένα διπλό στερεότυπο: αυτό των συντηρητικών συμπολιτών μας, πού θεωρούν παράδοξο να είναι ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας ομοφυλόφιλος, αλλά και αυτό της άλλης όχθης, των αυτοαποκαλούμενων προοδευτικών, που θεωρούν αδιανόητο ένας ακτιβιστής, υπέρμαχος κοινωνικών δικαιωμάτων, να είναι «μπάτσος», όπως μου τόνισε.
Η αποστροφή του είναι από τις καλύτερες εξηγήσεις γιατί η Ελληνική Αστυνομία παραμένει ως σώμα καθηλωμένη στις μεταχουντικές αγκυλώσεις της, παρά τις προσπάθειες ορισμένων αστυνομικών, όπως ο Λώλης και ο συνάδελφός του Φωτεινός Παγιαύλας, ο οποίος επίσης έχει δώσει μάχες κατά των διακρίσεων εις βάρος προσφύγων, ΛΟΑΤΚΙ κ.ά. Το γνωστό σχήμα του αστυνομικού-«άντρακλα», που πίνει φραπέ έξω από τα Εβερεστ και δέρνει μετανάστες, αναπαρήγαγε ο βουλευτής της Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης, σχολιάζοντας το επεισόδιο της εκδίωξης αστυνομικών από το Athens Pride. «Επιτρέπεται να βλέπουμε αστυνομικούς στο Gay Pride; Είναι αστυνομία αυτή; Εχετε διαλύσει την αστυνομία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φορτσάκης. Για τον πρώην πρύτανη, διάλυση της αστυνομίας δεν είναι ο ευρέως διαδεδομένος φραπές. Είναι η συμμετοχή στη μεγαλύτερη εκδήλωση ανεκτικότητας και αποδοχής του διαφορετικού, που πραγματοποιείται στη χώρα μας. Κατά τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία απείχε επιδεικτικά από τη Γιορτή Υπερηφάνειας, η αστυνομία πρέπει να παραμείνει προσκολλημένη στο δόγμα «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών». (Είναι αστείο ότι μετά την κριτική που δέχθηκε η Ν.Δ. έψαξε, φαίνεται απεγνωσμένα, να βρει δύο-τρία μέλη της που βρέθηκαν εκεί –προφανώς όχι με την κομματική τους ιδιότητα– και μας ενημέρωσε ότι τελικά εκπροσωπήθηκε από υψηλόβαθμη διμελή αποστολή, αποτελούμενη από τον γραμματέα Κοινωνικών Δικτύων και Ειδικών Πληθυσμιακών Ομάδων του κόμματος και την αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου Τύπου.)
Χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων ανακοίνωσε ότι διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις» στα τέλη του μήνα, στην πλατεία Εξαρχείων. Να δούμε ποια υποδοχή θα επιφυλάξουν στους αστυνομικούς οι κάτοικοι του διαβόητου «άβατου». Οπως λέει κι ο Λώλης, ο ρατσισμός δεν είναι άποψη, είναι έγκλημα, τόσο όταν, όπως συμβαίνει συνήθως, εκφέρεται από αστυνομικούς, όσο και όταν, σπανιότερα, στρέφεται εναντίον τους. Μια σύγχρονη αστυνομική δύναμη έχει θέση και στο Βοξ και στο Αthens Pride.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια