Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Απέρριψε την πρόταση Σκουρλέτη η ΠΟΕ ΟΤΑ - συνεχίζει την απεργία

Την συνέχιση των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν μετά την σύσκεψη που είχαν από τις 11:00 το πρωί της Κυριακής οι εργαζόμενοι στους δήμους. Η ΠΟΕ – ΟΤΑ, με ομόφωνη απόφασή της
απορρίπτει την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών.
Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ» ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νίκας Τράκας, είπε ότι «θα κάνουμε όσες συναντήσεις χρειάζεται για να λυθεί το πρόβλημα».
Οι εργαζόμενοι ωστόσο δεν εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη διάταξη που προωθεί η κυβέρνηση, με τον κ. Τράκα να επισημαίνει ότι «η νομοθετική ρύθμιση απέχει από αυτά που λέμε εμείς» και «στέλνει 10.000 εργαζόμενους στο σπίτι». «Η ρύθμιση Σκουρλέτη δεν πιάνει ούτε έναν εργαζόμενο», είπε.
Σύστησε πάντως στην κυβέρνηση να συμβουλευτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ώστε να δώσει μια λύση στο πρότυπα του διατάγματος Παυλόπουλου που είχε δώσει για τους συμβασιούχους ως υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. 
Με την πρόταση αυτή συμφώνησε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.
Το Σάββατο ο κ. Σκουρλέτης παρουσίασε τόσο στην ΠΟΕ - ΟΤΑ όσο και στην ΚΕΔΕ τη νομοθετική διάταξη που αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα.

Η στάση της ΠΟΕ ΟΤΑ 

«Οι νέες συμβάσεις που δίνονται δεν καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους. Η Ομοσπονδία έχει πει ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γίνουν αορίστου χρόνου. Καταλαβαίνουμε την κοινωνία, η κοινωνία καταλαβαίνει ότι έχουμε δίκιο», πρόσθεσε ο Ν. Τράκας και σε ερώτηση για το αν θα βγουν τα απορριμματοφόρα στους δρόμους, ξεκαθάρισε:
«Δεν θα βγει κανένας πριν καταλήξει η ομοσπονδία, πρόκειται για 10.000 ανθρώπινες ψυχές», ενώ πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση σε αυτή τη διαδικασία προσπαθεί να ρίξει το μπαλάκι στους δημάρχους και να φανεί ότι αυτοί απολύουν τους ανθρώπους».
Μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που κρίνει αντισυνταγματικές τις συμβάσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα και πραγματοποιούν κινητοποιήσεις. Από την πλευρά της η κυβέρνηση προαναγγέλλει νομοθετική ρύθμιση την Δευτέρα με προσωρινή παράταση σμβάσεων και διενέργεια διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις. 
Μέχρι την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στους ήδη απασχολούμενους στην καθαριότητα, θα δοθούν νέες προσωρινές συμβάσεις εξάμηνες ή οκτάμηνες.

Εκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ  τη Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί

Τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών, που προβλέπει την παραμονή στην εργασία των συμβασιούχων στην καθαριότητα των δήμων για μερικούς ακόμα μήνες, παρέδωσε σε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ ο Πάνος Σκουρλέτης.
Η ρύθμιση θα εξεταστεί από το νομικό τμήμα της ΚΕΔΕ, ενώ οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που συγκαλείται την προσεχή Δευτέρα, στις 11:30 το πρωί.
Τις επιφυλάξεις του σε συγκεκριμένα «αδιευκρίνιστα» σημεία της ρύθμισης εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο οποίος σημείωσε ότι «στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού είναι να μονιμοποιηθούν και να διατηρήσουν τις θέσεις τους οι συμβασιούχοι, ενώ για το καλό των πολιτών μας είναι ανάγκη να εξασφαλίσουμε καθαρές τις πόλεις μας».
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή Δευτέρα προβλέπει τη σύναψη νέων συμβάσεων για τους συμβασιούχους - παρατασιούχους των δήμων μέχρι να αναρτηθούν οι προσωρινοί πίνακες από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για 2.500 μόνιμες προσλήψεις στον τομέα καθαριότητας.

Παρέμβαση Μητσοτάκη τη Δευτέρα

Παρέμβαση για το θέμα των συμβασιούχων και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τα σκουπίδια αναμένεται να κάνει τη Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Την ίδια ώρα η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό στο συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως «οι κυβερνητικοί αρχιτέκτονες του σημερινού χάους στην καθαριότητα, συνεχίζουν να εμπαίζουν τους συμβασιούχους και την κοινωνία και να αγνοούν το Σύνταγμα και τη ικαιοσύνη».

Τι προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο  υπουργός Πάνος Σκουρλέτης μετά από πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου το βράδυ της Παρασκευής  η λύση θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μέσω του ΑΣΕΠ . Θα προβλέπει επίσης και την υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέχρι σήμερα στους δήμους, μέχρι να βγουν τα προσωρινά αποτελέσματα των επιτυχόντων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ο κ. Σκουρλέτης θεωρεί πως  με τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει λόγος να συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις ζητώντας από την ομοσπονδία των εργαζομένων και την ΚΕΔΕ, να συμβάλλουν ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις δουλειές τους.
Η δήλωση του υπουργού: «Μετά από τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, αποφασίστηκε να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, την Δευτέρα στη Βουλή, η οποία θα προβλέπει τη διενέργεια διαγωνισμού για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα των Δήμων.
Όσον αφορά τους εργαζόμενους που μέχρι τώρα απασχολούνταν στην καθαριότητα, θα προβλέπεται, μέσα από νέα σύμβαση, να απασχοληθούν μέχρι την ανακοίνωση των προσωρινών πινάκων των επιτυχόντων του διαγωνισμού. Μιλάμε για διαγωνισμό ο οποίος θα γίνει με ευθύνη του ΑΣΕΠ

SOS από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Εκρηκτικό κοκτέιλ με άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία δημιουργούν οι τόνοι σκουπιδιών που παραμένουν στους δρόμους των πόλεων σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, που αναμένεται να ανέβουν κι άλλο τις επόμενες ημέρες.
Ειδικότερα, το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρει:
• Η εκτεταμένη συσσώρευση και παραμονή απορριμμάτων εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, ιδιαίτερα σε περιβάλλον αυξημένων θερμοκρασιών.
• Η εκτεταμένη παραμονή σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη μικροοργανισμών, κάποιοι εκ των οποίων μπορούν να επιζήσουν γιαμεγάλο χρονικό διάστημα.
• Τα οικιακά απορρίμματα, κυρίως όταν περιέχουν υπολείμματα τροφών, ιδίως νωπών, είναι δυνατό να γίνουν μολυσματικά, όταν παραμένουν αδιάθετα για μεγάλο χρονικό διάστημα.
• Παρατεταμένη έκθεση των απορριμμάτων σε σωρούς είναι δυνατό να προσελκύσει διάφορα έντομα και τρωκτικά, τα οποία με τη σειρά τους αποτελούν φορείς νοσημάτων. Σε κατάλληλες καιρικές συνθήκες είναι δυνατή η μετάδοση παθογόνων οργανισμών από ζώα ή/και έντομα φορείς, που έχουν μολυνθεί από αστικά απορρίμματα, στον άνθρωπο μέσω δήγματος ή μόλυνσης τροφών ή νερού.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά τα κατωτέρω μέτρα πρόληψης:
1. Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:
• Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
• Συνιστάται οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν.
• Επιπρόσθετα συνιστάται η συλλογή απορριμμάτων σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
2. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά στην επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο.
3. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

thetoc.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια