Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βουλευτές της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο στη δίκη της «Χρυσής Αυγής»

Στην Αθήνα βρέθηκαν σήμερα οι ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο GUE/NGL, Άντζελα Βαλίνα (Ισπανία, Ενωμένη Αριστερά) και Χέλμουτ
Σολτς (Γερμανία, Die Linke). Η αντιπροσωπεία κατέφθασε στην Ελλάδα με σκοπό να ενημερωθεί για την εξέλιξη της δίκης της «Χρυσής Αυγής», αλλά και να παρακολουθήσουν την ακροαματική διαδικασία που διεξάγεται στη δικαστική αίθουσα των Γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόταση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε συνεργασία με άλλες προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις και να διεθνοποιηθεί η υπόθεση.
«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι μόνο ένας μικρός αριθμός ατόμων παρακολουθεί τη δίκη, μια δίκη που είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλους μας, γιατί ο αγώνας κατά του φασισμού, μας αφορά όλους», δήλωσε η Άντζελα Βαλίνα, έξω από τον χώρο των φυλακών, ενώ εξέφρασε την απορία της που δεν ηχογραφείται η ακροαματική διαδικασία.
«Η άνοδος του φασιστικού κινήματος είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλη την Ευρώπη και γι΄ αυτό το λόγο θέλουμε να διεθνοποιήσουμε την υπόθεση. Αυτή η άνοδος οφείλεται σε όλες αυτές τις πολιτικές που ασκούνται, οι οποίες προάγουν το μίσος, την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία. Αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να δει ο κόσμος τι ακριβώς συμβαίνει και ανεβαίνουν αυτές οι ιδεολογίες, και γι΄ αυτό πιστεύω ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια», τόνισε η Ισπανίδα ευρωβουλευτής.
Σημειώνεται ότι οι δύο ευρωβουλευτές της GUE/NGL είχαν επαφές με εκπροσώπους των δικηγόρων των θυμάτων της Χρυσής Αυγής, του «Παρατηρητηρίου της Δίκης της Χρυσής Αυγής» και της πρωτοβουλίας «JailGoldenDawn», ώστε να έχουν πληρέστερη ενημέρωση για την πορεία της δίκης.
Από τη μεριά του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Χέλμουτ Σολτς επισήμανε πως «θα πρέπει να υπάρχει ένας κοινός τόπος που όλοι θα πρέπει να ενστερνιζόμαστε. Είναι γεγονός ότι το μίσος κατά των μειονοτήτων, κατά των αλλοδαπών, το μίσος και η φοβία εναντίον οποιουδήποτε σκέφτεται με διαφορετικό τρόπο, γεννιούνται μέσα από την ίδια την κοινωνία». «Είναι ζητήματα βαθιά δημοκρατικά, δημοκρατικής οργάνωσης της κοινωνίας, γι΄ αυτό πρέπει οποιαδήποτε κυβέρνηση να προωθεί τέτοιου είδους προσεγγίσεις ώστε όταν αναγεννώνται τέτοιες σκέψεις, το κράτος να δείχνει τον δρόμο προς την αντιμετώπισή τους και την εξάλειψή τους. Αυτό είναι κάτι που αφορά όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όχι ορισμένους», ανέφερε ο κ. Σολτς, τονίζοντας μάλιστα πως «εμείς ως κοινωνία των πολιτών έχουμε το χρέος να προσπαθήσουμε να προωθήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, να γίνει δηλαδή μια στροφή έτσι ώστε να μην θεωρείται ο πρόσφυγας, ο μετανάστης, ή ο οποιοσδήποτε αποτελεί εν δυνάμει μειονότητα, υπεύθυνος για αυτά που δεν μας αρέσουν στην κοινωνία».
Σύμφωνα με τον κ. Σόλτς η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι κάποιο σούπερ- μάρκετ από όπου μπορούμε να παίρνουμε κατά το δοκούν αυτά που μας αρέσουν και να αφήνουμε αυτά που δεν θέλουμε. «Η Ευρώπη είναι ένας χώρος δημοκρατίας και συνύπαρξης, και αυτό προϋποθέτει ότι υπάρχουν και δικαιώματα αλλά και καθήκοντα. Το δικό μας καθήκον είναι να σβήσουμε από τον χάρτη νεοφασιστικές ή ξενοφοβικές οργανώσεις και δυνάμεις και να μην ξεχνάμε ότι η άνοδος αυτών των δυνάμεων οφείλεται στην απόγνωση που υπάρχει πολλές φορές στην κοινωνία και τον τρόπο με το οποίο εκμεταλλεύεται κανείς και χειραγωγεί αυτή την απόγνωση. Γι' αυτό πρέπει να δράσουμε πιο βαθιά στα αίτια τα οποία οδηγούν στην άνοδο αυτών των δυνάμεων», τόνισε ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, σε δηλώσεις του έξω από τις Γυναικείες Φυλακές Κορυδαλλού, αναφέρθηκε στη δίκη και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξάγεται αυτή: «Η ελληνική δημοκρατία έχει το καθήκον και το επείγον χρέος να παράσχει στο δικαστήριο όλα τα υλικά μέσα ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διεξαγωγή, αφού η σημασία της δίκης αυτής δεν είναι μόνο πολιτική, είναι πνευματική και υπαρξιακή για τον ελληνικό λαό. Επισφραγίζει μια μακρά πορεία δημοκρατίας και έρχεται να υπενθυμίσει ότι η δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη, δεν συντηρείται μόνη της, αλλά χρειάζεται την έγνοια κάθε δημοκράτη πολίτη», επισήμανε ο κ. Ξυδάκης.
Επίσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη: «Οι εγκληματίες είναι έξω και γι' αυτό θα ήθελα να καλέσω τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Χρυσή Αυγή είναι σα να μην υπάρχει, να έρθει εδώ να παρακολουθήσει δυο-τρεις ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας, να δει του 65 κατηγορούμενους, τα τρία κακουργήματα, τη μάνα του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, τις απόπειρες κατά συρροή φόνων με τις οποίες κατηγορούνται οι κατηγορούμενοι, τους 12 εν ενεργεία βουλευτές που βρίσκονται στο εδώλιο και τον τεράστιο όγκο μαρτυρικού υλικού και οπτικοακουστικών ντοκουμέντων που αποδεικνύουν αυτή την τεράστια πολυπλόκαμη εγκληματική οργάνωση που μισεί τη δημοκρατία. Να έρθει ο κ. Μητσοτάκης για να μπορεί να μιλάει στους ξένους και να λέει τι συμβαίνει στη χώρα αυτή τη στιγμή».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια