Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προέκυψαν «τέρατα και σημεία» από τις εγκληματικές οργανώσεις

Οταν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ δήλωναν ότι «έσπασε το απόστημα της εγκληματικότητας στην Κω», λίγες ώρες πριν τα αποκαλυπτήρια των εγκληματικών οργανώσεων, που εξαρθρώθηκαν, σε
συνέντευξη τύπου στην ΓΑΔΑ, δύσκολα θα πίστευε κανείς τα όσα αποκαλύφθηκαν γύρω από την δραστηριότητα των 67 μελών των κυκλωμάτων.
Η ανάκριση, όπως έγραψε η «δημοκρατική», βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, πέραν της δράσεως των εγκληματικών οργανώσεων, που διακινούσαν κοκαϊνη και κάνναβη, τα όσα έχουν προκύψει από τις αστυνομικές έρευνες για την σπείρα που διακινούσε μετανάστες.
Πιο συγκεκριμένα, εγκληματική οργάνωση, με 11 μέλη, φέρεται να διευκόλυνε την παράνομη είσοδο αλλοδαπών υπηκόων από τα παράλια της Τουρκίας στη νήσο Κω και στη συνέχεια από την Κω στην Αττική, απ’ όπου ξεκινούσε η περαιτέρω διακίνησή τους προς τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Πρόκειται για μια διεθνική εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας (ημεδαποί και αλλοδαποί), από μη επακριβώς προσδιορισμένο στην προανάκριση χρόνο και πάντως τουλάχιστον από τις αρχές του τρέχοντος έτους, διακινούσαν μετανάστες.
Από τις έρευνες των αστυνομικών του Οργανωμένου Εγκλήματος, προέκυψε συγκεκριμένα ότι μέλη της εν λόγω εγκληματικής οργάνωσης ήταν 4 ημεδαποί κάτοικοι Κω, ένας Παλαιστίνιος, ένας αλλοδαπός ονόματι «Χασάν» αγνώστων λοιπών στοιχείων, ένας Αλβανός, ένας Σύρος και τρείς Τούρκοι, οι οποίοι πέτυχαν σε δύο διαφορετικά περιστατικά διακίνησης, την 19/03/2017 και την 01/04/2017, τη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου στη χώρα, τουλάχιστον 24 αλλοδαπών μέσω των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων με τη χρήση πλωτών μέσων και σε 13 διαφορετικά περιστατικά διακίνησης, την περαιτέρω προώθηση από την Κω στην ηπειρωτική Ελλάδα (Αττική), τουλάχιστον 33 αλλοδαπών με τη χρήση των πλοίων της γραμμής Κως – Πειραιά.
Το κέρδος της εγκληματικής οργάνωσης για τα ως άνω περιστατικά διακίνησης υπολογίζεται στα 72.000 ευρώ (περίπου 3.000 ευρώ ανά διακινούμενο).
Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ηγετική θέση στην ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης, συντονίζοντας το σύνολο των εν Ελλάδι ενεργειών, ευρισκόμενος προς τούτο, σε συνεχή τηλεφωνική και δια ζώσης επικοινωνία, τόσο με τα μέλη της οργάνωσης στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία, είχε ένας 58χρονος ημεδαπός κάτοικος Κω.
Προκειμένου να εξασφαλίσουν στεγανά τα μέλη, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρημένες με ψευδή στοιχεία, «κάρτες του κιλού» κι έκαναν ευρεία χρήση διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας και ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων.
Ο 58χρονος ημεδαπός φέρεται να ελάμβανε ισχυρά μέτρα προφύλαξης, διατηρώντας «απόσταση» και μη συμμετέχοντας ενεργά στην πραγμάτωση των επιμέρους εγκληματικών πράξεων (περισυλλογή αλλοδαπών από τις παράκτιες περιοχές άφιξης στην Κω, μεταφορά στα ξενοδοχεία, συνοδεία στο λιμάνι κλπ.).
Από τις καταγραφείσες επικοινωνίες, λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από διακινούμενους αλλοδαπούς, ανάσυρση δεδομένων από τηλεφωνική συσκευή μέλους της οργάνωσης, προέκυψε ότι τα διαμένοντα στην Τουρκία μέλη, είχαν συγκροτήσει δύο υποομάδες, στην Κωνσταντινούπολη και στο Μπόντρουμ, με κεντρικά πρόσωπα έναν 33χρονο Σύρο και έναν Τούρκο, αγνώστων λοιπών στοιχείων (γνωστό είναι μόνο το όνομα του).
Οι τελευταίοι εντόπιζαν και προσέγγιζαν μετανάστες που επιθυμούσαν να προωθηθούν παράνομα από την Τουρκία στην Ελλάδα και εν συνεχεία σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Φέρονται να εισέπρατταν τοις μετρητοίς, το αντίτιμο διακίνησης, το οποίο, ανάλογα με τον επιθυμητό τελικό προορισμό, κυμαινόταν από 3.000 ευρώ (Μπόντρουμ -Κως – Αττική) έως 12.000 ευρώ (Μπόντρουμ – Κως -Αττική – Βόρεια Ευρώπη).
Οι ίδιοι με άλλα μέλη της οργάνωσης στην Τουρκία, μεριμνούσαν για την παροχή προσωρινού καταλύματος στους υπό διακίνηση αλλοδαπούς, σε μη διακριβωμένα ξενοδοχεία στο Μπόντρουμ, όπου παρέμεναν για όσο χρονικό διάστημα μεσολαβούσε μέχρι την έναρξη της διακίνησης τους.
Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στην Τουρκία φέρονται παραπέρα να παρελάμβαναν τους αλλοδαπούς από τα ξενοδοχεία και να μετέβαιναν πεζοί σε μη εξακριβωμένη περιοχή, όπου επιβιβάζονταν σε οχήματα της οργάνωσης, τα οποία τους μετέφεραν σε παραθαλάσσια περιοχή, πλησίον του Μπόντρουμ, όπου τους ανέμενε το σκάφος και ο εκάστοτε χειριστής του.
Εν συνεχεία γινόταν η επιβίβαση των διακινουμένων στο σκάφος, το οποίο άμεσα απέπλεε με προορισμό την Κω. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ το σκάφος είχε χωρητικότητα 10 περίπου ατόμων, ενώ όταν οι διακινούμενοι ήταν περισσότεροι πραγματοποιούσε διαδοχικά δρομολόγια.
Οι αστυνομικοί βρήκαν εξάλλου και έναν χάρτη της πορείας του «δουλεμπορικού» στο κινητό ενός 32χρονου κατηγορούμενου Παλαιστίνιου.
Οι μετανάστες αποβιβάζονταν στο Ψαλίδι της Κω, πλησίον δύο ξενοδοχειακών συγκροτημάτων.
Επικοινωνούσαν με 4 μέλη του κυκλώματος στην Τουρκία, που τους έδιναν οδηγίες, ενώ οι Τούρκοι ενημέρωναν τον 58χρονο ημεδαπό, έναν 48χρονο ημεδαπό και τον Παλαιστίνιο για να τους παραλάβουν.
Μάλιστα οι Τούρκοι φέρονται να έστελναν στους τελευταίους τρείς στίγματα των θέσεων των μεταναστών και φωτογραφίες της περιοχής.
Από την ίδια έρευνα φέρεται να προέκυψε ότι ο 58χρονος συντόνιζε τον 48χρονο ημεδαπό και ακόμη έναν 46χρονο ημεδαπό για την παραλαβή των μεταναστών οι οποίοι μεταφέροντο σε ξενοδοχεία, κυρίως σε τρία.
Προέκυψε ότι το πρωί της 20ης Απριλίου 2017 αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, αξιοποιώντας πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες εντός ενός ξενοδοχείου διέμεναν παράνομοι αλλοδαποί, μετέβησαν για διενέργεια έρευνας, στο πλαίσιο της οποίας εντοπίστηκαν 9 αλλοδαποί, που είχαν διακινηθεί από την εγκληματική οργάνωση.
Είχε προκύψει ότι ο 46χρονος είχε κάνει χρήση ενός ταξί ιδιοκτησίας συγγενικού του προσώπου για την μεταφορά των μεταναστών.
Οι αστυνομικοί υποστηρίζουν μάλιστα ότι ο ρόλος του τελευταίου ως οδηγού ταξί, προσέδιδε την απαιτούμενη νομιμοφάνεια στην παράνομη μεταφορά των αλλοδαπών.
Φέρεται εξάλλου να προέκυψε ότι πριν την παραλαβή των μεταναστών ο 48χρονος ημεδαπός, ο 46χρονος ημεδαπός και ένας 38χρονος Αλβανός επόπτευαν τους χώρους μεταφοράς για να βεβαιωθούν ότι δεν παρακολουθούντο.
Επιπλέον φέρεται να προέκυψε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής των αλλοδαπών στην Κω και μέχρι την επαναπροώθηση τους στην Ηπειρωτική Ελλάδα, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης μεριμνούσαν, μεταξύ άλλων, για τη σίτιση τους και την πληρωμή των ξενοδοχείων, όπου κατέλυαν προσωρινά.
Η κάλυψη των εξόδων φέρεται να γινόταν με χρήματα τα οποία έστελναν τα μέλη της οργάνωσης στην Τουρκία, μέσω της εταιρείας χρηματικών συναλλαγών «Western Union».
Ο 58χρονος ημεδαπός φέρεται να είχε εξουσιοδοτήσει τον 38χρονο Αλβανό και έναν 27χρονο ομοεθνή του τελευταίου, να παραλαμβάνουν τα χρήματα που τους αποστέλλοντο.
Φέρεται να προέκυψε ότι αν δεν αποστέλοντο τα χρήματα οι μετανάστες μεταφέροντο σε ένα ακίνητο στην Μεσαριά της Κω, ιδιοκτησίας του 38χρονου ημεδαπού.
Όταν οι διωκτικές αρχές απομάκρυναν τους μετανάστες από τα ξενοδοχεία και τους μετέφεραν στο «Hotspot» στο Πυλί, τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να μεριμνούσαν για τον εντοπισμό και την επαναμεταφορά τους στα ξενοδοχεία.
Οι υπεύθυνοι για την μεταφορά ημεδαποί φέρονται να ελάμβαναν ως αμοιβή 150 ευρώ για κάθε μεταφορά.
Προέκυψε επίσης ότι το σύνολο των εμβασμάτων αναλήφθηκαν από το ταξιδιωτικό πρακτορείο – γραφείο χρηματικών συναλλαγών στην Κω, κι ότι η εγκληματική οργάνωση εφάρμοζε και τη μέθοδο των «cash couriers», μεταφέροντας χρήματα μέσω των διακινούμενων.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, αρχικός παραλήπτης των χρημάτων στην Ελλάδα, ήταν ο 38χρονος Αλβανός που υποδεχόταν τους διακινούμενους στα ξενοδοχεία και τελικός αποδέκτης ο 58χρονος ημεδαπός.
Φέρεται να προέκυψε ακόμη ότι για την μεταφορά των μεταναστών στην Ηπειρωτική Ελλάδα ο 58χρονος είχε επικοινωνία με έναν 67χρονο ημεδαπό, κάτοικο Κω και επέλεγε το καταλληλότερο και ασφαλέστερο δρομολόγιο.
Ο τελευταίος λειτουργούσε ταξιδιωτικό γραφείο και φέρεται να εξέδιδε όλα τα εισιτήρια των διακινούμενων.
Η οργάνωση φέρεται ακόμη να εφοδίαζε τους μετανάστες με βουλγαρικά δελτία ταυτότητας, μέσω ενός 38χρονου Αλβανού.
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι το κύκλωμα βοηθούσε τους μετανάστες να «μεταμφιέζονται» σε Ευρωπαϊους πολίτες (ευπρεπή ενδυμασία, γυαλιά κ.λπ.) ενώ φέρεται σε ορισμένες περιπτώσεις να τους έβαφε τα μαλλιά και να τους κούρευε!
Στο λιμάνι περίμενε τους αλλοδαπούς, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 48χρονος συνήθως στο σιντριβάνι «Δελφίνια», επί της Ακτής Κουντουριώτου.
Οι μετανάστες τον ακολουθούσαν συνήθως πεζοί, διατηρώντας, ωστόσο, ικανή απόσταση από αυτόν, προς αποφυγή στοχοποίησής τους.
Ο ταξιτζής φέρεται να παρακολουθούσε την πορεία του ελέγχου των εισιτηρίων.
Με την άφιξη των διακινουμένων στην Αττική, ακολουθούσαν εμβάσματα από τους Τούρκους.
Υπήρξαν και περιπτώσεις περαιτέρω διακίνησης προς χώρες της Βόρειας Ευρώπης (λ.χ. Αγγλία, Σουηδία).
Προέκυψε ακόμη ότι ο 58χρονος μαζί με αλλοδαπή συγγενή του, στο διάστημα από 6/03/2017 έως και 17/05/2017, διακίνησαν συνολικά τουλάχιστον 2 κιλά κάνναβης. Ο 48χρονος ημεδαπός φέρεται να αποθήκευε σε οικία του το μεγαλύτερο μέρος της κάνναβης.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια