Γενναίο κούρεμα ως 95% σε «κόκκινους» οφειλέτες

Τελεσίγραφο σε δανειολήπτες με οφειλές από προϊόντα καταναλωτικής πίστης που αγνοούνται για... χρόνια από το γκισέ θα στείλουν το αμέσως επόμενο διάστημα οι τράπεζες, προτείνοντάς τους μία τελευταία ευκαιρία για οριστική διευθέτηση του χρέους τους, προτού αυτό καταλήξει στις εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (distress funds).

Πρόκειται για μια τελευταία ευκαιρία της μορφής «take or leave it», με την οποία τους θα δίνεται η δυνατότητα να τακτοποιήσουν την υπόθεσή τους καταβάλλοντας ένα πολύ μικρό ποσό, το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμη και στο 5% των οφειλομένων. Δηλαδή, το «κούρεμα» επί του κεφαλαίου και των τόκων, συμβατικών και υπερημερίας, είναι δυνατόν να διαμορφωθεί ακόμη και στα επίπεδα του 95%!

Χωρίς εξασφαλίσεις

Το βασικό χαρακτηριστικό των συγκεκριμένων οφειλετών είναι ότι έχουν ελάχιστα ή μηδενικά εισοδήματα και κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους ή σε κάποιες περιπτώσεις μόνο την πρώτη κατοικία τους. Οι τράπεζες έχουν ήδη σχηματίσει προβλέψεις για το μεγαλύτερο μέρος αυτών των οφειλών που μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και το 100% επί των ανεξόφλητων υπολοίπων.

Το τίμημα που προσφέρουν τα funds στις τράπεζες για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι εξαιρετικά χαμηλό, κινούμενο σε ποσοστά της τάξης του 5% ή και χαμηλότερα επί της ονομαστικής τους αξίας. Ως εκ τούτου, ό,τι εισπράξουν από εδώ και στο εξής είναι καθαρό κέρδος ή στη χειρότερη δεν θα εγγράψουν επιπλέον ζημιές. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει μία τελευταία κρούση στους πελάτες τους προτού τα χρέη πουληθούν σε τρίτους ή ξεκινήσουν επιθετικές νομικές ενέργειες.

«Το Βήμα» παρουσιάζει ενδεικτικές προτάσεις που θα υποβάλλει μέσω επιστολών τις επόμενες εβδομάδες η Eurobank σε συνολικά 110.000 πελάτες της, οι οποίοι έχουν οφειλές της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ. Με αυτές θα τους καλεί να αποπληρώσουν ένα πολύ μικρό μέρος του χρέους και ως αντάλλαγμα θα τους χαρίζει το υπόλοιπο.

Οι τρεις εναλλακτικές

Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα, οι οφειλέτες θα έχουν χρονικό περιθώριο 15 ημερών για να απαντήσουν στην πρόταση της τράπεζας. Οι εναλλακτικές που θα τους δίνονται είναι οι εξής:
Πρώτον, να αποδεχθούν την προτεινόμενη ρύθμιση καταβάλλοντας σε έξι άτοκες δόσεις ένα μέρος του χρέους, με ταυτόχρονη διαγραφή του συνόλου των τόκων και του εναπομείναντος κεφαλαίου.

Δεύτερον, να υποβάλουν συγκεκριμένη έγγραφη αντιπρόταση, καταθέτοντας παράλληλα ακριβή και επικαιροποιημένα στοιχεία της οικονομικής τους κατάστασης.

Τρίτον, να καταθέσουν έγγραφη δήλωση ότι αρνούνται να συναινέσουν σε οποιαδήποτε πρόταση της τράπεζας.

Στην τελευταία περίπτωση ή εάν ο δανειολήπτης δεν εμφανιστεί εντός δύο εβδομάδων θα χαρακτηριστεί ως «μη συνεργάσιμος», με συνέπεια τον αποκλεισμό του από τις ειδικές ευεργετικές διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Επιπλέον, χωρίς άλλη προειδοποίηση, η τράπεζα θα κινήσει νομικές διαδικασίες, όπως η καταγγελία του δανείου, η έκδοση διαταγής πληρωμής, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων, η αναγκαστική κατάσχεση της όποιας κινητής ή ακίνητης περιουσίας, ακόμη και της κύριας, αλλά και η κατάσχεση απαιτήσεων του οφειλέτη από τρίτους.
Στις ίδιες ενέργειες θα μπορεί να προβεί και το fund στο οποίο είναι πολύ πιθανό να μεταβιβαστεί η απαίτηση. Εάν δηλαδή ο πελάτης δεν αποδεχθεί τη δελεαστική πρόταση, τότε επί τους ουσίας θα είναι «οικονομικά νεκρός», αφού δεν θα έχει τη δυνατότητα να εμφανίσει οποιοδήποτε εισόδημα ή να αποκτήσει κάποιο περιουσιακό στοιχείο καθώς θα υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της κατάσχεσης από την τράπεζα ή το fund.

Παραδείγματα κουρέματος

Στις επιστολές που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα» προτείνονται τα ακόλουθα σχήματα ρύθμισης:

l Οφειλέτης με χρέη 7.534,43 ευρώ, 3.336,87 ευρώ κεφάλαιο και 4.197,56 ευρώ τόκοι, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 500,53 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 83,42 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 7.033,9 ευρώ. Κούρεμα 93,4%.

l Οφειλέτης με υφιστάμενη απαίτηση 24.157,29 ευρώ, 10.445,37 ευρώ κεφάλαιο και 13.711,92 ευρώ τόκοι, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 1.566,81 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 261,13 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 22.590,48 ευρώ. Κούρεμα 93,50%.

l Δανειολήπτης με συνολική οφειλή 15.857,81 ευρώ, 6.756,53 ευρώ κεφάλαιο και 9.101,28 ευρώ τόκοι, έχει τη δυνατότητα να πληρώσει συνολικά 1.013,48 ευρώ σε 6 άτοκες δόσεις των 168,91 ευρώ και να απαλλαγεί από τα υπόλοιπα 14.844,33 ευρώ. Κούρεμα 93,60%.
 
Γενναίο κούρεμα ως 95% σε «κόκκινους» οφειλέτες
 
 
Μάρκου Άγης
ΒΗΜΑ
 
_