Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πύρινος εφιάλτης στην Πορτογαλία - Στους 62 οι νεκροί

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στην Πορτογαλία, όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν 


και άλλοι 59 τραυματίστηκαν από τη μεγάλη δασική πυρκαγιά που έπληξε το Σάββατο την περιοχή Λεϊρία στα κεντρικά της χώρας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
«Όλες μας οι σκέψεις είναι με τις οικογένειες και τους φίλους εκείνων που πλήττονται από τις θανατηφόρες δασικές πυρκαγιές που έπληξαν αρκετές περιοχές της Πορτογαλίας», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της ΕΕ να βοηθήσει τις πορτογαλικές αρχές.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πορτογάλο ομόλογο είχε νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να του εκφράσει τα συλλυπητήρια του, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
O πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος συνομίλησε με τον ομολογό του Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, στο οποίο εξέφρασε τη συμπαράστασή του.
«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια» σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές, δήλωσε εμφανώς συγκινημένος ο πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα.
«Η προτεραιότητα είναι να σωθούν οι άνθρωποι οι οποίοι μπορεί ακόμη να διατρέχουν κίνδυνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.
Νωρίτερα ο υφυπουργός Εσωτερικών Ζόρζε Γκόμες είχε κάνει λόγο για 19 νεκρούς, οι τρεις από τους οποίους απεβίωσαν από εισπνοή καπνού. «Άλλοι 16 απανθρακώθηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους όταν παγιδεύτηκαν από τις φλόγες στον δρόμο που συνδέει το Φιγκέιρο ντος Βίνιος με το Καστανιέιρα ντε Πέρα», διευκρίνισε.
Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες Σάββατο λίγο πριν από τις 15:00 τοπική ώρα, στην κοινότητα Πεδρόγαου Γκραντ, στην περιοχή Λεϊρία.
Πάνω από 600 πυροσβέστες και 160 οχήματα συνέχιζαν κατά τη διάρκεια της νύχτας τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, οι φλόγες εξαπλώθηκαν «με μεγάλη σφοδρότητα» και «με ανεξήγητο τρόπο», κατά μήκος τεσσάρων μετώπων ταυτόχρονα.
Δύο αεροσκάφη Canadair στάλθηκαν σήμερα το πρωί από την Ισπανία για να συνδράμουν το έργο των πορτογάλων πυροσβεστών, ανέφερε ο Γκόμες.
Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Μαρσέλου Χεμπέλου ντε Σόουζα επισκέφθηκε πολύ γρήγορα τον τόπο της τραγωδίας και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους οικείους των θυμάτων, «εξ ονόματος όλων των Πορτογάλων».
Οι θερμοκρασίες χθες στην Πορτογαλία ξεπέρασαν τους 40° Κελσίου σε πολλές περιοχές, ενώ έπνεαν επίσης ισχυροί άνεμοι κατά τόπους.
Σχεδόν εξήντα δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν χθες σε όλη την Πορτογαλία. 
kathimerini.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια