Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εντολή από το 2014 για ελέγχους στο Μενίδι - Αποκαλυπτικό έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ.

Ηταν 24 Νοεμβρίου 2014 όταν, σε εσωτερικό έγγραφο με την ένδειξη «επείγον», ζητούνταν από

 υπηρεσίες της αστυνομίας η «αναπροσαρμογή - βελτίωση του εφαρμοζόμενου σχεδίου δράσης» για την εγκληματικότητα στην περιοχή Αυλίζα Αχαρνών, εκεί όπου την περασμένη εβδομάδα σκοτώθηκε 11χρονος από αδέσποτη σφαίρα κατά τη διάρκεια σχολικής γιορτής.
Το έγγραφο, που είναι στη διάθεση της «Κ», είχε κοινοποιηθεί τότε στις Υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας Αττικής και στη Δίωξη Ναρκωτικών, και αποδεικνύει τη διαχρονικότητα των προβλημάτων στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και τις δυσκολίες οριστικής επίλυσής τους. Είχε συνταχθεί έπειτα από επιστολή διαμαρτυρίας πολιτών προς την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Μεταξύ άλλων, οι κάτοικοι του Μενιδίου έθιγαν από τότε τα ζητήματα της διακίνησης ναρκωτικών και των άσκοπων πυροβολισμών, ζητώντας την παρέμβαση των Αρχών.
το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ζητούνταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες η «διενέργεια συστηματικών και αιφνιδιαστικών ελέγχων με έντονη αστυνομική παρουσία», η «σε βάθος χρόνου διάρκεια των δράσεων», καθώς και η ενεργοποίηση του πληροφοριακού δικτύου σε αυτά τα μέρη. Τα δύο βασικά ζητήματα στα οποία έπρεπε να εστιάσουν οι αστυνομικοί ήταν: 1) η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, 2) η παράνομη εμπορία, κατοχή και χρήση όπλων. Σε δύο εβδομάδες από την κοινοποίηση του εγγράφου, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής καλούνταν να αναφέρει τα αποτελέσματα των πρώτων ενεργειών της.
Εκτοτε, μέσα στο 2015, στο 2016 καθώς και τον Απρίλιο του 2017, έγιναν δράσεις που πέτυχαν την εξάρθρωση ομάδων διακίνησης ναρκωτικών με δεκάδες συλλήψεις στις περιοχές Αυλίζας και Αγίας Σωτήρας Αχαρνών. Συχνά όμως οι ποσότητες ναρκωτικών που κατάσχονταν στις οικίες των κατηγορουμένων ήταν μικρές, καθώς οι δράστες είχαν ήδη προλάβει να τις καταστρέψουν. Τα προβλήματα της περιοχής πάντως δεν εξαλείφθηκαν. Οι αφίξεις χρηστών για προμήθεια ουσιών συνεχίστηκαν, όπως και οι επιστολές διαμαρτυρίας των κατοίκων.
Οι νέες δράσεις
Χθες συζητήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., του δημάρχου Αχαρνών Γιάννη Κασσαβού και εκπροσώπων άλλων δημοτικών παρατάξεων ο νέος σχεδιασμός μέτρων ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή. Αποφασίστηκε η σταθερή παρουσία ομάδων ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ σε 24ωρη βάση, η δημιουργία στον Δήμο Αχαρνών αστυνομικής υπηρεσίας για τον συντονισμό και την εποπτεία επιχειρήσεων στη Δυτική Αττική, η ενίσχυση με προσωπικό της τοπικής αστυνομικής δύναμης και τροχονομικοί έλεγχοι σε σταθερή βάση. Η αποτελεσματικότητα των μέτρων θα ελέγχεται ανά δέκα ημέρες, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μεταφερθεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής στον γειτονικό Δήμο Φυλής. «Αισιοδοξούμε και αναμένουμε αυτό το πλάνο να εφαρμοστεί. Περιμένουμε να δούμε απτά αποτελέσματα, αλλιώς θα επανέλθουμε», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Αχαρνών Κασσαβός.
Η δημοτική αρχή δεν προτίθεται να καλέσει τους πολίτες σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας τις επόμενες ημέρες. Χθες πραγματοποιήθηκε πάντως η προγραμματισμένη πορεία. Εξω από τον οικισμό της Αυλίζας οι κάτοικοι είχαν απλώσει ένα μεγάλο πανό στο οποίο έγραφαν: «Δεν είμαστε δολοφόνοι» και ζητούσαν «να βρεθεί ο φονιάς».
Εκδήλωση αστυνομικών στα Εξάρχεια
Απρόσμενο κάλεσμα για ανοιχτή εκδήλωση συζήτησης στην πλατεία Εξαρχείων στις 29 Ιουνίου, με θέμα «Ανοιχτές και Ελεύθερες Πόλεις», απηύθυνε χθες με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. «Τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται “τυφλά” φαινόμενα βίας, που στρέφονται κατά πολιτών αλλά και αστυνομικών, τα οποία τείνουν να γίνουν “θεσμοποιημένη πραγματικότητα” με την ανοχή της επίσημης πολιτείας, που όμως η κοινωνία ουδέποτε τα αποδέχθηκε», αναφέρουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους. Καλούν για συμμετοχή στην εκδήλωση πολιτικά κόμματα και ενώσεις πολιτών. Σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου το κάλεσμα της ΠΟΑΣΥ χαρακτηρίστηκε «προκλητικό». Με ανάρτησή του στο Twitter, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε αυτή την ενέργεια. «Συγχαίρω την ΠΟΑΣΥ γι’ αυτήν τη γενναία πρωτοβουλία. Εύγε», έγραψε.
kathimerini.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια