Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Νουάρ μυθιστόρημα 17 ετών με λαθραία τσιγάρα

Μπορεί την επικαιρότητα να απασχολεί τελευταία η υπόθεση του πλοίου που εντοπίστηκε στην 

Κρήτη με λαθραία τσιγάρα, ένεκα της αδιευκρίνιστης εμπλοκής ή όχι της ΣΕΚΑΠ, ωστόσο υπάρχει υπόθεση λαθραίων τσιγάρων που… καίνε δεκαεφτά χρόνια τώρα.
Η ιστορία, που θα συνέθετε άνετα ένα ρεαλιστικό νουάρ μυθιστόρημα, ανακαλείται στη μνήμη καθώς μια έκρηξη χειροβομβίδας στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης οδήγησε στη σύλληψη ενός καταζητούμενου για την υπόθεση μετά 15 χρόνια, αναμένονται δικαστικές εξελίξεις, οι επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης κάνουν ξανά φύλλο και φτερό την ιστορία και κυρίως επίκειται η πράξη τελικής παραχώρησης σε ιδιώτες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Διότι στο λιμάνι υπάρχουν ακόμη ποσότητες κατασχεμένων τσιγάρων, οι οποίες λίγο έλειψε να κάνουν πλανητικό ταξίδι…

Ο άνθρωπος-κλειδί

Οργανισμός Λιμένος ΘεσσαλονίκηςEUROKINISSI
Στις αρχές Απριλίου τρέχοντος έτους συνελήφθη στη Βουλγαρία ο δικηγόρος Γιώργος Ανθεμίδης, ο οποίος διέφευγε δεκαπέντε χρόνια και ο οποίος καταζητούνταν για υποθέσεις λαθρεμπορίας, έχει αναφερθεί στο παραδικαστικό κύκλωμα και είναι από τους μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου (50.000.000 ευρώ). Για δεκαπέντε χρόνια ο Ανθεμίδης έμενε σε πολυτελή βίλα με πισίνα, 13 χιλιόμετρα από τα σύνορα, στο Πετρίτσι Βουλγαρίας.
Οι αρχές έφτασαν σ’ αυτόν ένα μήνα νωρίτερα, μετά την έκρηξη χειροβομβίδας στο σπίτι όπου μένουν η γυναίκα και ο γιος του στο Πανόραμα. Σημειωτέον ότι προσφάτως αποφυλακίστηκε ο αδελφός του, Ηρακλής, έπειτα από πολυετή φυλάκιση.
Ανάμεσα στις δράσεις των αδελφών ήταν και τα παράνομα τσιγάρα, καθώς υπολογίζεται ότι έχουν διακινήσει περί τα 50 εκατομμύρια πακέτα τσιγάρα, και αποκαλύφθηκε από το ΣΔΟΕ το 2001, όταν εντοπίστηκαν σε αποθήκη του ΟΛΘ περί τα 18 εκατ. πακέτα τσιγάρων (34 κοντέινερ) με διαφυγόντες δασμούς 27 εκατ. ευρώ. Κι εδώ αρχίζει η ιστορία μας, το τέλος της οποίας ακόμη δεν έχει γραφτεί.
Ο ΟΛΘ βρίσκεται στο μικροσκόπιο διεθνούς έρευνας για λαθρεμπόριο τεράστιας ποσότητας τσιγάρων από τον Μάρτιο του 2015, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση για την… εξαφάνιση άλλου φορτίου κατασχεμένων τσιγάρων από τις αποθήκες του λιμανιού! Η απίστευτη ιστορία ξεκίνησε το 2012.
Η τότε διοίκηση του Οργανισμού, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Στέλιο Αγγελούδη, αποφάσισε να πουλήσει ως «αζήτητα εμπορεύματα» 36.000 χαρτοκιβώτια με τσιγάρα που είχαν κατασχεθεί ως ύποπτα το 2001 από το ΣΔΟΕ, αν και, βάσει της διεθνούς πρακτικής, θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί.
Οι αρμόδιες τελωνειακές αρχές ωστόσο προχώρησαν στην αποδέσμευση του φορτίου, το οποίο τον Ιανουάριο του 2011 πέρασε στη διαχείριση του ΟΛΘ καθώς ο ιδιοκτήτης των τσιγάρων αρνήθηκε να τα παραλάβει, θεωρώντας ότι έχουν υποβαθμιστεί ποιοτικά.
Οι σχετικές ευρωπαϊκές και διεθνείς καλές πρακτικές άλλωστε επιβάλλουν την κατανάλωση των τσιγάρων εντός 18μήνου από την ημέρα παραγωγής τους.
Ο πραγματογνώμονας στον οποίο η ΟΛΘ Α.Ε. ανέθεσε να εκτιμήσει την αξία του εμπορεύματος διαπίστωσε ότι τα τσιγάρα, λόγω της σοβαρής αλλοίωσης που υπέστησαν από τη δεκαετή παραμονή τους σε ακατάλληλες αποθήκες του ΟΛΘ, έχασαν το 90% της αξίας τους.
Παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του ΟΛΘ διενήργησε διαγωνισμό για την εκποίηση των ακατάλληλων τσιγάρων, με τιμή εκκίνησης το 1,4 εκατ. ευρώ.
Οι πρώτες τρεις προσπάθειες δημοπράτησης απέβησαν άκαρπες και στη νέα σχετική Διακήρυξη Εκποίησης Αζήτητων Εμπορευμάτων το τίμημα περιορίστηκε στις 450.000 ευρώ, οπότε στις 21 Μαρτίου 2012 τα τσιγάρα κατακυρώθηκαν έναντι 451.000 ευρώ στην εταιρεία NTP RINIA-XH, η οποία είχε ιδρυθεί μόλις ένα μήνα πριν στο Κόσοβο.
Σύμφωνα με την εκτίμηση βρετανικής εταιρείας καταπολέμησης οικονομικού εγκλήματος (HM REVENUES & CUSTOMS), η πλειοδότρια εταιρεία δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να «χτυπήσει» το συγκεκριμένο φορτίο τσιγάρων…

Οι αγοραστές

Ως εκπρόσωπος της RINIA εμφανίστηκε και κατέθεσε εγγύηση συμμετοχής (1.000 ευρώ) στη δημοπρασία ένας Ελληνας πρώην παίκτης του χάντμπολ, ενώ εντός των επόμενων 5 ημερών έγιναν τρεις καταθέσεις μετρητών συνολικού ύψους 450.000 ευρώ σε λογαριασμό της ΟΛΘ Α.Ε.
Τα μεγαλύτερα ποσά κατέθεσε στην Τράπεζα Πειραιώς ο Pavlov Vancho, ο οποίος εμφανίστηκε και ως ο ιδιοκτήτης του μεγάλου φορτίου τσιγάρων, για το οποίο αρχίζει να αναζητά αγορές. Τα 20 κοντέινερ φορτώθηκαν με προορισμό το Ρότερνταμ της Ολλανδίας και την Κωνστάντζα της Ρουμανίας. Ομως δεν κατάφεραν να… πιάσουν λιμάνι!
Σύμφωνα με έγγραφο του Ευρωπαϊκού Γραφείου Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF), τα 11 εμπορευματοκιβώτια έφτασαν στο Ρότερνταμ τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Αύγουστο του 2012, αλλά «τα τσιγάρα ήταν σε πολύ κακή κατάσταση και αρνήθηκε ο υπεύθυνος αποθήκευσης να τα κρατήσει».
Η δεύτερη απόπειρα, να αποθηκευτούν στη Λιθουανία, επίσης δεν ευοδώθηκε «λόγω της χαμηλής τους ποιότητας». Την ίδια τύχη είχαν και τα έξι κοντέινερ που στάλθηκαν στη Ρουμανία τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όπου επίσης «η αποδέσμευση των τσιγάρων δεν επιτράπηκε».
Η OLAF ασχολήθηκε με την υπόθεση κατόπιν καταγγελίας που έλαβε πέντε ημέρες μετά τη διενέργεια του πλειστηριασμού από τον ΟΛΘ ότι «η αμφιβόλου φήμης εταιρεία από το Κοσσυφοπέδιο που αγόρασε τα 36.000 κιβώτια τσιγάρων (…) είχε στόχο να τα διαθέσει στην παράνομη αγορά».
Και στις 4 Μαρτίου 2015 συμπεραίνει πως «μολονότι η αγοράστρια εταιρεία είχε σκοπό να εξαγάγει τα προϊόντα αυτά στην Αφρική, παρ’ όλα αυτά έκανε τέσσερις κινήσεις για Ολλανδία και μία για Ρουμανία». Γεγονός που ενισχύει τις υπόνοιες ότι με κάποιον τρόπο διατέθηκαν στη μαύρη αγορά, αφού έκτοτε αγνοούνται…
Για τα υπόλοιπα τρία κοντέινερ που φέρεται να κατέληξαν στο Ντουμπάι δεν υπάρχει καμία αναφορά της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.
Ζητάει όμως επιπλέον ενημέρωση για τα 14 κοντέινερ με τσιγάρα που, αν και είχαν αγοραστεί από την κοσοβάρικη NTP RINIA-XH, παρέμειναν στις αποθήκες του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. «Η υπηρεσία μας θα ήθελε να παρακολουθήσει τις κινήσεις των υπόλοιπων καπνικών, σε περίπτωση που αυτά δημοπρατηθούν, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο παράνομης εμπορίας εντός της Ε.Ε.» αναφέρει.

Ο αποθηκάριος

Λαθραία τσιγάρα, αποθηκάριοςEUROKINISSI
Πρόκειται για τα τσιγάρα που ξαναπουλήθηκαν ως… αζήτητα τον Μάιο του 2014, έναντι 100 χιλιάδων ευρώ, σε κάποιον Ελληνα μεσάζοντα, για να καταλήξουν με περιπετειώδη τρόπο σε εταιρεία εμπορίας… παιδικών παιχνιδιών με έδρα το Ισραήλ! Τα 14 κοντέινερ, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται ακόμα στις αποθήκες του ΟΛΘ.
Η υπόθεση των παραπάνω κοντέινερ έχει και μία άλλη πτυχή, εξίσου ενδιαφέρουσα. Τον Νοέμβριο του 2014 το Τελωνείο Θεσσαλονίκης ζήτησε ενημέρωση από τον ΟΛΘ για δύο κοντέινερ με τσιγάρα Marlboro που παρέμεναν δεσμευμένα από το 2000 (!) στις αποθήκες του λιμανιού.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι τα MARLBORO είχαν «εξαφανιστεί» και η τότε διοίκηση του ΟΛΘ διεξήγαγε ΕΔΕ. Το τελικό πόρισμα στηρίχθηκε σε μια εκδοχή -από τις πολλές- που «κατέθεσε» ο συνταξιούχος σήμερα και τότε αποθηκάριος, ορισμένος από την ΟΛΘ Α.Ε. ως μέλος στην Επιτροπή Επαλήθευσης των Αζήτητων Εμπορευμάτων αλλά και ως διαχειριστής της αποθήκης αζήτητων: ότι φορτώθηκαν μαζί με τα εκποιηθέντα τσιγάρα το 2012 (τα προαναφερόμενα 36.000 χαρτοκιβώτια!!!) και διοχετεύτηκαν σε χώρες εκτός Ε.Ε.
Η ΕΔΕ δεν εξέτασε τους πιθανούς άλλους τρόπους εξόδου των τσιγάρων από τις αποθήκες του ΟΛΘ. Ταυτόχρονα η ΟΛΘ Α.Ε. κατέβαλε άμεσα το ποσό των 3,6 εκατ. € στο Τελωνείο για τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους των Marlboro που είχαν βγάλει φτερά. Το Τελωνείο φαίνεται ότι, λαμβάνοντας τα χρήματα, «έκλεισε» την υπόθεση.

Ποινική δίωξη

Κανείς δεν ξέρει εάν προέβη ποτέ σε διαδικασία έρευνας για την υπόθεση των εξαφανισθέντων Marlboro, παρότι είχε την ευθύνη του ελέγχου των συγκεκριμένων κατασχεμένων και φυλασσόμενων στον ΟΛΘ φορτίων τσιγάρων από το 2000 και παρότι, όπως αποκαλύφθηκε στην πορεία, το 2005 είχε εκδοθεί οριστική δικαστική απόφαση για την καταστροφή των Marlboro, η οποία γνωστοποιήθηκε στο Τελωνείο αλλά ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον ΟΛΘ, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται.
Ο φάκελος που παραδόθηκε από τον ΟΛΘ στις εισαγγελικές αρχές (έγγραφα, εμπιστευτική αλληλογραφία, πειθαρχικό) ήταν ογκωδέστατος κι ελπίζουμε τα σοβαρά στοιχεία να μη χαθούν μέσα στην πληθωρική ανταλλαγή εγγράφων υπηρεσιακών παραγόντων ΟΛΘ και τελωνειακών αρχών.
Για την υπόθεση έχει ασκηθεί ποινική δίωξη κατά συγκεκριμένων προσώπων και, όπως είναι φυσικό, η διεξαγωγή της δίκης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Απόστολος Λυκεσάς - efsyn.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια