Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο "γύφτος" σκότωσε τη γιαγιά του και μετά την σταύρωσε για να μην πάει αδιάβαστη - 14χρονος Ρομά εξομολογείται




Οι Ρομά είναι έτσι. Οι Ρομά είναι αλλιώς... Μύθοι και αλήθειες. Ένας ανήλικος Ρομά,  αυτοβιογραφείται και "αυτοκοινωνείται" αναλύοντας θεσμούς και
καταστάσεις που ισχύουν στους καταυλισμούς.

Παράτησε το σχολείο επειδή ήταν "γύφτος". Αν και ηλικίας μόλις 14 χρόνων είναι ήδη  ... παντρεμένος και γλέντησε το γάμο του με πορτοκαλάδες και ουίσκι. Χρειάστηκε να ρίξει ξύλο στη γυναίκα επειδή όλοι έτσι κάνουν. Έκανε φόνο.

Είναι η δική του ιδιαίτερη οπτική, όπως παρουσιάζεται μέσα από την εμπειρία του ως έγκλειστου πλέον στις φυλακές ανηλίκων της Αυλώνας και μέσα από την διορατική- πολυπρισματική οπτική του καθηγητή εγκληματολογίας Αντώνη Μαγγανά και της συνεργάτης του, Δέσποινας Σβουρδάκου.




 "  Έκανα φόνο, αλλά πως θα ζήσω τα αδέλφια μου; Αν πας στο Μενίδι, είναι όλοι με χρυσαφικά και μεγάλα σπίτια, από τα ναρκωτικά που πουλάνε …εντάξει εγώ κάνω κλοπές και ληστείες, δεν πουλάω όμως ναρκωτικά, είναι αμαρτία από το Θεό.

-Αυτό που έκανες, δεν είναι αμαρτία;
-Ναι…δεν ήθελα, φοβήθηκα ότι θα αρχίσει να φωνάζει και θα ερχόντανε η αστυνομία."'

 Παγκοσμια το προβλημα των μειονοτητων δημιουργει δυσκολα και δυσεπιλητα θεματα σε μια κοινωνια. Θυμαμαι στον Καναδα τις ‘ρεζερβες’(περιοχες) (reserves) οπου ηταν εγκατεστημενοι και βιωναν οι αυτοχθονες ειτε Ινδιανοι ειτε Εσκιμωοι Ινουιτ. Δεδομενου οτι η Χωρα ειχε κατηγορηθει απο τον ΟΗΕ για δυσμενη μεταχειριση αυτων των κοινοτητων (πραγμα που δεν ειδα πραγματικα να υπαρχει) η Καναδικη Κυβερνηση αρχισε να χρηματοδοτει με επιδοματα η με αλλους τροπους τις κοινοτητες αυτες. Συνεβη λοιπον το εξης. Τα ατομα μετεφρασαν τα χρηματα σε αλκοολ, αγορα οπλων και δυνατων οχηματων που με τη σειρα τους οδηγησαν σε αυξηση του εμποριου ναρκωτικων και σε βιαια εγκληματα απο την αλογιστη χρηση των οπλων ιδιως στις παραμεθοριες με τις ΗΠΑ περιοχες. Η κατασταση αυτη παρουσιαζει ομοιοτητες με τα προβληματα που βιωνουν και δημιουργουν ταυτοχρονα οι Ρωμα στην Ελλαδα. Το προβλημα ειναι δυσκολο και δυσεπιλυτο εφόσον η αφομοιωση τους στην ελληνικη κοινωνια δεν ειναι ευκολη αλλα και σ υχνα επιθυμητη απο τους ιδιους.Ουτε η απομονωση ουτε η τυ φλη καταστολη αποτελουν τη λυση. Ο διαλογος και η συνεργασια αλλα και μια συνεχης και σταθερη παρουσια της πολιτειας και της αστυνομιας μπορει να συντελεσουν στο να μην καταντησουν οι χωροι αυτοι ‘στεγανα’ και απροσπελαστα γκεττο
 
Αντωνης Δ. Μαγγανάς
Ομοτιμος Καθηγητης Εγκληματολογιας
Παντειου Πανεπιστημιου


Ανθρωποκτονία από πρόθεση, με 2 αδέλφια. Αθίγγανος- 14 χρόνων. Άλλα 7 αδέλφια. :
 ''Η Μαμά στη φυλακή και μπαμπάς στο νοσοκομείο για καρδιά…΄΄42 χρονών είναι ο πατέρας μου…έπινε πολύ κρασί και κάπνιζε.. τώρα έχει βουλώσει η μία αρτηρία  θα πεθάνει..

-όχι. .μην στεναχωριέσαι.. η μαμά;
-κρατούσε ένα παιδί και τη κατηγόρησαν ότι το χτύπησε η μαμά.. είχε βέβαια μελανιές στα χέρια, το πήγαμε στο νοσοκομείο, όμως δεν το έκανε η μαμά.. έφαγε 6 μήνες. Δεν πήγαινα στη φυλακή αν την δω γιατί  δεν είχα λεφτά .Ποτέ δεν είχα λεφτά…δεν με νοιάζει για μένα.. για τα αδέλφια μου, να τους δώσω γάλα να φάνε.. τα αδέλφια μου…η οικογένεια μου, αυτό με νοιάζει.. βέβαια, είμαι παντρεμένος..

-πως;;;;
-Ναι.. τι σου φαίνεται περίεργο;;;

Σωστά…είναι στα έθιμα σας …
-Ναι..ο μπαμπάς μου τη βρήκε…αν δεν την έπαιρνα θα με σκότωνε…αναγκαστικά την πήρα. Πρώτα την αρραβωνιάστηκα, κάναμε γλέντι με πορτοκαλάδες, ουίσκια και μετά την παντρεύτηκα. Δεν πήγαμε σε εκκλησία, κάναμε το γλέντι, μας πέρασαν λύρες, λεφτά και χορεύαμε τσιγγάνικα τραγούδια. Πιστεύω πως η γυναίκα μου με έχει κάνει κερατά. Σιγά μη κάθεται να με περιμένει, θα είναι σίγουρα με άλλον.

-Γιατί; Δε σε αγαπάει;
-Σιγά μην περιμένει εμένα που είμαι τόσο καιρό κλεισμένος, βέβαια έκανα φόνο, αλλά πως θα ζήσω τα αδέλφια μου; Δεν έχουμε να φάμε.. ο μπαμπάς δούλευε ψαράς ,αλλά τώρα με την καρδιά δε δουλεύει και η μαμά φυλακή γιατί την κατηγόρησαν ότι χτυπούσε το κοριτσάκι που κρατούσε…τι να κάνω; Να πουλήσω ναρκωτικά όπως κάνουν οι άλλοι Ρωμά; Αυτοί δεν είναι καθαροί γιατί μιλάνε μόνο ελληνικά. Βέβαια δεν πηγαίνουν σχολείο, αλλά δεν μιλάνε δύο γλώσσες όπως εγώ. Εγώ μιλάω τσιγγάνικα και ελληνικά. Το σχολείο το παράτησα γιατί γύφτο με ανέβαζαν γύφτο με κατέβαζαν. Άσε που δεν καταλάβαινα κιόλας. Και δω πάω σχολείο, αλλά μία κάνουμε, έξι φορές δεν κάνουμε. .πηγαίνω γιατί πιάνονται σχεδόν διπλές οι μέρες. 23 για τα την ακρίβεια. Τώρα που τελείωσε το σχολείο είμαι καθαριστής. ΄Αστα, αν και πιστεύω στο Θεό, αυτός δε με βοήθησε…να μου δώσει μυαλό να μη σκοτώσω τη γιαγιά…όμως δεν είχαμε να φάμε και ήταν η κακιά στιγμή. Στη Σαλαμίνα, πήγαινα με το θείο μου και πουλούσαμε διάφορα.. άλλοτε πήγαινε καλά, άλλοτε όχι. Οδηγούσα και γω. Μια φορά μου έκανα σήμα οι μπάτσοι και δε σταμάτησα…αφού  είμαι 14 ου να σταματήσω; Το γκάζωσα. Πήγε το στροφόμετρο στο κόκκινο!

-Εγώ, άμα νευριάσω δεν ξέρω τι κάνω.. χτυπάω, βαράω ότι και όποιον βρω…και με τους άλλους έτσι τσακωνόμασταν και έβγαιναν οι καραμπίνες.. βέβαια και ο μπαμπάς είναι νευρικός. Βαράει και τη μαμά και  μας…βέβαια οι γυναίκες θέλουν το ξύλο τους για να  στρώσουν. Χρειάζεται για να μην σου παίρνουν τον αέρα . Σε μας πέφτει πολύ ξύλο. Με ότι βρούμε γιατί έτσι στρώνει η οικογένεια. Μπουνιές, σφαλιάρες, με πράματα, γιατί αλλιώς δε γίνεται δουλειά. Αν δε σε φοβάται ο άλλος. Τη γιαγιά, την έπνιξα γιατί σηκώθηκε από το πάτωμα και φοβήθηκα ότι θα αρχίσει να φωνάζει…δε με φώτισε ο Θεός, πόσο χαζός είμαι…τώρα τρώω τα χρόνια μου εδώ μέσα. Δεν περνάω καλά. Είμαστε όλοι οι τσιγγάνοι μαζί, αλλά πουλάνε τσαμπουκά και μαγκιά και άμα είσαι μικρός κάθεσαι σε μια γωνιά και δε μιλάς. Εγώ δε μιλάω, δεν κάνω τίποτα.. κάθομαι . Η φυλακή θέλει τρόπο. Να μη μιλάς. Θέλω να πάω σε άλλη φυλακή, για να είμαι πιο ήρεμα και να μη μου κολλάνε.

-Που το ξέρεις ότι θα είναι πιο ήσυχα;
-Ε…δεν ξέρω, στεναχωριέμαι πολύ για ότι έκανα. Όμως δεν πουλάω ναρκωτικά. Αν πας στο Μενίδι, είναι όλοι με χρυσαφικά και μεγάλα σπίτια, από τα ναρκωτικά που πουλάνε …εντάξει εγώ κάνω κλοπές και ληστείες, δεν πουλάω όμως ναρκωτικά, είναι αμαρτία από το Θεό.

-Αυτό που έκανες, δεν είναι αμαρτία;
-Ναι…δεν ήθελα, φοβήθηκα ότι θα αρχίσει να φωνάζει και θα ερχόντανε η αστυνομία. Προσπάθησα να τη σταματήσω…βέβαια είναι αμαρτία από το Θεό. Αμαρτία είναι που και η μαμά είναι φυλακή γιατί δεν το έκανε, όμως πήγανε το κοριτσάκι στο νοσοκομείο γιατί είχε μώλωπες..
 
-Πως έγιναν;
-Δεν τα έκανε η μαμά μου. Εμείς είμαστε νευρικοί άνθρωποι και επειδής πίνουμε πολύ, εγώ πίνω πολύ ούζο, μετά αρχίζουμε τους τσακωμούς και τις βεντέτες. Μπαίνουν και οι μεγάλοι στη μέση και γίνεται χαμός. Έτσι όμως μαθαίνουμε να ζούμε. Φορτώνουμε τη γυναίκα και τα παιδιά στο φορτηγάκι, γυρνάμε για να πουλήσουμε σίδερα, πράματα και τσακωνόμαστε εύκολα γιατί έχουμε διαφορές. Υπάρχουν πολλοί τσιγγάνοι εδώ μέσα για ληστείες, ένας έσφαξε τη γυναίκα του που ήταν έτοιμη να γεννήσει. Άστα, είμαστε πολύ νευρικοί και έχουμε καραμπίνες.

-Όπλα;
--Ε…καραμπίνες και μαχαίρια, όταν είναι μικρά τα παιδιά. Και τσιγάρο. Από 9 χρονών καπνίζω και πίνω…Άρχισα από μπύρα, μετά κρασί και ουίσκι, αλλά είναι ακριβό. Ενώ το ούζο πιο φθηνό και σε φτιάχνει. Εδώ δεν παίρνω ναρκωτικά, ούτε τατουάζ, ούτε τίποτα. Μόνο σημάδια έχω στα χέρια από σπασμένα τζάμια σε καυγά πάνω και σε σπίτια που προσπαθούσα να μπω μέσα για να κλέψω.
Όταν βγω δεν ξέρω τι θα κάνω, δεν θα έχω μούτρα, όλοι θα με δείχνουν και δε θα βρίσκω δουλειά, ούτε θα μπορώ να πατήσω στη γειτονιά μου. Πόσο ντρέπομαι, αλλά τι να κάνω; Δεν ξέρω, κάτι πρέπει να κάνω για να ζήσω εμένα και την οικογένεια μου. Να κάνω πάλι δουλειές με το θείο μου; Δεν έχει πολλά λεφτά.

-Ναι κάνε μια καινούργια αρχή χωρίς κλοπές και βία, γιατί πάλι εδώ θα γυρίσεις.
-Ναι…η φυλακή μου έβαλε μυαλό .Έχω μετανιώσει για ότι έκανα, όμως…τι θα κάνω όταν βγω; Θα με περιμένει και η γυναίκα  μου ή θα κάνω και άλλο γάμο;
 
- Κάνετε πολλούς γάμους εσείς ε;
-Ναι.. μπορούμε να κάνουμε όσους γάμους θέλουμε, χωρίς να πάμε εκκλησία. Αλλά μπορούμε να πάμε και εκκλησία. Όμως τα λεφτά είναι πολλά. Φαντάσου ότι ένας γάμος θέλει 3 εκατομμύρια. Και από τα λεφτά και τις λύρες βγάζεις λιγότερα. Είναι πολλά τα έξοδα γιαυτό και δουλεύουμε πολύ για να παντρευτούμε χωρίς να λείπει τίποτα από το τραπέζι… θα δω, τι θα κάνω και με τη γυναίκα μου.
-Σου εύχομαι το καλύτερο και όπως είπαμε…όχι ξανά τα ίδια."'



Δρ.Δέσποινα Σβουρδάκου:Εγκληματολογία από τα κάτω, Αυλώνας.
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια