Πώς σκοτώθηκε ο 11χρονος Μάριος – Γκέτο βίας στη Δυτική Αττική

Γλέντι ντροπής για τη μη προφυλάκιση κόρης γνωστού Ρομά, η οποία κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών, είχε στηθεί το βράδυ της Πέμπτης στην οδό Μόρνου, δίπλα από το 6ο Δημοτικό
Σχολείο Αχαρνών, όπου ο 11χρονος Μάριος έπεσε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα.
Μετά τις 21.30 άρχισαν να ακούγονται πυροβολισμοί από σπίτι, ο κρότος των οποίων δεν έφτανε μέχρι το σχολείο της οδού Βαρελά, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη γιορτή για τη λήξη της σχολικής περιόδου.

Γιορτή ντροπής

Αξιόπιστες πληροφορίες του «Ε.Τ.» από άτομα της τοπικής κοινωνίας του Μενιδίου, που γνωρίζουν την οικογένεια Ρομά που έστησε το γλέντι, αναφέρουν ότι η γιορτή της ντροπής είχε στηθεί με αφορμή τη μη προφυλάκιση γυναίκας, η οποία είχε συλληφθεί λίγες ημέρες νωρίτερα μαζί με ακόμα δύο άτομα για κατοχή και διακίνηση ηρωίνης και κοκαΐνης. Ο ανακριτής άφησε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους τη γυναίκα, κόρη γνωστού Ρομά, η οποία είχε κατηγορηθεί ξανά στο παρελθόν για ναρκωτικά. Ο πατέρας της φαίνεται ότι αποφάσισε να γλεντήσει την απελευθέρωσή της με μπαλοθιές, διότι θεώρησε μάλλον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «μεγάλο» γεγονός τη μη προφυλάκισή της, αφού ο κίνδυνος να καταλήξει στη φυλακή η κόρη του ήταν μεγάλος λόγω του ποινικού παρελθόντος της.
Κάτοικοι της περιοχής τηλεφώνησαν το βράδυ της Πέμπτης στην Αστυνομία για να καταγγείλουν άσκοπους πυροβολισμούς, αλλά το κακό είχε ήδη γίνει. Στη Δυτική Αττική υπάρχουν οικογένειες Ρομά που έχουν ως αποτρόπαιο «έθιμο» να «γιορτάζουν» με αυτό τον τρόπο τη μη φυλάκιση συγγενών τους.
Θύμα ο 11χρονος Μάριος, ο οποίος δέχθηκε στις 21.30 αδέσποτη σφαίρα στο κεφάλι την ώρα που έπαιζε με τους συμμαθητές του στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου. Πολίτες ενός κατώτερου θεού, οι κάτοικοι του Μενιδίου αναγκάζονται να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε σχολεία που βρίσκονται δίπλα από ανεξέλεγκτες ομάδες Ρομά που οπλοφορούν και θεωρούν… δικαίωμά τους να πυροβολούν κατά τη διάρκεια γλεντιών. Οι αστυνομικοί της Δυτικής Αττικής αδυνατούν να αντεπεξέλθουν. Οπως λένε, πολλές φορές ακόμα και οι κλήσεις που δέχονται από πολίτες για διατάραξη κοινής ησυχίας από πυροβολισμούς πέφτουν στο κενό, διότι δεν έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να ελέγξουν τα περιστατικά.

Κατ’ επανάληψη

Υπενθυμίζεται ότι μόλις το βράδυ του περασμένου Σαββάτου είχαν τραυματιστεί ελαφρά από άσκοπους πυροβολισμούς δύο γυναίκες, οι οποίες έπιναν τον καφέ τους σε δύο διαφορετικές καφετέριες στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό. Τα θύματα δέχθηκαν βολίδες στους μηρούς και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, από όπου πήραν εξιτήριο λίγες ώρες αργότερα, καθώς τα τραύματα ήταν επιδερμικά. Η Αστυνομία εξετάζει το ενδεχόμενο οι σφαίρες να προήλθαν από γλέντι που βρισκόταν σε εξέλιξη εκείνη την ώρα σε σπίτι στην Αγία Βαρβάρα. Εκεί είχε συλληφθεί για άσκοπους πυροβολισμούς ένας 29χρονος, ο οποίος συμμετείχε στο γλέντι. Επίσης, κατασχέθηκε ένα όπλο που μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι αυτό από το οποίο είχαν εκτοξευτεί οι βολίδες που τραυμάτισαν τις δύο γυναίκες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 12 του νόμου 2168/93 οι άσκοποι πυροβολισμοί είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.

«Ηταν θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα»

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει για το τραγικό περιστατικό της περασμένης Πέμπτης από τις σοβαρές καταγγελίες που κάνει στον «Ε.Τ.» ο Γιώργος Σταματάκης, πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.
Οι υποσχέσεις για ενίσχυση του αστυνομικού προσωπικού έχουν πέσει στο κενό. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ακόμα και σήμερα -παρά τις ρητές δεσμεύσεις της πολιτικής και φυσικής ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.- υπάρχουν ένστολοι που εγκαταλείπουν τη Δυτική Αττική για πιο… βολικές υπηρεσίες.

Φεύγουν αστυνομικοί

«Τα τμήματα ασφαλείας υπολειτουργούν. Σκεφτείτε ότι στη Δυτική Αττική υπηρετεί ο μισός αριθμός προσωπικού από τον προβλεπόμενο, ενώ οι περιπολίες τείνουν να γίνουν είδος προς εξαφάνιση. Η ηγεσία έχει υποσχεθεί πολλά τα οποία δεν κάνει πραγματικότητα. Διαρκώς φεύγουν αστυνομικοί από εδώ για να πάνε σε κάποιο γραφείο της ΓΑΔΑ, στο αρχηγείο ή στη φύλαξη κάποιου επωνύμου. Στη Δυτική Αττική δεν θέλει να έρθει κανένας συνάδελφος, διότι ξέρει ότι μπορεί να κάνει 25 ημέρες να πάρει ρεπό και ότι μας θεωρούν παιδιά ενός κατώτερου θεού. Είναι τουλάχιστον παράλογο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αστυνομικοί στη μήτρα του εγκλήματος. Εκτός αυτού, παίρνουν διαρκώς άτομα που υπηρετούν εδώ για να τα χρησιμοποιήσουν σε φυλάξεις στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Να τονίσουμε ότι είχαμε επισημάνει ότι είναι θέμα χρόνου να θρηνήσουμε θύματα. Δυστυχώς, ένα 11χρονο παιδί ήταν το θύμα. Είμαστε σοκαρισμένοι. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια».
Επισημαίνεται ότι πριν από περίπου δέκα ημέρες έφυγαν από τη Δυτική Αττική για νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το προσφυγικό 13 δόκιμοι αστυνομικοί, οι οποίοι… αντικαταστάθηκαν από μόλις τρεις συναδέλφους τους. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής και οι υπηρεσίες ασφάλειας χρειάζονται ενίσχυση εκατοντάδων αστυνομικών, ενώ υπάρχουν τμήματα ασφαλείας σε πολύ επιβαρυμένες περιοχές που επανδρώνονται από 10-20 αστυνομικούς.

«Γκέτο» για εγκληματίες

Ναρκωτικά, εκβιασμοί, λαθραία τσιγάρα, πορνεία, εκτεταμένη οπλοκατοχή και ληστείες συνθέτουν το σκηνικό. Στο λόφο των Σαράντα Μαρτύρων και τους γύρω δρόμους στο Μενίδι συναντάς σπίτια, των οποίων τα παράθυρα είναι χτισμένα και άλλα που είναι περικυκλωμένα από κάμερες ασφαλείας, προκειμένου τα «μάτια» περαστικών και αστυνομικών να μη φτάνουν εκεί που δεν πρέπει.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι η εγκληματικότητα της Δυτικής Αττικής δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή. Και αυτό διότι από εκεί «πηγάζει» το μεγαλύτερο μέρος του εγκλήματος που απασχολεί ολόκληρη την Αττική. Συμμορίες με έδρα το Μενίδι, το Ζεφύρι και τα Ανω Λιόσια δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την πρωτεύουσα. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα οι περιβόητοι «ληστές των χρηματοκιβωτίων», που είχαν «χτυπήσει» -πριν από τη σύλληψή τους- δεκάδες εγκαταστάσεις εταιριών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και όμορων νομών.
Στο Μενίδι και στο Ζεφύρι έμποροι ναρκωτικών επιστρατεύουν ανήλικους Ρομά για να τους φέρνουν ναρκωτικά που έχουν κρυμμένα κάτω από το έδαφος σε χωράφια. «Τα μεγάλα κεφάλια δεν κουβαλάνε ποτέ μεγάλες ποσότητες πάνω τους, ούτως ώστε αν συλληφθούν να μην κατηγορηθούν για εμπορία. Συνήθως κρύβουν τις ουσίες έξω από τον καταυλισμό, σε σημεία που αν βρεθούν από την Αστυνομία δεν θα συνδεθούν με εκείνους», λέει αστυνομική πηγή.
Τεράστιο είναι και το πρόβλημα με τις κλοπές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Συμμορίες «ανοίγουν» οχήματα σε όλη την Αττική, τα οποία καταλήγουν στη Δυτική Αττική είτε για να διαλυθούν και να πωληθούν τα ανταλλακτικά είτε για να εκβιαστούν στη συνέχεια οι ιδιοκτήτες τους και να πληρώσουν «λύτρα» για να τα πάρουν πίσω.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ-ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
_