Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τι είναι το Tabata και πώς μπορεί να μας βοηθήσει να κάψουμε γρήγορα το περιττό λίπος σε μόλις 4 λεπτά;


Το Tabata είναι μία έντονη μέθοδος προπόνησης που διαρκεί μόλις τέσσερα λεπτά και αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς σε όλο τον κόσμο.

Το πρωτόκολλο Tabata είναι ένα σύντομο πρόγραμμα διαλειμματικής προπόνησης όπου εναλλάσσονται περίοδοι άσκησης με περιόδους ανάπαυσης.

Ο όρος Tabata πήρε το όνομά του από τον Ιάπωνα ερευνητή δρ. Izumi Tabata, ο οποίος συνέκρινε τα οφέλη και την αποτελεσματικότητα της γρήγορης, πολύ έντονης γυμναστικής (20’’ έντονης άσκησης ακολουθούμενα από 10’’ χαλάρωσης για 4 συνολικές επαναλήψεις) με ένα παραδοσιακό αερόβιο πρόγραμμα διάρκειας 1 ώρας.

Η μέθοδος Tabata έχει αποδειχθεί από δεκάδες έρευνες ότι βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις, αυξάνει το μεταβολισμό της γλυκόζης και ενεργεί ως ένας εξαιρετικός καταλύτης για την καύση του λίπους. Η επίδραση του Tabata στην περίσσεια κατανάλωση οξυγόνου μετά την άσκηση (EPOC) επενεργεί αυτόματα μετά την άσκηση, οδηγώντας σε καύση τεράστιων ποσοτήτων θερμίδων για ώρες. Η ένταση επίσης βοηθάει και στο γρηγορότερο καύσιμο λίπους, καθώς αυξάνεται η αναερόβια αντοχή με τα σύντομα διαλείμματα και τις γρήγορες εναλλαγές ασκήσεων.

Συγκεκριμένα στο πρωτόκολλο Tabata, η προπόνηση γίνεται 5 φορές την εβδομάδα για 4 λεπτά. Οι αθλητές δίνουν το μέγιστο δυνατό σε 20 δευτερόλεπτα και ξεκουράζονται μόνο δέκα δευτερόλεπτα. Στα 20 αυτά δεύτερα, η πρόσληψη οξυγόνου φτάνει το 170%. Επιπλέον έρευνες έχουν αποδείξει ότι η μέθοδος αυτή αυξάνει το επίπεδο των ορμονών ανάπτυξης, ενώ μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.

Γενικότερα το μάθημα του Tabata είναι απαιτητικό και μπορεί να το παρακολουθήσει όποιος έχει στόχο τη γρήγορη καύση περιττού λίπους, αλλά και την ενδυνάμωση των μυών. Απευθύνεται σε όλους τους ασκούμενους, όπως ακριβώς όλα τα έντονα προγράμματα fitness και το επίπεδο δυσκολίας καθορίζεται ανάλογα με τις αντοχές και την ταχύτητα εκτέλεσης των ασκήσεων του κάθε χρήστη.


Πηγή: Γιάννης Λάλου,  tilegrafima.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια