Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η Πυροσβεστική στη νέα εποχή: Με GPS και drones κατά των πυρκαγιών (βίντεο)

Τη νέα ψηφιακή υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς παρουσίασε χθες στην Καλαμάτα ο Μεσσήνιος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος.
Η παρουσίαση έγινε το πρωί στο ξενοδοχείο «Filoxenia». Πρόκειται για ένα σύστημα εντοπισμού και διαχείρισης πυρκαγιών, που χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων την τεχνολογία GPS και όπου χρειαστεί και drones. Οπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καπέλιος το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πιλοτικά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο και αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει σημαντικά και στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε έγκαιρα να εκκενώνεται μια περιοχή και να μην διακινδυνεύουν άνθρωποι αλλά και πυροσβέστες τη ζωή τους. Χθες στη σχετική εκδήλωση παρουσιάστηκε το πώς λειτουργεί η ψηφιακή υπηρεσία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά της, σε συνεργασία με την «Κοινωνία της Πληροφορίας» και τον όμιλο ΟΤΕ. 
ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ
Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Βασ. Καπέλιος με το σύστημα αυτό το Πυροσβεστικό Σώμα αλλάζει σελίδα, μπαίνει σε μια νέα εποχή και η τεχνολογία γίνεται σύμμαχός τους, ιδιαίτερα στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών που λαμβάνουν μεγάλη έκταση. 
Πάντως ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος για το φετινό καλοκαίρι, σημειώνοντας ότι παρόλο που «βρισκόμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει κάνει την προετοιμασία του και είναι έτοιμο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών». Πρόσθεσε μάλιστα ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις και «είμαστε στα ίδια επίπεδα με τα προηγούμενα χρόνια, κι αν συνεκτιμήσουμε το ότι έχουμε και αυτό το σύστημα -το οποίο μας δίνει μεγάλες δυνατότητες-, είμαστε σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσουμε τα συμβάντα». 
ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα πανελλαδικό σύστημα και σε αυτή τη φάση θα εφαρμοστεί πιλοτικά για διάστημα 6 μηνών και από εκεί και μετά θα λειτουργήσει ολοκληρωμένα. Οι νέες δυνατότητες που προσφέρει το εν λόγω ψηφιακό σύστημα στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν να κάνουν και με τον τρόπο ανταπόκρισης σε μια πυρκαγιά. Ο αντιστράτηγος Βασίλης Καπέλιος εξήγησε ότι «αυτό το σύστημα δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστούμε καλύτερα τις πυρκαγιές και τα συμβάντα. Με το νέο σύστημα «θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα από το σημείο της πυρκαγιάς· μας δίνει μετεωρολογικά δεδομένα, τη μορφολογία εδάφους και τη βλάστηση, οπότε έτσι ξέρουμε τι δυνάμεις και τι είδους χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το συμβάν». Μια άλλη δυνατότητα είναι ότι «μας δίνει τον εντοπισμό των πυροσβεστικών οχημάτων -όλα τα οχήματα φαίνονται στην οθόνη, ξέρουμε πού βρίσκονται, ξέρουμε αν κάνουν έργο εκείνη τη στιγμή και ακόμη αν έχουν νερό». Επιπρόσθετα, «αυτό το σύστημα μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να ειδοποιούμε τις τοπικές κοινωνίες για τα συμβάντα στην περιοχή της, ώστε αν χρειαστεί να την εκκενώσουν». 
ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
Ο Λυκούργος Αντωνόπουλος διευθυντής ICT στον Ομιλο ΟΤΕ, εξήγησε πώς λειτουργεί το σύστημα και τόνισε ότι «το ολοκληρωμένο σύστημα που παραδίδουμε στην Πυροσβεστική έχει τη δυνατότητα να βοηθάει στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Με την πλατφόρμα αυτή, η Πυροσβεστική θα ξέρει ανά πάσα στιγμή πού βρίσκονται τα οχήματά τους, πόσο καύσιμο έχουν, πόσο νερό, πόση ώρα βρίσκονται σε λειτουργία - οπότε άμεσα θα μπορεί να επεμβαίνει στις πυρκαγιές». Παράλληλα με τη χρήση ειδικών drones τα οποία δεν καίγονται και μπορούν να έχουν πτήση και λειτουργία γύρω στις 24 ώρες εξήγησε ότι θα υπάρχει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα και «συνδυαστικά με την πληροφορία που μπορούμε να πάρουμε με τα μετεωρολογικά δεδομένα, έχουμε μια απόλυτη εικόνα που μπορεί να μας δώσει τρομερά αποτελεσματική αντιμετώπιση στην πυρκαγιά». 
Ο Ευθύμης Κουρμούκης από την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. εξήγησε από την πλευρά του ότι «επιτελούμε το έργο του συντονισμού, για να συγχρηματοδοτηθούν τα έργα από την Ευρωπαϊκή Ενωση» - ενώ «μετά τη λήξη του έργου θα το παραδώσουμε στο φορέα λειτουργίας, που είναι το Πυροσβεστικό Σώμα». 
Ν.Κ. - eleftheriaonline.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια