Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Στον Αρειο Πάγο το ζήτημα της εξαγοράς ποινής πέντε ετών

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει τελικά αν μπορεί να εξαγοραστεί και η ποινή



 κάθειρξης 5 ετών, ζήτημα που προβληματίζει έντονα και διχάζει τη νομολογία τα τελευταία χρόνια, «καίγοντας» πολλούς κατηγορούμενους που βρίσκονται κυριολεκτικά στο μεταίχμιο και περιμένουν αγωνιωδώς την τελική κρίση του ΑΠ, καθώς θα λειτουργήσει στην πράξη ως «εισιτήριο» ή «εξιτήριο» από τη φυλακή. 
Ο νόμος 4093/12 επέτρεψε την εξαγορά ποινών έως και 5 ετών, χωρίς να διευκρινίζει αν αφορά μόνο ποινές φυλάκισης για πλημμελήματα ή και αντίστοιχες ποινές κάθειρξης για κακουργήματα.
Το ζήτημα δίχασε τη νομολογία, καθώς εκδόθηκαν εκ διαμέτρου αντίθετες αποφάσεις και στον ΑΠ, μολονότι άρχισε να διαφαίνεται τελευταία ότι κυριαρχεί η θέση ότι μπορεί να μετατραπεί σε χρηματική και η 5ετής κάθειρξη για κακούργημα και ότι συνεπώς ο καταδικασθείς μπορεί να την εξαγοράσει προς 5 έως 100 ευρώ ημερησίως, αποφεύγοντας έτσι τον εγκλεισμό στη φυλακή.
Μόλις πρόσφατα, το Ζ' ποινικό τμήμα ΑΠ δέχθηκε (130/17) ότι εξαγοράζεται και η 5ετής κάθειρξη, αλλά με νεότερη απόφαση του Ε' ποινικού τμήματος ΑΠ (723/17) το ζήτημα ξαναδίχασε το δικαστήριο, και αφού κρίθηκε με οριακή διαφορά μίας μόλις ψήφου, παραπέμφθηκε υποχρεωτικά στην Ολομέλεια ΑΠ προς οριστική επίλυση.
ethnos.gr

_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια