Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο εξορθολογισμός δεν σημαίνει κόψιμο μισθών και συντάξεων - κείμενο αστυνομικού

Ο εξορθολογισμός των δαπανών είναι μια έκφραση που χρησιμοποιείται κατά κόρον στα χρόνια των μνημονίων για να ωραιοποιήσουν στα αυτιά των πολιτών τις περικοπές στους ήδη μειωμένους μισθούς και συντάξεις. Έτσι και η σημερινή κυβέρνηση πήρε τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, εκβιαζόμενη από τους δανειστές για να εφαρμόσει νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η αλήθεια είναι σε μια πιο light εκδοχή αφού υπάρχουν και τα αντίμετρα ανακούφισης όταν εφαρμοστούν. 
Σύμφωνα λοιπόν με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2018-2021 έχουμε νέο ειδικό μισθολόγιο των υπηρετούντων στα σώματα ασφαλείας και στις Ένοπλες δυνάμεις. Αυτό προβλέπει μείωση μισθών που καλύπτεται από το μέτρο της προσωπικής διαφοράς, με αβέβαιες μελλοντικές επιπτώσεις αλλά και τη μείωση των εισοδημάτων κυρίως των νεοεισερχομένων αστυνομικών. 
Ας δεχτούμε όμως ότι χρειάζεται εξοικονόμηση πόρων και δαπανών, γιατί δεν έγινε διάλογος με τα συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών ώστε να βρεθεί μία κοινή συνισταμένη μέσα από τις προτάσεις τους; Γιατί οι ιθύνοντές δεν πρόβλεψαν στον εξορθολογισμό, την μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών που πριν λίγα χρόνια αυξήθηκαν κατά εκατοντάδες θέσεις, με εκατομμύρια ευρώ σε βάρος του προϋπολογισμού, σύμφωνα με έκθεση του γενικού λογιστηρίου του κράτους; Γιατί δεν εφαρμόζεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα την παροχή υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ προς τρίτους με καταβολή ανταλλάγματος για άμεσο όφελος στα δημόσια ταμεία εκατομμυρίων ευρώ; Είναι αδιανόητο ενώ κόβεις μισθούς και συντάξεις οι περισσότεροι εφοπλιστές να μην πληρώνουν το αντίτιμο που τους αναλογεί για την φύλαξή τους. Εκατομμύρια ευρώ μπορούν να εξοικονομηθούν από τα ενοίκια των αστυνομικών Υπηρεσιών ανά την Ελλάδα, μέσα από την πάταξη της γραφειοκρατίας στην Ελληνική αστυνομία και του παρωχημένου τρόπου λειτουργίας της, μέσα από την αντικατάσταση του γερασμένου και δαπανηρού στόλου των οχημάτων, ακόμα και η χρήση ανοιχτού λογισμικού στους Η/Υ των υπηρεσιών θα έχει μεγάλο όφελος στην εξοικονόμηση πόρων.
Οι προτάσεις είναι πολλές και είναι απορίας άξιο γιατί δεν έχει γίνει τόσα χρόνια μια εμπεριστατωμένη μελέτη από ειδικούς επιστήμονες των ελληνικών πανεπιστημίων και εξειδικευμένων οργανισμών με τη συμμετοχή των συνδικαλιστικών οργάνων αλλά και φορέων του υπουργείου. 
Ο εξορθολογισμός τελικά για να είναι επιτυχημένος και δίκαιος πρέπει από όλουςνα ληφθεί υπόψιν η απόφαση του ΣΤΕ και από όσους περισσότερους γίνεται η ρήση του Μάρξ : ''από τον κάθε ένα ανάλογα με τις δυνατότητες του ,στον κάθε ένα ανάλογα με τις ανάγκες του''. 

ΜΑΡΓΕΤΑΚΗΣ Μανόλης
Μέλος του Δ.Σ. της Ε.ΑΣ.Υ.Αθηνών 

Μέλος της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών(Δ.Ε.Κ.Α.)

dekapolice.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια