Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μεγαλοϊδεατικά ...ανοίγματα στα Βαλκάνια

Νεο-οθωμανικός στον πυρήνα του, ο στόχος της τουρκικής διείσδυσης στα Βαλκάνια επιστρέφει



 δριμύτερος, κι αυτό μάλιστα σε μια περίοδο έντονων πολιτικο-εθνοτικών αναταράξεων για την περιοχή αλλά και υπαναχωρήσεων ως προς τον στόχο της ευρωπαϊκής διεύρυνσης.

Ενα διεθνές επιχειρηματικό φόρουμ, με έντονα ισλαμικό αέρα και ακόμη πιο έντονη τουρκική ανάμειξη, διεξάγεται αυτές τις ημέρες (το διήμερο 22-23 Μαΐου) στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Ανάμεσα στους σπόνσορες της εκδήλωσης ξεχωρίζει κανείς την τουρκική κρατική τράπεζα «Ziraat», τις κρατικές τουρκικές αερογραμμές «Turkish Airlines», την τουρκική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση «TRT», το κρατικό τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu» και πολλούς άλλους χορηγούς, προερχόμενους κυρίως από τον χώρο της Μέσης Ανατολής αλλά και από χώρες πλειοψηφικά μουσουλμανικές, όπως είναι η Ινδονησία.
Μεταξύ των ομιλητών, από την άλλη, βρίσκονται επιφανή στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, όπως ο αντιπρόεδρος Μεχμέτ Σιμσέκ, καθώς και επιφανείς Τούρκοι τραπεζίτες, όπως ο Αχμέτ Αλμπαϊράκ της ισλαμικής τράπεζας «Kuveyt».
Το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Anadolu» σπεύδει ως «χορηγός επικοινωνίας» να διαφημίσει το «Sarajevo Business Forum» (που διεξάγεται φέτος για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, σε συνεργασία με την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης) ως «το Νταβός των Βαλκανίων», υπογραμμίζοντας μάλιστα τις «μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες» που υπάρχουν για τουρκικές επιχειρήσεις, καθώς και τη «μεγάλη φετινή συμμετοχή» από διάφορες χώρες, μεταξύ άλλων και η Τουρκία.
Είναι εμφανής η πρόθεση της Αγκυρας να επεκτείνει την επιρροή της σε εδάφη της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως είναι τα Βαλκάνια, εδάφη τα οποία άλλωστε ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει ανοιχτά ότι εντάσσει στα «σύνορα της καρδιάς του». Μόλις την περασμένη εβδομάδα στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης βρέθηκαν στη Βοσνία για να γιορτάσουν τα εγκαίνια επαναλειτουργίας ενός ιστορικού οθωμανικού τεμένους του 16ου αιώνα. Το εν λόγω τέμενος αποκαταστάθηκε με κονδύλια της κρατικής Τουρκικής Υπηρεσίας Συνεργασίας και Συντονισμού («TIKA»), η οποία TIKA μόλις την περασμένη Παρασκευή εγκαινίασε και τα νέα γραφεία της στο Σεράγεβο. Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων του ιστορικού τεμένους ο Τούρκος αντιπρόεδρος Βεϊσί Καϊνάκ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν παρούσα για περίπου 500 χρόνια στα Βαλκάνια, εξουσιάζοντας την περιοχή «κατά τρόπο δίκαιο».
Ανταπόκριση
Αλλά και από την άλλη πλευρά η τουρκική επίθεση φιλίας φαίνεται να βρίσκει ανταπόκριση. Κορυφαίοι Βόσνιοι πολιτικοί, όπως ο πρόεδρος της Βουλής Εντίν Μούσιτς και ο συμπρόεδρος (μέλος της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης), Μπακίρ Ιζετμπέκοβιτς, έσπευσαν να πανηγυρίσουν με δηλώσεις τους το «ναι» στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην Τουρκία. Ο Ιζετμπέκοβιτς μάλιστα εξέφρασε και την ελπίδα η Αγκυρα να αποκτήσει «ακόμη μεγαλύτερη περιφερειακή δύναμη». Να σημειωθεί βέβαια ότι ο Βόσνιος ηγέτης «τυγχάνει» προσωπικός φίλος του Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος συνηθίζει μάλιστα να τον αποκαλεί και «αδελφό Μπακίρ».
Αναλυτές με βαθιά γνώση των συσχετισμών υποστηρίζουν ότι ο Ερντογάν ίσως επιχειρήσει να εκμεταλλευθεί την επιρροή που έχει στα Βαλκάνια ακόμη και ως «μοχλό πίεσης» στο παζάρι του με την ΕΕ. Τις διαθέσεις του, άλλωστε, ο Τούρκος πρόεδρος τις έδειξε πρόσφατα, όταν έσπευσε να κατηγορήσει την Ολλανδία ως «ένοχη» για τη δολοφονία των χιλιάδων Βόσνιων μουσουλμάνων στη Σφαγή της Σρεμπρένιτσα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ - ethnos.gr
_


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια